Pepino - dressage & breeding

Senaste inläggen

Av Sara - 24 juni 2016 08:12


Vilken härlig start vi har haft på denna sommaren! Vädret i Skåne har varit ljuvligt med ganska varmt, soligt och ibland lite regn. Det är grönt och frodigt överallt och jag njuter i fulla drag!
Avelssäsongen rullar på i ganska stillsam takt. Har haft bra flyt med få skick, ofta bara ett, till varje sto. Även bra dräktighet ovh hittills har alla utom två varit dräktiga på första försöket. Hugo har blivit en stjärna på att hoppa på bocken, till skillnad från i fjol då det var minst sagt bökigt... Nu går det lugnt och snabbt till väga och jag kan göra det helt själv, precis som jag alltid gjort med alla hingstar genom åren.
Det drar ihop sej och det är skönt men lite läskigt att snart ska jag inte ha så många hästar alls under mina vingar! Teo åker till sin nya ägare 30/7. Teo flyttar till Annelie utanför örebro. Han kommer att användas som ridhäst och framför allt få mycket pyssel och kärlek! Han kommer att komma tillbaka till mej för avel ett par säsonger. Så Teo kan användas även i framtiden!

Det är i princip även klart med Nieto. Om allt går enligt planen flyttar han oxå innan 1/8 till sin nya ryttare. Ska berätta mer om detta så snart allt är spikat, men det är otroligt kul och spännande!!
Alltså blir det som jag önskat, Hugo & Curre stannar hos mej! ??????

Saluhästar blir det mera av och det är fina hästar på gång! Gasolina är såld ich flyttar i dagarna. Hennes mamma, Golosina, är nu hos Robban för träning. Jag filmade henne igår och hon ligger ute på annons. Eb helt fantastisk häst!! Helt i min smak! Stor, maffig, energisk och mycket mjuk och lydig. Wow!!


Det är även två till fina svenskfödda valacker på G. En son till Tanteo MAC och en e. Galope P. I höst är flera bokade oxå så det verkar som om vi kommer att ha en hel del att göra, Robban & jag! Jättekul!! 


Så vill jag till sist önska er alla en riktigt glad midsommar!!

Kram!! 


ANNONS
Av Sara - 5 juni 2016 21:36

Long time no see... Jag SKA verkligen försöka bli bättre, eller oxå kanske jag helt enkelt lägger ner bloggen, vi får se. Nya vindar blåser och som jag skrev sist så ska fyra hingstar bli två. Ett steg närmre har jag kommit för Teo är såld. Han stannar betäckningssäsongen ut men 1/8 flyttar han till sitt nya hem.

 

Alltså återstår ytterligare en hingst som ska säljas. Curre eller Nieto? För mej är det som att välja mellan Lemon Key Pie eller Banoffepie - OMÖJLIGT!!! Båda två är fantastiska! En syrlig och fräsch, den andra syndigt söt... 

Till hösten börjar jag jobba halvtid på kontor med fakturering, löner osv och halva tiden kommer jag att spendera i stallet. Som ni säkert räknat ut kommer alltså även verksamheten med försäljningshästar att minska. Jag kommer helt att sluta importera hästar för försäljning. Jag kommer endast att åta mej förmedlingsuppdrag. Företrädelsevis för svenskfödda hästar. Det finns så otroligt många fina hästar som föds i Sverige. Otroligt bra kvalite, som växt upp under bästa tänkbara förhållanden och har otroligt fina förutsättningar för att blir starka, friska och vackra PRE-hästar! Om folk bara kunde ha tålamod!! Mitt hetaste PRE-tips: KÖP EN SVENSKFÖDD PRE UNGHÄST! Om man tänker på hur mycket som ska fixas med den importerade, vuxna hästen, så är det i princip alltid en bättre affär att köpa en svenskfödd unghäst och vänta på att den ska bli vuxen. Många kunder (95 %) söker en vuxen häst i 6-12 års ålder. Den ska givetvis vara frisk, stabil mentalt, välriden, vacker, ha alla papper iordning osv. Och så undrar kunden om det inte finns några sådana hästar i Sverige? Jo visst finns de! 100-tals eller tom 1000-tals!! MEN, de som har en sådan häst, som köpt den som föl kanske, som väntat och pysslat och kämpat genom unghäståren, som nu står med en FANTASTISK svenskfödd 8-årig PRE, de är lyckliga hästägare och de säljer absolut inte sin häst!! Som man sa i någån öl-reklam, worth waiting for! Och det är de verkligen, värda att vänta på!

Så istället för att importera och sälja många hästar, ska jag framöver koncentrera mej mera på den svenska PRE-aveln. Jag ska hålla hingstar av toppklass som används som dressyrhästar och jag ska hjälpa uppfödare att marknadsföra och sälja sina fina svenska PRE-hästar. Sverige är ett fantastiskt land att föda upp hästar i, och vi är BRA på det! Vaför gå över ån efter vatten! Många av de föl som föds i Sverige är otroligt välstammade och riktigt lovande framtidsutsikter! Ett sådant föl i Spanien skulle kosta massvis med pengar eller förmodligen inte vara till salu ens. Men här i Sverige kan man köpa ett otroligt fint föl eller lovande 1-2-3-åring för otroligt bra pris! Köp dem!! Jag står väldigt gärna till tjänst för kunder som vill ha tips eller råd om hästar. Varmt välkommen att maila eller ringa för tips eller råd! 

Ett exempel på ett fantastiskt hingstföl som finns till salu i Sverige just nu! Stor, mycket rörlig med fantastisk stam och förutsätningar!

 

Som alla säkert förstått är Hugo min stora kärlek nu. Det var Zagal XI, sen var det Razonado MAC och nu är det Hurón FS. Många hästar har passerat mitt stall och mitt hjärta, men få ha lyckats stanna kvar och växa. Många har inte blivit så som jag hoppats och jag har tvingats ge upp drömmen. Med Hugo var det tvärt om. Honom hade jag inga förhoppningar om, i fråga om att han skulle bli MIN häst alltså, men plötsligt händer det, och nu är han verkligen MIN häst. Jag är så lycklig över att äga honom och längtar efter att få rida honom varje dag! 

     

Så till den sista saken i detta blogginlägget. Eftersom jag bara ska ha två hästar i vinter, och inte så många saluhästar, så vill jag gärna hyra ut två boxar i mitt stall! Bara valacker eller väldigt snälla hingstar är välkomna. Jag tänker mej ett slags kollektivupplägg så att den som hyr box är behjälplig en del med fodringar, utsläpp och/eller intag. Otroligt trevlig stämning, hjälp och peppning utlovas! Varmt välkommen med förfrågningar!

Glada & soliga hälsningar, Sara 

ANNONS
Av Sara - 17 maj 2016 20:34

Usch det är tuffa tider för mej just nu... På många olika plan men ett som jag tänker att jag ska lägga i någon annans händer, det är det svåra besultet att välja... Jag har fyra fantastiska hingstar. Jag ska egentligen ha endast två. Det har gått bra så länge två av dem har varit unga och inte krävt något större engagemang. Men nu börjar de bli stora och snart har jag fyra vuxna fantastiska hingstar som kräver och förtjänar tid och uppmärksamhet...

Ett val är klart. Hugo stannar. Hugo är underbar att rida och han har verkligen blivit MIN häst. Det var längesedan jag kände så för någon häst alls. Teo har jag ju alltid känt så för, men då ridningen aldrig blivit vad jag hoppats, så är det svårt att hålla fast vid den känslan. 

Alltså är de tre andra till salu. Den eller de som inte blir sålda stannar. Helt enkelt. Vi får se hur det blir men jag kan helt enkelt inte bestämma mej... Vill slippa ta beslutet. Den som är intresserad av att köpa Tanteo MAC, Nieto X eller Carretero SD är varmt välkommen att kontakta mej via mail eller telefon. pepino.pre@gmail.com eller 070-8822180


 

Av Sara - 12 maj 2016 21:05

Härom veckan hade jag ett litet studiebesök från Svalövs Naturbruksgymnasium - Särskolan, och de var så gulliga och gjorde en jättefin film från besöket! Se den här! 

Av Sara - 10 maj 2016 21:25

Åh vilket underbart väder vi har!! Helt fantastiskt och livet blir verkligen mycket enklare att leva när solen skiner! Det kan ju ha en del att göra med att stallarbetet blir väldigt mycket enklare oxå! Hästarna är ute längre så boxarna är lättare att mocka. Inga täcken, ingen blåst och man kan dricka kaffe i solen och rida i kortärmat. NICE!!

Hugo har blivit rejält hingstig nu i värmen, precis som i fjol, och jag är glad att jag bestämt mej för en kortare betäckningsperiod för honom... Jag vill ju gärna träna och tävla! I söndags åkte vi iväg på tävling på hemmaklubbem bara 10 minuter bort. Hade inga förväntningar alls eftersom jag inte kunde förutspå hur toppad han skulle vara när vi kom dit. Jag fick rida fram i ridhuset i lugn och ro, vilket jag var väldigt tacksam för då det var ungefär 20 hästar på framridningsbanan! Puh! Hugo var cool och även när jag red ut på själva tävlingsplatsen uppförde han sej fint. Väl inne på banan var han focuserad och lydig men vääääldigt energisk... Inga stora missar men heller inget som var på vår rätta nivå. Jag red lite tamt och mera på säkerhet än att våga satsa. Någon femma och ganskla många 6 - 6,5- Men oxå flera 7:or och en 8:a!! Om två veckor är det dags igen. 

Fina Hugo!!

 

Rio och jag tränar på samling och bärighet. Han behöver blir starkare i överlinjen och ta i lite mera bak. Går ganska bra framåt tycker jag. Vi tar det ändå försiktigt. Och så övar vi förstås byten. Tvåorna sitter bra! Och igår gjorde vi fyra byten i varje!! Hurra! Tre var med flit och det fjärde bjöd Rio mej på, men då var jag redan ur takt så det blev mest en överraskning. SVÅRT är det. Men otroligt kul!

Jag har visat Historia för en kund ett par gånger förra veckan och det gav utdelning. Hon blev tingad och är idag besiktigad ua och därmed såld! Väldigt trevligt sto! Ännu roligare är att hon ska betäckas med Hugo innan hon flyttar hem till sina nya ägare i Kalmar, så efter dagens besiktning så körde jag henne raka vägen till seminstationen. Där fick hon ett glatt mottagande av ett annat PRE-sto, som ska semineras med Teo i morgon! Vackra tjejer!

 

Curre har oxå fått några bokningar som han ju ska betäcka naturligt. Spännande! Han utvecklas så fint nu och börjar se mera harmonisk ut i kroppen. Innan tyckte jag att han var ganska ful, men väldigt fina rörelser, underbart temperament och fantastisk färg vägde upp. Nu är han inte så tokig i kroppen heller! Vad månde bliva av denne fule ankunge!

 

Avslutningsvis kan jag berätta att Teo blev pappa igen inatt. Anne Kabo´s sto Plancha fick ett vackert och välskapt stoföl, som heter Celeste! Alltid lika fantastiskt med föl!

 

Av Sara - 2 maj 2016 20:58

Jobbet går BETYDLIGT enklare när det är sol och 17-18 grader varmt!! Idag har det varit helt underbart väder hos oss och jag har haft riktigt trevligt. Red Rio på morgonen och satte massvis med byten i vartannat och tre i varje!!! På fredag åker Denise till Mallorca över sommaren och Rio får då bo hos mej! Jag ska rida och tävla honom lite och jag har även gett mej tusan på att lära mej att rida byten i varje! Det är härligt att ha trygga, fantastiska Rio att rida! 

Idag var det officiellt första tappningsdagen för Teo, men det kom ingen beställning idag haha. Tur var det kanske för jag hade glömt göra iordning pärmen med alla journaler och papper som skall föras. Oops! Men nu är det fixat ikväll så vi är redo på onsdag om det skulle bli aktuellt då! 

Idag och igår blev två nya ston bokade. Bla ett PRE-sto från Norge till Hugo! Hon hade väldigt trevlig stam med Lovera & Pallares så det kan nog blir ett riktigt fint dressyr-föl det!

Elegancia gick fint på utebanan efter att ha vilat i helgen. Skulla ha filmat henne idag, men fick inte tag i någon kameraman, så det blir i morgon i stället när Denise kommer till undsättning! 

Efter lunch sadlade jag Hugo och red på hopp-banan. Snälla Camilla, som har sin häst i Malins stall, ställde upp med kameran! Han har blivit så väldigt fin min Hugo. Han är en fröjd att rida nu! Anmälde till en LA:1 på söndag i Skromberga, som ligger nästgårds, så jag kunde inte motstå. Kort bana, men LA:3an var full så det fick bli så. Vi får se om vi får plats!

I dagarna som gick var det precis två år sedan Hugo kom till mej. Här är en bild från vårt första ridpass i Sverige. Och under bilder från idag. Lite skillnad har det allt blivit på kraken!

         

Av Sara - 28 april 2016 20:38

Jag vill börja med att tacka för alla otroligt uppmuntrande kommentarer, både här och på Facebook, efter mitt senaste inlägg. Jag ser ingen anledning att dölja eller släta över mina upplevelser. Jag är inte sådan som person. Jag har oerhört svårt att ljuga och ännu mer att spela något som jag inte känner. Jag är nog en ganska genomskinlig person helt enkelt! Min rädsla, eller mera rättvist benämnd, skräck, blir svagare för varje dag som går. För varje häst jag rider och för varje stund jag tillbringar i stallet. Den finns där givetvis och det lär den göra länge, kanske alltid, men jag kan nu rida både Hugo, Elegancia och förstås Rio (som jag rider en hel del nu) utan att darra minsta i knäna. Jag har även varit hos Robban och ridit nya saluhästen Historia ett par gånger, utan några som helst problem. Finaste Campero, som är världens snällaste och gulligaste unghäst, känns svårare att klättra upp på. Han är kvick och känslig och väldigt vaken för hur ryttaren beter sej på hans rygg. Jag är osäker på om jag kan förmedla en bra känsla till honom... Vi får se när det känns bättre. Jag har tagit bort honom från salusidan just nu då jag inte kan visa honom!   Inte bra för affärerna... Historia är inte mera riden än Campero, men betydligt tryggare. Ganska intressant ändå hur mycket man överför på hästarna. Jag har alltid kännt att jag har så väldigt bra inflytande på hästarna och kan göra den mest nervösa häst ganska lugn, när jag sitter på den. Men nu är det inte lika enkelt längre. Jag hoppas verkligen att det kommer tillbaka till mej...

Hugo är iallafall lugn med mej på ryggen. Han är ganska hingstig nu så här på våren och odräglig att leda till och från hagen. Han ska hoppa och skutta (det får han alltså inte) och jag får säga till honoom varenda gång! Men i hans fall känner jag mej mycket säkrare på hans rygg än bredvid honom. Och där märks detta lika tydligt! Igår var det träning och vi kör programträning ganska intensivt nu. Det går otroligt mycket bättre på träning. Hoppas innerligt att jag är kapabel att genomföra en vettig ritt även på tävling. Har anmält i slutet av maj så hinner slipa lite till innan dess.

Finaste Hugo   

 

Nästa vecka drar betäckningssäsongen igång iallafall för Teo & Curre. Hugo väntar till 15/5. Har trillat in några bokningar på varje hingst men jag hoppas förstås på många fler! Tänk för 10-15 år sedan var det en helt annan grej detta med betäckningsverksamheten. Mina första hingstar Zagal & Alferez tog emot uppåt 35-40 ston var på en sommar. På naturligt betäckning! Herregud vilket jobb!! Idag får bara de allra mest populära halvblodshingstarna så många ston! Undras om det någonsin kommer att vända? Känns inte så för idag vill de flesta ha en färdig häst och har varken tålamod eller tid att vänta på ett föl. Hästen ska vara färdig och fullärd i all hantering, ridning, osv. Inga olater, inga svårigheter, trafiksäker, uteritter på egen hand (helst första veckan med ny ryttare) ingen sjukdomshistorik, lagom pigg men inte för pigg, lydig och allert men inte för känslig. Puh det är inte lätt att vara häst idag! Eller försäljare av hästar för den delen...

Nåja, här kommer lite bilder på Historia, som är inriden i februari. Hon är inget av de ovan nämnda sakerna (nästan) men i rätt händer kan hon bli! Så om någon ryttare med tålamod och hästvana söker en riktigt trevlig och utvecklingsbar häst så har jag en sådan här!

 

 

 

Av Sara - 24 april 2016 16:36

Det var ett tag sedan sist.. Man kan säga att jag varit en aning frånvarande. Jag har helt tappat inspirationen att blogga, och faktum är att jag även tappat en hel del inspiration med hästarna över lag. Den kryper tillbaka nu, sakta, sakta och jag hoppas att jag finner den snart igen för detta tillståndet är mycket tröttsamt... Anledningen till denna trötthet och borttappade glädje, är att jag var med om en ganska allvarlig ridolycka för snart en månad sedan. Det var mitt eget fel. Jag var övermodig, dum och oförsiktig. Kände mej kaxig och säker i sadeln på varenda häst jag satte mej på. Äsch, inte får de av mej i första taget, och jag är bra på att kvickt anpassa min ridning så att hästen känner sej trygg med mej på ryggen. Och skulle den braka iväg, ja då sitter jag kvar! Så tänkte jag... Men ibland hjälper det inte att man är en skicklig och lugn ryttare. Om hästen får sadeltvång och reser sej tills den slår runt, ja då hjälper det inte att man har bra balans eller kan slappna av i sadeln. Då ramlar man handlöst före rakt ner i marken. Och man slår sej. Man slår sej så in i he--te... 

Jag blev rädd. Skräckslagen faktiskt. Och skräcken har satt sina klor i mej. Min hjärna säger - det är lugnt, du kan detta, du klarar det. Min kropp reagerar med darrande knän och bultande hjärta. Jag är så innerligt glad att jag har flera hästar i stallet att rida. Att jag inte MÅSTE sitta upp och rida på just den hästen. Jag känner just nu att jag aldrig vill sitta på den igen. Någonsin! Men jag rider Hugo, och saluhästarna och andra hästar som jag känner mej bekväm på. Jag är förnuftig, tar säkerheten först och longerar hästarna innan jag sitter upp. Jag ser till att utrustningen sitter perfekt, sadelgjorden ordentligt spänd, hästen lugn. Verkar hästen inte lugn, ja då blir det bara longering den dagen. Fegt? Kanske det... Men just nu finns det ingen annan väg för mej att gå. Jag behöver känna glädjen i ridningen igen. Den lustfyllda känslan när hästen dansar för små fina hjälper. Som väl är gör Hugo det just nu. Han är MED mej och han ger mej så otroligt mycket glädje. Jag älskar den hästen och känner en kärlek och tacksamhet för att han är hygglig och tar hand om mej, även när knäna darrar lite och sistsen blir spänd. Han bär mej tryggt ändå. 

Igår kom jag hem från en välbehövlig semester på Mallorca. Jag har vilat mej och latat mej och ätit oförskämt mycket och god mat. Gått upp två kilo. Läst. Känner mej lite piggare och lite mera sugen på hästarna. I natt fick jag det oerhört glädjande beskedet att Hugos förstfödda, har kommit! Carina Nordlig, uppfödare till Nieto och ägare således till Nietos mamma Nefertite, meddelade i morse att hon fått ett stoföl! Så otroligt kul! Hoppas hon får sina föräldrars fantastiska temperament och ridbarhet! Jag avslutar med denna glada nyhet, lite bilder, och hoppas att inspirationen snart kommer tillbaka till mej. Vi hörs! // Sara

   

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Pepino - dressage & breeding med Blogkeen
Följ Pepino - dressage & breeding med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se