Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under mars 2013

Av Sara - 12 mars 2013 22:10

Idag var det fantastiskt skönt ute! Liiite väl kallt, men strålade sol och helt vindstilla, Fantastistk. Tänk om det aldrig blåste? Vad skönt det skulle vara. Då spelar det inte så stor roll om det är -5 eller + 5 grader. Solen värmer och det är skönt iallafall. Här i Skåne blåser det jämt....

Man får mycket energi när det är fint väder! For igång med Ploppen först ut och började med en liten uteritt genom våra sommarhagar och sedan ett mycket kort pass i ridhuset. Han går bara som en klocka. Vad ska man tjata för? Så här fin är han idag, min (Beas) Plopp!

 

Mino & Ibbe stod och solade sej i småhagarna utanför stallet och kollade nyfiket på den nya containern som jag beställt hem. Nu är det slut på att samla hösilagplast på olika platser runt om på hela gården. Ser ju faktiskt för jävligt ut!! Hädan efter så hyr jag en container som jag kan proppa i allt skräp i. Så är det bara att ringa när den är full så kommer de och tömmer. Härligt! Jag & Therese slet en stund idag och fyllde den nästan helt. Ska proppa i lite till och hoppas de kan tömma den på fredag. För det finns ungefär 5 gånger så mycket kvar...

 

Mino fick oxå en liten tur ut och sedan lite jobb i ridhuset. Lite vårkänslor finns det allt i grabbarna nu, men det är underbart att han är så mjuk och stillsam och så enkel att korrigera. Underbara häst! Skrittade ut en lite längre runda på Jerez i solen, och travade på gräset hem. Han är precis som Zagal, härliga Jerez! Så snäll och god, finns bara inget bus och ont i den hästen! Vi mötte bilar, skåpbilar, en scooter och lite annat mysko men inga problem för coola Jerez! Teo har fått nya skor med sulor och silikon i hovarna. Han är helt ohalt och ser fräsch ut, så lite försiktigt arbete blev vi ordinerade. Började idag med en promenad och lite försiktig longering. Teo älskar det förstås och var så nöjd och fin och glad att få komma ut med sin matte igen! Kanske sitter jag upp en liiiten sväng redan imorgon! 

Klara är hemma (här) efter att ha tillbringat helgen hemma (där). Skönt att ha henne tillbaka! Hon jobbade Malaga & Opti. Båda tjejerna är superduktiga. Imorgon blir det träns för Opti och vi siktar på att komma upp nästa vecka. Annons på Malaga kommer ut i slutet på veckan! 

Så är det bokat tid för provtagning av hingstarna i slutet av mars. Snart dags att börja träna Mino på bocken, och påminna Teo lite om hur man gör. Härligt och underbart att äntligen kunna ha hingstarna på semin för alla raser! Blir förhoppningsvis en spännande betäckningssäsong i år!

Unghingstarna på lösdriften njöt av vårsolen idag!

   



Till sist var det ju faktiskt Tempos födelsedag idag! Finast älsklinghunden!!   

                 

Av Sara - 8 mars 2013 22:28

Windy - ledarhingsten. En bok om den australienska brumy-hingsten, den silvervita Windy. Jag lästen boken och resten av serien om och om igen som barn. Fullständigt uppslukad av historien och äventyren som denna vackra hingst var med om. Kanske var det här som min dröm om en vit hingst med lång man föddes?

Idag har det sannerligen varit just WINDY! Herregud, om det blåste igår så var det helt sjukt blåsigt och svinkallt idag! Fick bli ridhuset idag med annars stor jag att jag bokstavligen hade blåst av hästryggen! Ploppen var strålande idag! Vi jobbade lite mera med kort-korta piaff-träningssteg. Han är duktig och börjar stanna kvar med små korta steg utan motstånd i munnen, bara eftergift och mjuk hals, Härligt!! 

Mino var som vanligt en stjärna och var lydig och snäll. Teo fick en ridtur i boxen idag med. Det är underbart och mysigt att sitta däruppe och borsta hans långa vackra man! En annan sak som är helt underbart är att på Teos högra hov, där hovsprickan varit värst och fulast, har det nu växt ut 1,5 cm utan ny spricka!! HURRA!!!!! Andra hoven verkade vi upp en månad senare så där har det bara växt ner ca 0,5 cm. Men Teo är ohalt och nöjd! Nästa vecka blir det nya skor och sulor. Snart kan jag nog rida igen!!

Vi jobbar vidare med Opti & Malaga som båda är duktiga tjejer! Opti fick sadel på igen och Malaga var så duktig! Klara red henne i ridhuset tillsammans med en annan häst och hon var bara snäll och jobbade på hur fint som helst! 

Malaga F & Klara!

     

Av Sara - 7 mars 2013 21:38

Idag lyste solen med sin frånvaro och vi har haft stormvindar och knappa plusgrader. Brrrrr. Det blev täcken på för alla hästarna idag. Trots detta verkar de allihop har fått vårkänslor och det har varit mycket bus i hagarna idag! Lite för mycket för stackars Miró, en inackordering, som var halt ikväll :( Det blev djursjukhuset för henne.

Jag jobbade pojkarna i ridhuset idag och det var som vanligt skönt att kunna stänga in sej där när vinden viner. Lite läskigt tycker en del hästar när plåten knakar och darrar i de vilda vindarna! Men det är miljöträning det oxå! På med stereon bara, så kör vi!

Hann med lite pappersarbete mitt på dagen och hjälpte Klara lite i stallet efter det. Vi drack kaffe på våra nya storbalar med halm och hade mysigt! Sedan kom Katrin igen för att titta närmre på Quiero och fråga lite mera. Det är mycket att tänka på om man planerar att bli hästägare! Quiero visade sej som vanligt från sin bästa sida och var bara såå snäll och mysig! Öven Clasica inspekterades och kelades med och så halvbrorsan Jerez. 

Talade med Sigbritt idag om den sistnämnde och självklart, hon vill ju ha Jerez!!! Med tanke på hans långa skadehistoria och Sigbritts önskan om en verkligen trygg och snäll häst har jag för ovanlighetens skull föreslagit en prövotid på en månad för dessa tu. Jag vill så väldigt gärna att Jerez ska hamna rätt och att det ska blir bra. Om det, mot all förmodan från både mej & Sigbritt, inte skulle funka, så får Jerez komma tillbaka hit igen. Hon hämtar honom den 2:a april! Det blir bra, så hinner vi komma igång lite mera med hans igångsättning innan dess.

Ikväll var det tjejernas tur och Optima fick sadel på sej för första gången. Det tog hon med ro! Hon är såå vacker och såå trevlig! Längtar tills hon får ryttare på sej. Hon kommer att vara så snygg!

Nyanlända Malaga fick ett lugnt första pass i ridhuset ikväll. Även hon är en cool och okomplicerad tjej som snällt ställde upp på ryttarens önskemål. Lätt för sej verkar hon ha, som de flesta härliga spanska hästar. Bilder kommer förstås på henne oxå inom kort!

Själv har jag visst köpt en häst... Ibland blir det tillfälle och jag kunde inte motstå denna snygga unghäst! Nybliven valack är han och kommer hit när det blivit lite mera vår för att gå tillsammans med de andra småkillarna på bete i sommar. Sedan blir det box till hösten och inridning i vinter. Kul!

       

Av Sara - 6 mars 2013 22:01

Idag har vi fått en riktig smak av våren här i Skåne! Strålande sol hela dagen, vindstilla och 8-10 grader! Åhhhh så ljuvligt!! Hästarna har solat sej och njutit hela dagen och vi människor oxå! Ploppen & Visto red jag på förmiddagen och båda fick kombinationen ridhus-jobb och därefter kort uteritt. Fick fixa lite i stallet med att omorganisera hö och foder för idag fick vi leverans av kraftfoder, som jag köper i storsäckar om 600 kg, samt 10 storbalar med guldgul fin halm! Åh så fint det blev när allt var på plats! Härligt!

Mino fick sin tid efter lunch och han var så nöjd efter en förmiddag i solen, följt av hö i nymockad box med halm upp till magen, och sist kvalitetstid med matte!

Kl 14 fick jag besök av (förhoppningsvis) Jerez nya matte. Sigbritt och jag har haft kontakt med varandra sedan förra sommaren när hon var intresserad av en häst här, som tyvärr blev såld innan hon hann komma hit och titta på den. Sedan dess har hon (och jag) letat efter en trygg och snäll spansk häst. Jag har inte haft någon lämplig kandidat förrän jag fick tummen upp av veterinären angående Jerez. Han är en totalt underbart och vänlig häst som det inte finns något ont i överhuvudtaget. Han är perfekt för Sigbritt, som söker en bästa vän att pyssla om och älska och framför allt rida ut i skog och mark. Hon har gott om tid och tålamod för att ge Jerez en chans att komma tillbaka som ridhäst. Här hemma har jag & Klara haft igång honom några veckor nu och har precis börjat trava. Han känns spänstig och fin och lycklig! Jag tror att kärlek uppstod idag mellan Sigbritt & Jerez, så jag håller tummarna att allt faller på plats!

Härom dagen filmade jag Visto när han fick vara lös och busa i ridhuset. Han rör sej så himla trevligt! Se själva!


Av Sara - 5 mars 2013 22:22

Mitt sunda förnuft säger ett jag tagit ett bra beslut och att det är helt rätt. Mitt hjärta blöder... Vi har sålt finaste Teddy   Han har stått här nu alldeles för länge utan att ha haft en egen uppgift och han hatade det. Teddy är en tålmodig häst som aldrig skulle stöka omring i boxen eller hagen, banka i boxdörren eller hålla på med annat ofog. Men stackars Teddy avskydde att inte få vara No 1. Och det var ju tyvärr ett tag sedan han var No 1 här på Pepino. Sedan han fick problem med sitt bäcken, så har jag ju trots många tålmodiga försök att sätta igång honom igen, inte lyckats. I höstas gjorde vi ett försök att göra Teddy till körhäst. Han älskade det! På en månad var Teddan bekväm framför vagnen och han var så stolt och vacker där framme! Sedan vrickade han sej i hagen, fick en ligamentblödning, och fick komma hem igen för att behandlas och vila. Nu är han frisk igen och nu får han en ny chans. Teddy är alltså såld till Carina Ekenberg. En kusk i världsklass med många toppplaceringar såväl internationellt som nationellt. Nu har hon en PRE! Och inte vilken som helst utan Teddan! Nu är det väl onsannolikt att Teddy kommer ut på de internationella banorna, men förhoppningsvis kan hon komma till start med honom här på hemmaplan. Hoppas det! Förutom att ha Teddan som tävlingshäst så älskar Carina honom. Hon är noggran och otroligt lugn och naturlig med hästarna. Teddy har en stor fin hage och ett välskött stall att bo i. Det är ett underbart hem för en häst! Så trots att det hugger till i hjärtat när jag ser hans tomma box, så känns det bra i magen. 

Teddy kommer dock att fortsätta att verka i avel hos oss, om Carina vill. I år är det bestämt att han ska vara i avel. Sedan är det upp till Carina om hon ställer honom till förfogande. Om han ska betäcka, så kommer han att göra det här hos oss. Nu håller vi tummarna att Teddy får hålla sej frisk och stark och att han får komma igång framför vagnen igen!

Ta väl hand om min älskling, Carina!

Carina in action. Tänk Teddan framför denna vagnen!

  

 

Teddan framför vagnen i höstas!

     

 

Teddan & jag genom åren...

 

     

     


Av Sara - 3 mars 2013 21:18

Gårdagens uteritt-premiär med Mino gick fint! Det blev llite väl uppspelt i början när jag skulle sitta upp inne i ridhuset. Utanför var Optima upprörd för att vi hämtat Jerez från hagen och hon gnäggade febrilt. Andra hästar svarade inne ifrån stallet och från andra hagar, så det var ett jäkla hallå, typiskt nog... Klara trodde inte att jag var så pigg på en uteritt längre, så hon red i förväg på Jerez. Men jag tänkte att vad sjutton, nu SKA vi ut! Så jag klättrade upp på en minst sagt livad hingst och red efter henne. Duktiga Mino lugnade sej så snart vi kom iväg och han kunde se de andra hästarna som gnäggande, så vi kunde rida ikapp Klara. Resten av turen gick utan dramatik och det var underbart att rida ut på min vackra guldiga häst! 

Idag har vi nästan blåst bort på förmiddagen. Men det har varit strålande sol och plusgrader så all snö är numera borta och tjälen släpper sakta men säkert! Över dagen mojnade det och ikväll var det helt vidstilla och underbart! Ljust ute till kl sex och väldigt mycket vår i luften! Blev en kvällstur med Mino!

Klara & jag passade på att fotografera vackra Optima i kvällssolen. Det var inte så svårt att få fina bilder på henne. Hon är fantastisk! Hon är så lik både sin far och mor. Känslig men mycket intelligent, rörlig och högställd och alldeles underbar! Hon blir 3 i april, så hon ska ju fortfarande utvecklas mycket, men hon är redan drygt 160 cm stor. Klara, som älskar ston, är förstås helt kääääär! Och det är ju inte så svårt att förstå...Se själva!

Optima P e. Tendencioso IV  u. Gaditana XXVII. TILL SALU!

         

 

Av Sara - 2 mars 2013 10:30

och för varje vecka blir det ljusatre och härligare ute! Jag har beställt nya stalldörrar till båda stalalrna. Fina, rejäla dörrar med fönster i. Så blir det lite ljusare och trevligare! Har även (äntligen) beställt öppningsbara fönster till hingststallet. Bara i de fyra boxarna som veter ut måt vår innergård, men iallafall. Tror inte de andra killarna uppskattar att sticka ut huvudet över gödselstacken. Men det ska bli sååå fint att pojkarna kan se ut över gården! SÅ när jag sitter på vår uteplats och dricker kaffe i sommar, så kan jag snacka med Mino & Teo! 

Jag jobbar på med hästarna här hemma och alla sköter sej fint. Har äntligen kunnat rida ut litegrand i veckan som gått. Det är kallt på nätterna, så det är fruset för det mesta, men isen har tvingats bort av eftermiddagssolen och det är halkfritt!

Pinnen är tyvärr inte ok och vi har bestämt att han ska åka hem till sin ägaren igen för vidare utredning. Väldigt trist och vi kommer att sakna den stora vänliga hästen. Igår kom Optima hit för att säljas. Optima är en mycket vacker 3-årig PRE-tjej som vi fött upp. Hon köptes som föl av Cina, på Örnaholms PRE, men omständigheter har gjort att Cina nu tagit beslutet att sälja henne igen. Optima är helsyster till Spindeln, dvs e. Teddy u. Gittan (Gaditana XXVII) . Hon är stor, vacker och mycket rörlig. Bilder och film kommer på henne inom kort. Hon är inte inriden änu, men det ska jag & Klara sätta igång med genast.

Igår hade jag en trevlig tjej här och visade hästarna. Har ju inte så många saluhästar kvar för närvarande, men finaste Quiero finns ju kvar, så han visades fram från sin bästa sida förstås! Otroligt snäll är denna häst! Mitt hjärta smälter varje gång jag hanterar honom...

I torsdags passade vi på att ta lite bilder när jag & Mino var på promenad. Ni har vi gått lite promenadre med matte på marken, så idag, när jag bloggat klart, är det premiär för uteritt. Vi får sällskap av Klara & Jerez så ska vi ge oss ut på en lite tur och titta på Sverige. Tyvärr har solen försvunnit just nu, men det blir nog fint iallafall. Så här fin var Mino i torsdags iallafall, när solen var framme!

       

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards