Pepino - dressage & breeding

Senaste inläggen

Av Sara - 23 augusti 2016 21:13

Så var det ÄNTLIGEN dags! Som jag sett fram emot denna helgen! Och tänk, det blev precis så fantastiskt roligt som jag hoppats! En underbar helg helt enkelt!!

Jag och Malin, som äger Bizarro, lastade Hugo kl 10 i fredagsmorse och gav oss iväg norrut. En tankning av bil, häst och oss halvvägs, sedan drog vi vidare. Lite kämpigt att passera Stockholm i rusningstid, en timme i bilkö, men Hugo reser otroligt bra så det gick fint ändå. Vi var framme vid 17.30, en timme senare än planerat, men det får vi skylla på trafiken. Bästaste Klara och hennes Campanula hade nyss anlänt och vi installerade oss och Hugo med. Han var nöjd och lugn i sin box i ett hörn. Vi tjejer åkte iväg och käkade en kebab, och sedan sadlade jag & Klara våra hästar och joggade dem lite i ridhuset. Hugo var PIGG!! och kändes hur fräsch och fin som helst. Jag tog på kandaret för säkerhets skull, och det var jag glad för då. Vi bäddade ner oss i ett mysigt rum med tre sängar så vi fick plats allihop. Även Morris, som fick följa med! 

Klara var först ut på lördagen kl 9, så vi var uppe vid 7 och fodrade. Campan var pigg och arbetsvillig, även om hon tydligt talar om ifall hon inte gillar något! Det kändes som om Juan hade många bra tips och både häst och ryttare blev mera avspända och fina ju längre passet gick. Efter Klara red en annan tej och sedan 10.45 var det min och Hugos tur. Jag var i valet och kvalet om jag skulle ta träns eller kandar, och valde till slut kandaret. Jag ville vara säker på att han uppförde sej väl och var lydig. Dock ångrade jag mej efter en liten stund, för Hugo var avspänd och finoch hade utan bekymmer varit fin på träns med! Kandaret gör att han inte riktigt vill gå fram i handen utan kryper lite bakom. Väldigt svårt att få in bakbenen riktigt väl när han inte är 100 framför skänkeln och ärlig på bettet. Det var även just det som Juan fokuserade på och som han ansåg var vår viktigaste uppgift att jobba med. Det var skönt att det inte var någon skillnader mellan hur Amanda vill att jag ska rida Hugo, utan det kändes väldigt vant och "hemma". Det som var kul och mycket intressant var lite nya övningar och infallsvinklar på exakt HUR jag skulle gå till väga. Hugo vill gärna stanna upp och slänga med huvudet när det blir riktigt jobbigt. Han vet att jag blir passiv då och så kommer han undan. Juan gav mej tipset att snabbt flytta honom undan innerskänkeln så snart han spände sej det minsta. Inte bara sparka på framåt utan lura/avleda honom att flytta åt sidan istället för att spänna sej rak och stark. Det fungerade mycket bra! Över lag var Juan lugn och systematiskt. Han var oerhört noga med grunden och alla hästarna skulle ridas avspänt och lungt. Han var helt bestämd med att man skulle ha en mjuk och väldigt jämn kontakt med hästens mun, och skänklarna intill hästens sidor, utan att klämma. Kort sagt, hästen skulle vara mellan hand och skänkel! Juan tyckte att Hugo var en imponerande häst med fantastisk front, och trodde bestämt att han var Europas största PRE! 

 

Efter avslutad lektion skrittade jag Hugo länge och väl och så fick han ett bad. Vi tjejer var så glada, lättade och lyckliga över att ha ridit vår första lektion för denna fantastiska ryttare, utan att skämma ut oss, ramla av eller vara tröga. Vi red bra, hästarna skötte sej väl och var var såååå glada!! 

Vi fick en fantastisk lunch och tillbringade eftermiddagen med att kika på de andra ekipagen, dricka cava och äta chips. Underbart! Vi fick även nöjet att tillbringa några timmar med Juan och Wiwi, en duktig ryttare som ordnat med så att Juan verkligen kom hit! (Tillsammans med Tina och Zandra förstås) Det var väldigt trevlig och kul och vi satt där och lyssnade om när Juan berättade om ritterna på VM i Kentucky, om Fuego, om hästarna han har nu och om hans framtidsplaner. Det var väldigt trevlig! På kvällen serverades en minst lika fantastisk buffé som ordnats fram. Det blev härliga samtalsämnen, skratt och roliga nya bekantskaper. Vi stupade i säng vid midnatt...

   

Nästa dag var lika tidig morgon och då red Klara redan 8.30 Själv skulle jag rida 10.10 och denna dagen hade vi publik. Jättekul att så många kommit för att kika, men jag hoppas till en anna gång att ännu fler kan få möjlighet att komma! Jag är säker på att publiken lärde sej massvis och fick inspiration, precis som vi ryttare! Ofta på clinics får man se ekipage som rider på en hög nivå. Det är svåra och givetvis imponerande övningar som visas och det är förstås kul! Men, de flesta i publiken rider på LA-MSV nivå eller däromkring. Då är det ju mycket mera intressant att se ekipage på denna nivån! Iallafall något ekipage... Det kändes väldigt positivt på denna tillställning!

Söndagen valde jag alltså träns och det lönade sej. Hugo var mera framme och kändes bitvis sådär fin som han ofta är på träning hemma. Väldigt kul att få fram det i honom i en ny "tävlingslik" miljö! Juan tyckte oxå att han var mycket bättre på söndagen! Duktiga Hugo kämpade så väl och var så himla duktig med allt hela helgen! Reser otroligt bra (han tom sover när man kör jämnt och mjukt på motorvägen), han var lugn i sin box, koncentrerad och fin på ridpassen och ja, bara otroligt duktig!! Stolt matte!

Vi stannade kvar och åt lunch och körde sedan hemåt strax efter 13. Det blev en lång dag men Hugo var hemma och installerad i sin box vis 20-tiden. Han var väldigt glad över sin halmade box, i stället för spån, och slängde sej ner och rullade! 

Igår fick han vila sej och bara äta gräs i sin fina hage som han älskar. Idag var han pigg men lite stel och trött i kroppen. Ville bara springa! Men snart är han tillbaka lika fin som han var i helgen. Min älskade häst! 

En liten rolig slutkläm idag var att jag åkte iväg för att dräktighetsundersöka Altea, som seminerades i maj, men som jag sedan antagit inte varit dräktig då jag tyckte mej se brunst på henne. Dock ville jag ju veta säkert och idag fick jag det. Hon ÄR dräktig!! Med Hugo alltså! Hurra!!!

                 ANNONS
Av Sara - 9 augusti 2016 19:42

Hej och hå vad tiden rusar! Sedan jag sist skrev har jag hunnit med att bli hela 40 år gammal och klok! Hehe! Har tillbringat några dagar i Rom där jag ätit massvis med god mat, blivit lite rundare om midjan och väldigt varm och nöjd. Nu är det vardag och full fart igen så midjan skall nog snart återgå till mitt vanliga, tänkta midjemått...

 

Här hemma har jag då börjat mitt kontorsjobb på deltid och jag knåpar på med siffror och papper. Tycker alltid det är lite jobbigt att vara ny. Vill helst behärska allt genast, men jag få ha tålamod... Hästarna känner jag med mera hemma med som bekant och när jag tillbringat förmiddagen framför datorn så åker jag pigg och glad till stallet efter lunch! Där möts man av glada & duktiga Robban & Linn! Så himla kul och inspirerande att dela stall med dem! Min väninna Jessie har ju oxå flyttat dit och vi kör på tillsammans med träning och peptalk! Igår körde vi bommar, som vi försöker göra varje måndag. Hugo gjorde två fina rundor åt varje håll helt i balans och utan tveksamhet! När vi testa denna övning för första gången i vintras var det lite high-chaparall över det hela med bockande och smått vilda hästar som flög omkring lite okontrollerat, men inte nu inte!! Så nöjd med Hugo som blivit mycket stadigare, starkare och smidigare på sista halvåret! 


Vi har ett helt gäng med fina saluhästar på gården! Gallatera är en riktig stjärna och efter att ha lagt ut annons på henne härom kvällen har jag blivit fullständigt nerringd. Med all rätt, hon är fantastisk!! Har bokat in flera provridningar och om jag inte köper henne själv, lär hon snart vara såld... (skämt å sido, jag ska INTE köpa henne, även om jag blir otroligt sugen...) 

TU Gallatera

 

 


Tiburon P kom ju förra helgen. Han har kommit till ro och igår reds han för första gången sedan han anlände. Han ser lite tanig ut på stallgången men under ryttare är han kanonfin!! Tiburon sålde jag när han var 2,5 år till nuvarande ägare. Pga arbete, barn, lantbruk mm har han inte riktigt fått den tid han förtjänat och därför ska han nu säljas. Han är inriden i fjol men sedan har det inte blivit så mycket mera. Så han är fortfarande grön. Det märks dock på honom att han har väldigt lätt för att vara ridhäst! Tog lite kvicka mobilbilder idag och har även lite filmklipp om någon är intresserad!

Tiburon P 

   

 


Danilo kom samma dag som Tiburon. Han är en välhanterad och oerhört charmig 3-åring e. Galope P. Född här i Skåne hos Prosus PRE. Danilo är en mycket cool kille som tar livet med ro. Han är van att hanteras som en vuxen häst. Kan åka transport och lastas enkelt samt väl invand vid stallmiljö och rutiner. Han kan vara själv inne och är helt enkelt så himla trevlig! Danilo ska ridas in och säljas och hans utbildning började genast. Idag var 5:e dagen han hade sadel på sej och blev longerad. Igår hängde Robban på honom och idag satt han upp. Jag var assistent och mitt jobb var oerhört enkelt för Danilo var lugn som en filbunke. Glad och road av att arbeta, men väldigt avslappnad och fin! Om ett par veckor är han ridhäst! 

Danilo

 


Vill man hellre ha ett sto så har vi fina Amapola. 4-årigt sto med mycket energi och gång! Hon är inte så stor men har otrolig utstrålning och rör sej riktigt fint! Hon kan bli en fräck tävlingshäst till en mindre ryttare. Amapola är oxå född i Sverige hos Wärmagårdens Stuteri. Hon har toppfin stam och kan alltså även vara fin att ta något föl på framöver. Amapola är inriden i vinter och vi fortsätter där. 

Amapola

     


Och så har vi fortfarande kvar Golosona. Denna fina häst!! Klappad och klar att göra ALLT man vill med! Vacker som en dag och otroligt bra temperament! Vill ingen ha denna härliga läromästare på lätt nivå? 

   


Det var allt för idag! Ska försöka återkomma inom kort! :)

 

 


ANNONS
Av Sara - 26 juli 2016 22:08

Jag åker skytteltrafik mellan Mörarp & Ekeby med prylar. Har fixat iordning Hugos stora, fina gräshage med lite extra höga trådar och genomgång av el och stolpar. Nu känns det tryggt att släppa ut Hugo där! Red i morse och fixade stallet i Mörarp och sedan åkte jag till Ekeby för att hämta Mirada och åka med henne på besiktning. Hon var så duktig och åkte snällt och gick lätt på. Uppförde sej exemplariskt på besiktningen och visade inte minsta tecken på sjukdom eller hälta. Härligt! I morgon ska jag leverera henne till hennes nya ägare i Malmö. Hon kommer garanterat att bli till stor glädje!

 

Det är många nya saluhästar på ingång. Alla PRE. Härom dagen anlände ett brunt, svenskfött sto på fyra år. Jättefin modell och härliga rörelser! Hon ska ridas någon vecka innan hon kommer ut på annons. Hon är dock inriden i vintras så hon är en trygg ridhäst! Hon är inte så stor, 155 cm, men såå snygg! Bilder kommer!

På fredag anländer en 5-årig valack Tiburon P, som alltså är en Pepino-häst. Han såldes som 2-åring till nuvarande ägare. Dock har han blivit lite åsidosatt pga tidsbrist, då matte är hårt arbetande veterinär, mamma och lantbrukare! Tiburon är gulbrun, ca 160 cm och ska ha ett helt underbart temperament. Han är förstås riden. 

Söndag kommer ett 7-årigt danskfött sto. Välriden och fin. 164 cm. Känslig men snäll. För mej en okänd häst så det blir spännande att lära känna henne!

Och så på¨måndag kommer Danilo. En 3-årig valack e. Galope P u. Pastora XI. Uppfödd av Prosus PRE. Danilo är en mycket söt kille av den eleganta modellen. Han skall ridas in och sedan säljas. 

Flera hästar är på väg in i höst så det verkar som om vi har att göra! Jättekul!

Så kvällens gladaste nyhet! Fina "Blomman" var dräktig med Hugo! Hurra!! 

 

Av Sara - 25 juli 2016 21:15

Puh vad det är varmt!! Underbart! Dock är det ganska svettigt att rida... Jag tycker inte alls det är jobbigt när man väl sitter på hästen, men när man sitter av känner man att jo, det är 30 grader ute! Många duschar för hästarna nu. I förra veckan var det intensivträning för Amanda tors-fred-lörd. Det hölls i ett ridhus några mil bort, vilket var bra, för då fick Hugo åka iväg utan att tävla! Jag har varit så stolt över honom, hur duktig han är när vi är på tävling. Inte rädd för något och uppför sej oftast väldigt bra. Dock inser jag nu hur spänd och ofocuserad han faktiskt blir! Ja, han brukar bli väldigt taggad och energisk, men nu med Amandas hjälp blev det uppenbart varför vi ligger på ganska låga procent på tävling, trots att han mestadels är riktigt fin hemma! Det var därmed kanon att jag fick hjälp när han är som han är borta. Det blev tre bra träningsdagar och jag fick en hel del bra ideer med mej hem. Bla bör jag nog åka på en del meeting med Hugo. Eller om det är tävling nära så tävla två dagar på rad. Han var otroligt fin på fredagens träning. Fortfarande energisk och pigg, men avspänd och arbetsvillig. Nu blir det att spana in lämpliga tävlingar och kanske något meeting i höst?

På torsdag flyttar Hugo & Curre till Ekeby. På lördag åker Teo. Jag packar och flyttar prylar för glatta livet. Ser fram emot detta med förväntan och glädje! 

Lite bilder från träningen i torsdags, dag 1...

                     

Av Sara - 19 juli 2016 19:13

Nu drar det ihop sej med den stora förändringen! Jag packar och har börjat flytta lite saker till Ekeby. Min finaste Magnus hjälper mej att fixa med skåp och hingstväggar i boxarna. Idag packade jag in småsaker mitt skåp och fixade lite. Jag hade även en kund på Mirada. Ett PRE- sto som kom till Robban förra veckan. Har inte hunnit lägga ut henne på annons ännu, men denna kunden ringde på Golosina. Hon visade dock sej dock vara lite för energisk så då plockade jag fram Mirada istället och det sa klick! Idag var andra provridningen och sen var saken klar! Besiktning återstår förstås, men hon är iallafall tingad! Hoppas snart även Golosina hittar sin nya ägare för hon är ett fantastiskt sto!

MIRADA II

På fredag flyttar Nieto till Maria. Han längtar säger han! Stora gräshagar och mycket kärlek och omsorg väntar på honom där! Tror att Maria är lika förväntansfull som Nieto!
Curre växer och utvecklas! I söndags busade han till det lite sin matte och kom lös (huuuuu!) men han visade sej fantastiskt fint ute på fältet! Jäklar i min gata vad han kan röra sej och herregud så vacker han är.... Ser fram emot att rida in honom om några månader!
Hugo känns stark och fin och vi fortsätt med vår träning. Nu i veckan är det intensivträning för Amanda torsdag-fredag-lördag. Ska bli så kul!
Massvis med nya saluhästar är bokade och det kommer tre nya bara nu inom en vecka. Sedan är 4-5 st till inbokade i höst!
Aquila blev inte såld utan åkt hem till sin ägare i lördags, som beslutade sej för att behålla honom!

Av Sara - 7 juli 2016 21:59

En liten reflektion som jag många gånger diskuterat med andra hästmänniskor, kunder mfl. Rör hästen sej tillräckligt bra för det jag vill göra med hästen? Ofta är detta målet MSV dressyr, eller något mer eller mindre. Min upplevelse genom åren med spanska hästar är följande:


Det räcker att hästen rör sej taktmässigt och hyfsat korrekt. Vad som är betydligt mera viktigt är hästens ridbarhet och hur hästen sedan tränas. Hur den är i huvudet, vad den ställer upp på utan protester, hur angelägen den är att vara ryttaren till lags, hur arbetsvillig den är, hur stresstålig den är, och om den har förmågan att slå på power, och sedan koppla av, DET är vad som är avgörande för om hästen kommer att räcka till MSV dressyr, PSG eller tom till Grand Prix. Inte hur stora steg den tar när den är två-tre-fyra år och kanske inte alls eller sparsamt riden.

 

Att de flesta iberiska hästar är mycket av ovanstående är fantastiskt! Det handlar faktiskt till syvende och sist vad DU som ryttare gör med din häst! Mitt tips, köp den häst du blir förälskad i, förutsatt att den är frisk och brukbar, lägg ner tid och massvis med tålamod på denna, din älskade häst, sätt upp mål (kort-pch långsiktiga), men flytta dem om hästen behöver mera tid. Njut av din häst och var amitiös med din träning! Går något inte som du tänkte dej, fråga dej själv: Vad kan jag göra annorlunda för att uppnå mitt mål?


En ryttare jag beundrar och följer på nätet är brittiska ryttaren Emma Brooks och hennes lusitanohästar Zimbral och Gavi. Här är några intressanta filmklipp:

Zimbral 5 år gammalZimbral 10 årOch på tävling 2015

Av Sara - 3 juli 2016 21:16

Ja det är lite kyligare nu och visst det har regnat en hel del, men jag gillar ändå sommaren otrolgit mycket! Det är ljust och grönt överallt och vi har ändå fått lite sol nästan varje dag! Härligt!

I stallet jobbar jag på med hingstarna och Hugos träning och utbildning. Han gillar verkligen detta med byten och han har redan lärt sej vad det går ut på! Otroligt rolig häst att jobba med! Vi rider ut mycket på fälten och skrittar fram och rider rakt fram i alla gångarter. Han är cool och snäll och verkar njuta av livet, min stor fina kille!

Några flera ston är seminerade i veckan och några till är dräktiga. Teo har föl i magen på bla Viva IV, multichampionstoet som ägs av Prosus PRE och som fick ett otroligt fint stoföl med Teo förra året. Garbo de Prosus. Nu blir det, om allt gå väl, ett helsyskon nästa år! Kul!! 

Garbo de Prosus

 


Jag har flyttat Aquila till Robban & Intill dressyr, så nu har jag bara mina fyra killar och Altea att sköta om. Som jag skrivit tidigare så flyttar Teo till sitt nya hem ganska snart och så gör även Nieto. Dock ska han inte flytta så långt! Nieto är inte såld utan skall utbildas, tränas och tävlas av Maria Eriksson, med sikte på unghästchampionat och årgångsklasser!    Maria är en oerhört duktig och meriterad ryttare och det ska bli otroligt kul att följa dem och att Nieto ska få en chans i de bästa av händer att bli den fantastiska tävlinghäst som vi båda tror att han kan bli! Är så glad!

Finaste Nieto X e. Tanteo MAC u. Nefertite

 

Det blir flytt även för Hugo & Curre. Eftersom jag ändrar om min verksamhet och mina saluhästar står hos Robban på Intill Dressyr, blir det enklast och bäst om även jag och mina killar flyttar dit. Mitt fina stall hos Hipparion är alltså uppsagt och jag tackar ödmjukast för de fina två åren jag haft i Mörarp. Det har varit tufft och kämpigt många gånger, men oxå otrolig kul och väldigt lärorikt och utvecklande! Jag känner mej väldigt klar med hästarbete på 200 % och ser fram emot hästarbete i mera normal arbetsbelastning. Det ska ju vara KUL oxå!! Det är flera fina saluhästar inbokade så vi kommer att ha fullt upp Robban & jag! Intill-stallet ligger i Ekeby, samma by som Maria & Nieto bor i, och det är bara 10 minuter ifrån Mörarp. Så det är ingen lång flytt alltså. 

Avslutar med en bild på Marron Ā e. Huron FS u. Maravilossa CEN. Uppfödare är Alkarps PRE. Marron är ett otroligt fint föl tycker jag! Han är till salu!

 

Av Sara - 26 juni 2016 21:25

Detta måste vara den varmaste midsommarhelg i hela mitt liv! Vi hade närmre 30 grader varmt på midsommarafton och njöt av värmen! Lugn och skönt hemma med god mat och mycket avslappning!

 

På förmiddagen var jag i stallet och fixade allt och red Hugo i solskenet. Vi lyckades göra ytterligare två byten, ett på varje håll. I onsdags på Amanda-träningen gjorde vi två och i fredags så två igen. Hugo är helt fantastisk och byter på hjälpen bara jag sitter kvar i sadeln och är tydlig med hjälperna. Det är svårt att inte själv jaga upp sej och flyga omkring i sadeln. Men jag lyckades ganska bra med Amandas hjälp och tror att jag hittade känslan lite. Fantastiskt roligt!! Nu blir det ett litet tävlingsuppehåll för att slipa lite på byten och MSVC-programmen. Två kval skall göras i MSVC och sedan är det MSVB och det riktigt roliga börjar! Jag hoppas att vi kan göra MSVC-kvalen i höst/vinter och sedan i bästa fall blir det MSVB om ett år eller så! 

Igår var jag bara i stallet tidig morgon och fodrade och fixade stallet. Hugo fick vila. Idag hade jag sovmorgon och var i stallet på eftermiddagen. Red Hugo ute på fälten och gjorde övergång skritt trav och sedan två rejäla galopp-pass. Ett tag flög vi verkligen fram!! Lite skräckblandad förtjusning då jag aldrig varit ett fan av hög fart, men Hugo känns stadig och pålitlig så jag vågade gasa på. Sedan kunde vi samla upp galoppen till en fin samlad galopp och så en perfekt övergång till skritt. Yes!!

min älskade Hugo & jag 

 

 

I morgon är en ny vecka. Nya utmaningar. Börjar med att visa Golosina för en kund i morgon, och så ska Gazolina åka till sin nya ägare. Vi ska filma Acke i veckan och så är det några ston som ska semineras. Hugo har fått ett nytt sto som kom till Noble seminstation idag. Teo har även han några ston kvar att serva. Vi ska nog hålla oss sysselsatta denna veckan med! 


Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Pepino - dressage & breeding med Blogkeen
Följ Pepino - dressage & breeding med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se