Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under juni 2009

Av Sara - 30 juni 2009 08:09

Hittills i år har Teddy betäckt 28 ston. 19 st av dem är dräktighets-undersökta och 18 är dräktiga. 16 av dem är dräktiga på första brunsten, 2 av dem på andra brunsten och en är tyvärr inte dräktig men omseminerad på brunst nr 2, så nu hoppas vi på henne!

19 av de 29 är seminerade här hemma och resten är är transporterad sperma. Teddy fungerar alltså precis lika bra på transport som färsk.

Det största "problemet" vi har är att många får tvillingdräktigheter. Men det är ett angenämt bekymmer...

Imorgon är det dags att kolla 2 ston till så kanske är det 20 dräktiga i morgon! Jag är helt förstummad över grabbens simmare som verkar klara ALLA förhållanden! Sedan är jag ju även lyckligt lottad och har en mycket skicklig och engagerad veterinär.

Tack härliga Agneta!

Här är Teddy & jag på Gesta. Foto Natalie Lindholm


Av Sara - 29 juni 2009 22:07

Dräktiga ston slöar i värmen!

Väcktes av sms från Eva Holmer som berättade att hennes Maceda var dräktig. Helt ok att bli väckt så! Efter frukost så körde jag & Frida igång i stallet. Öste ner massvis med halm och gjorde extra fint i boxarna. Sopade spindelväv, tak och väggar och kurade shinkar. Sedan fick Teddy & Veleño varsin rejäl rykt och tagelvård. Villes man har växt till sej en hel del sedan han kom. Undrar om vi har något i vattnet?

Sedan ringde Emma från Piteå och meddelade att hennes Zaga oxå var dräktig. Hurra!

Agneta var tidig idag. Vi tog tag i de nervösa bitarna direkt. Först Jazzmina som Agneta klämde en tvilling på i fredags. Där var allt ok! Det fanns bara en blåsa kvar som växt till sej och man kunde redan ana ett foster! Puh! Sedan Tinas Esplendida som har haft en misstänkt tvillingdräktighet hela tiden men som nu det endas finns ett foster i. Den växer fint och idag fanns tydliga hjärtslag. Vi fortsätter att följa henne och kollar igen om två veckor. Och så kallblodstravaren Vinta som helst skulle vara dräktig på 16 dagar. Och det var hon! Och bara en! Hurra igen!

Fortsatte med en lite baktprover, sköljningar osv. Bombalura var klar att seminera och så fick jag beställningar från två nya ston till Teddan. En bra dag!

Jag tillverkar nya föl!

Efter lunch gick vi en promenad med hundarna. Vi tog vägen ner i dalen där de fick bada. Härligt! Lasse, Tempo & Asslan är riktiga badmonster. Täppas nöjer sej med att doppa tassarna.

På eftermiddagen kom en kvinna och tittade på hingstarna till sitt ponny-sto. Tror hon bestämde sej, men vi får se. Pojkarna fick iallafall röra på sej! Teddan sprang rakt ut på ridbanan och slängde sej ner i grusen. Tjusigt!

Hundpromenad med bad  

Av Sara - 27 juni 2009 22:02

Vilka underbara bilder på min kära vän Kryddan & hennes Bandolero!

Av Sara - 27 juni 2009 21:53

Idag åkte vi för att hälsa på Malibu. Det är skam att vi inte varit där tidigare, men han har ju haft det bra. Nu är det dags för Blommeröd nästa helg så nu är han i toppform! Kim har gjort ett toppenjobb! Han var så rund och fin och hade utvecklats enormt på de tre månaderna han varit hos henne. Och fortfarande helt underbart trevlig! Härliga Malibu!

Nästa helg får ni alla hålla tummarna för honom! Han ska alltså ställas ut i klassen 3-åriga hingstar på Blommeröds Internationella utställning. Då ska vi vara där med kameran i hösta hugg så vi får några riktigt fina bilder på honom. Här iallafall ett par från dagen.

Malibu e. Khidar

Av Sara - 27 juni 2009 10:45

ännu en favorit

Av Sara - 26 juni 2009 21:49

Idag for jag upp kl 6 för att köra till Sturup och hämta semin till Nexi. Som väl var flöt allt på bra och jag var hemma igen vid 8.30 och kunde seminera. Sperman såg pigg och glad ut!

Agneta var tidigare idag för hon skulle flyga till Finland på eftermiddagen. Så vi jobbade på kvickt. Masitas bebis mår fint och har växt till sej. Där finns bara en nu =)  . Sen kollade vi Jazzmina och hon var dräktig! Med tvillingar, såklart... Men dessa låg väl isär och innan jag hunnit blinka hade Agneta klämt bort den ena. Det gick så enkelt så det ska inte vara någon större fara för den som är kvar. Tyvärr hade vi två ston som seminerats med externa hingstar som inte var dräktiga. Trist. Båda har försökt flera gånger med samma hingst så nu blir det nog till att byta sina respektive friare.

När vi var klara i stallet åkte vi till Råå hamn och åt lunch. Underbart!

Någon timme i lugn och ro sedan var det vattning och fix i hagarna.

Vi har fått tillökning i stallet! En stolt höna har fått fyra fina kycklingar, och igår hämtade vi hem tre underbart söta kattungar. Det är så kul!


Måste även avvika från mina "bloggramar" och nämna att det är sorgens dag idag, igen.  Michael Jackson är död..... Min stora idol vars musik jag växt upp med. Hans tragiska liv tog slut igår kväll.

Här en av mina favoriter...

Av Sara - 25 juni 2009 18:43

Aldrig någonsin tidigare har jag varit med om att så många människor (och ston) förlorat sina föl. Det är otroligt många som kastat, dött i fölning eller fått missbildade föl i år. Jag tänkte räkna upp dem jag känner till så kan vi alla sända de drabbande en tröstande tanke...

  • Linda Malmborgs sto Jazzmina som i förlossningen förlorar ett vackert hingstföl e. Alferez
  • Vi förlorar vår Lara och hennes föl e. Bailon
  • Jennie Colbries Yedra får ett stoföl som är kraftigt windswept och avlivas efter ca en vecka
  • Carina Bloms sto föder ett svagt föl som aldrig kommer på benen utan dör
  • Kerstin Landin hittar ett dött föl e. Teddy i boxen med sin mamma Pretty Woman
  • Fabelgårdens PRE får ett högst livsdugligt föl som tyvärr saknar ett framben och avlivas efter 3 timmar
  • Vårt fd sto Agapimon kastar sitt föl e. Teddy i 10:e månaden

Endast några få föl återstår att födas i år. Vi håller tummarna för dessa och att allt går bra!


Man ska vara evigt tacksam och lycklig för de föl man får!

Av Sara - 24 juni 2009 20:42

Jag älskar verkligen värmen! Även om jag knappt kan andas, näsan är tvärtäppt och ögonen svullna så älskar jag sommaren och värmen. Varje dag tänker jag på hur kallt det var i vintras, hur mycket jag frös om fingrarna och hur jäkla halt det var på gårdsplanen. Men nu är det sommar! Hurra!

Innan mockning blev det en promenad men jyckarna och sedan fick Teddy & Laban bada. det behövdes! Men de blänkte som silver och sammet efteråt!

Idag hade vi massvis att göra Agneta och jag. Men det är mest glada nyheter så det är bara jättekul. Romeras bebis såg helt normal ut idag och där finns bara en så hon är klar! Ett annat sto var oxå dräktigt, men hon har bara gått 14 dygn så vi kollar igen på fredag att det växt. Ev kan även hon ha två...Masias tvillingar hade båda överlevt Agnetas misshandel i måndags så idag blev det plegecil och sedan poff, så fick hon rejält tag om den ena. Nu håller vi alla tummar och tår att inte den andra blir för ledsen utan hänger i! Några skulle semineras och några sköljas och åka hem.

Så kom ett nytt sto till Teddy. Ett väldigt fint arabsto! Hon var ovanligt stor och väldigt trevlig. Det blir ett fint föl! 

Idag pressades vårt hösilage. Det blev nästan 250 balar! Känns fantastiskt!

Nu ska det saltas så att det blir en fin skörd till senare.

På eftermiddagen tappade jag först Teddan och seminerade hans tjej. Sen åkte jag till apoteket och hämtade ut Hippotrim. På vägen hem svängde jag inom Stall Waldhof och hämtade en låda Ludwigs Champion. Seminerade när jag kom hem. På kvällen körde jag vatten till småkillarna och sen blev det pizza.

Här en bild på ett underbart stoföl e. Teddy . Liberty heter hon och mamman är e. D-Day. Uppfödare Sari Köttö

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards