Pepino - dressage & breeding

Direktlänk till inlägg 5 maj 2011

Lydig häst!

Av Sara - 5 maj 2011 21:51

Ja så här inför utställningen känner jag för att skriva om något annat. Nämligen en lydig häst! Jag fick en liten fråga här på bloggen härom veckan och följt av den även ett mail. Det handlade om vardagslydnan på sin häst kontra lydig ridhäst.

SJÄLVKLART är det så att om man har en lydig häst på marken, så har man oxå en lydig häst när man sitter på den. Jag anser att hela ridningen bygger på lydnad, uppfostran, viljan att göra rätt och inlärning av komandon.

Innan jag började jobba med hästar på heltid, så var jag väldigt engagerad på Brukshundklubben. Tränade och tävlade väldigt aktivt och var och tävlade SM i lydnad med min border collie ett par gånger. På hemmaklubben var jag instruktör och höll kurser flera dagar i veckan. Som vanligt, allt eller inget... Min favoritkurs var allmänlydnad. Ingen annan ville gärna hålla dessa kurse dit alla ouppfostrade och odrägliga 1-åriga hundar som börjar bli riktigt besvärliga. Jag älskade dock att förklara och hjälpa dessa uppgivna ägare som ofta efter 10 veckors kurs hade en helt annan relation till sin hund och vice verca!

Så eftersom jag var väldigt petig och ville ha absolut lydnad på mina hundar, så är det naturligt för mej att kräva samma sak av mina hästar! Jag har aldrig gillat fysisk bemästring utan vill ha en häst som har stor respekt för mej som ledare och som därför undviker kamp. Det är mycket enklare! Speciellt med en hingst är det förödande att försöka rent fysiskt kräva lydnad. Du förlorar garanterat!

För att uppnå denna respekt så krävs det att hästen har mycket stor tillit till dej. Den måste acceptera dej som ledare. För att göra detta så måste den känna att du är trygg, lugn och auktoritär nog att klara av alla, för en häst, skrämmande situationer. En hingst tex vill ju gärna skrika och fara runt för att visa att han är störst och coolast och kan bestämma över alla! Men om du som ledare tar den platsen, behöver han inte göra det! Många hingstar tycker det är oerhört skönt att slippa och slappnar därför av i sin ledars sällskap. Man kan tex se en stressad hingst i en box, som genast slappnar av och börjar äta när ledarmänniskan kommer in i boxen.

Rent praktiskt är den allra viktigaste förmågan hos dej som hästägare: TIMING!

Du måste kunna läsa din häst och helst förutspå vad den tänker göra. Vara snabb nog att korrigera hästen innan den gör något oöskat.

Ju mindre du behöver åtgärda, ju mindre stressad blir hästen och ju lugnare miljö blir det. De kanske räcker med en hostning, eller ett snabbt pet på en bog, en liten stamp i marken eller en dask i bringan.

Jag förvånas över hur många månniskor som har oerhört ouppfostrade hästar. De knuffas med huvudet, tränger med bogen när man ska leda dem, nafsar och tigger osv. Om man tillåter allt detta, varför ska hästen då vara lydig och lyhörd bara för att människan sitter på ryggen? En skänkel betyder framåt, men måste man lyssna då? Det behöver man ju inte när människan är på marken! Kom ihåg, markhanteringen och ridningen hänger ihop!

När jag idag red Galope tätt förbi i ca 300 m längs staketet med David, Altanero & Avlaon heltokiga innanför, var det oerhört tillfredsställande och glädjande att jag kunde få Galopes öron riktade bak mot mej och kontrollerat skritta förbi. En liten kick med hälen och en harkling räckte för att hålla honom på plats. Avslappnad sits och mjuka händer talade om för honom: det är lugnt, vi kan klara detta, jag har koll. Du behöver inte bry dej om dem. Vi går här, du & jag!

 

Jag vill passa på att göra reklam för min hingsthanterings-kurs som jag kanske skall döpa om till: Allmänlydnad på din häst, oavsett kön!

Varmt välkommen på denna! Vem vill inte ha en lydig häst!

 

 
 
Madde

Madde

5 maj 2011 23:43

Ah mkt bra skrivet! Kan inte annat än hålla med, ömsesidig respekt är vad det handlar om :)

http://www.hastohund-utbildning.se

 
Ingen bild

Lone

6 maj 2011 07:39

Toppen inslag Sara!
ses im!

 
Ingen bild

Sara i Lule

6 maj 2011 08:40

Det låter som du gått i samma skola som bruksmänniskan Torsten Örnkloo, han pratar om de fyra T:na - Tid, Tålamod, Tillit och Tajming. Har man inte tid, då kan man vara utan hund, har man inte tålamod kan det också vara. Om hunden saknar tillit till dig kan du aldrig komma nånvart i träningen. Och om du saknar tajming i din träning så blir mycket oeffektivt och bortkasta. Så sade han på en kurs jag gick och det är så rätt!

 
Ingen bild

Maria Olofsson, Falun

6 maj 2011 09:56

Hej Sara! Jättebra skrivet och framför allt mycket bra uttryckt! Det är precis så man skall se på saker och ting när det gäller lydnad, uppfostran, samarbete och ledarskap. Detta är ju inte alltid så lätt i alla situationer, men skam den som ger sig. Alla vill ju ha och få en lugn, harmonisk häst att arbeta, samarbeta och trivas med. Allt blir så mycket lättare då. Kör man fast är det bäst att ta råd av någon som kan hjälpa en!
Att hästen är uppfostrad och lätthanterad är inte bara en skön och underbar känsla, utan här finns också en säkerhetsaspekt med i det hela. Detta är ju trots allt också en säkerhet & trygghet för ägaren, hästen, skötaren m fl och omgivningen!
Det roliga är att denna ledarfilosofi/dessa tankar kring ledarskap gäller för flera inte bara hästar. Alla djur mår bra av detta och även barn, anser jag. D v s vid problem, förvirring, motstånd, motvillighet m m, talar man om var skåpet skall stå, lugnt, tydligt, klart, vänligt men bestämt.
Som sagt BRA skrivet, tydligt & klart!! :))
Det blev lite långt inlägg det här, men jag fann det viktigt att ge en respons. /Mvh Maria, Falun
Ägare till Bailador XX (& Polaco VII)

 
Ingen bild

Marie, Stall Lilla Rocknen

6 maj 2011 21:27

Hej!
Så bra skrivet! Det är exakt så här det ska vara, men det är ju ibland lättare sagt än gjort. Vilken inspiration man får av din blogg! Jag får lust att springa ner i stallet och träna ledarskap direkt, men jag tror att pållarna ska sova nu! :)
Mvh Marie

 
Ingen bild

Camilla Lindahl

7 maj 2011 07:40

Bra skrivet - och så självklart men ack så svårt ibland :-)

Kram kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 december 2016 20:45

Så har vi varit iväg på några LA, jag & Hugo. Förra helgen red jag hela programmet och kände mej nöjd, men på filmen såg vi ut som om Hugo hade tuggumi under fötterna och jag passiv i sadeln, som vanligt, suck... Jag nöjde mej och plockade inte upp h...

Av Sara - 21 november 2016 19:25

Helgen har gått och så är det måndag igen. I fredags var jag en sväng på HFRK, som arrangerade Nationella dressyrtävlingar i dagarna tre. Pepino Dressage & Breeding sponsrade PSG-klassen på fredagen och då var jag givetvis på plats för att titta och ...

Av Sara - 17 november 2016 20:36


Igår var det som vanligt dags för Amanda-träning med Hugo, och det är veckans höjdpunkt. Nu när jag sedan några år tillbaka, tränar varje vecka, fattar jag inte hur jag gjorde innan? Eller rättare sagt, det gör jag egentligen visst... Den utveckling ...

Av Sara - 14 november 2016 20:03


Ja det är nya tider här på Pepino, men det har ni ju iofs märkt redan med alla förändringar som skett senaste året. Och de fortsätter... Vi byter namn, Pepino PRE kommer framöver att heta "Pepino dressage & breeding" och det är precis vad det ska han...

Av Sara - 28 september 2016 19:43


Idag var det dags för träning med finaste Hugo för Amanda. Sedan jag sist skrev om hu knäckt jag var för att jag är så kass på att rida, så har jag tagit mej själv i kragen. Ja, det finns oändligt många som är sååå mycket duktigare på att rida än jag...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards