Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under februari 2011

Av Sara - 16 februari 2011 20:14

Följetongen fortsätter. Det blåser... I morse var jag igång tidigt. Hade planerat att rida Trazzel innan jag skule ha lektion med Kaisa, men det fick jag ställa in. Gjorde en del stallvård i stället och pysslade lite med stona. Måste klippa dem, de ser helt vildvuxna ut!

Var i "Kaisas" ridhus kl 10. Jättetrevligt ridhus som ser ut ungefär som vårt kommer att göra. Fast det var i plåt så kändes det väldigt ombonat och fint och trots blåsten så var det inget som skramlade eller förde oväsen. Så ska mitt oxå vara! Malli gick väldigt fint. Kaisa och han har verkligen hittat varandra och nu sitter traven. Nu börjar vi så smått med att få ordning på galoppen. De är som gjorda för varandra!

När jag kom hem igen så fick alla killarna komma in, väldigt tacksamma för det. Så kom Pierre och Galope fick nya skor och idag även bakskor. Han har så hårda hovar att sömmen viker sej och Pierre hade ett litet helsike att få dit dem. Men det är ju som han sa, ett angenämt bekymmer. Bra hovkvalité är ju alltid trevligt!

I eftermiddag har det blivit massvis med trist pappersarbete, mail och telefonsamtal. Trist men ack så skönt när det är gjort! Strök massvis med saker på min lista! Blir ytterligare en lugn kväll för imorgon ska jag jobba natt igen.

Galope i sin hage, innan det frös igen...

  

Av Sara - 15 februari 2011 22:39

Fullständigt sönderblåst! Det blåser och blåser och blåser! Genom märg och ben, fönster och väggar och stall. Herregud, ska det aldrig sluta? Man fryser ute, man fryser inne. Har inte varit varm på flera dagar och det är påfrestande.

I morse for jag till stan och Smådjurskliniken. En stor och en liten vovve behövde vår hjälp idag på operationsbordet. Vi lagade dem och sedan åkte jag hem igen lagom till lunch. Blev pastamannen på vägen hem.

Tog lunch i 45 minuter (!) då jag iofs svarade på mail samtidigt, men lade mej sedan ner i 15 minuter på soffan. Powernap är aldrig fel! Sedan ut i stallet och fixade boxarna och samlade in alla grabbarna. De var alla väldigt angelägna om att få komma in och kände sej nog lika bortblåsta som jag! Tänkte att jag skulle rida Trazzel, men efter att inspekterat vindstatusen igen så fick jag lägga ner den idén. I stället tog jag tag i en massa måsten som hängt över mej ett tag. Skruvade fast dörrbrädan somblåste av i stormen förra veckan, körde hö till småkillarna, åkte till Vallåkra och inhandlade 50 m trädgårdsslang. Nu behöver jag inte bära vatten till stona även om det fryser! Passade även på att köpa nya kopplingar till andra slangar som läcker. Tankade diesel i en dunk till minilastaren och samlade lite mera plast. Sedan fick pojkarna var sin rykt och massvis med pussar. Förberedde Mandon för kvällens provridninge med rykt och tagelvård. Kl 16 kom Gabriella, som skulle prova honom åt sin mamma som bor i Stockholm. Vi lastade Mandon och körde till ett stall i Ekeby, där hon har sin häst uppstallad. Vi fick utnyttja deras ridhus, vilket var väldigt snällt! Mandon var pigg och glad men gick fint efter en liten stund. Som vanligt var han cool och helt opåverkad av en ny miljö och flera nya hästar i ridhuset!

Bestämde mej för att inte stressa iväg till kören idag, utan avbokade den och så får jag öva själv hemma ordentligt inför nästa veckas övning. (Bra va! Jag planerar om och undviker stress!) Så när jag kom tillbaka med Mandon så åt vi kvällsmat i lugn och ro innan kvällsfodringen. Nu blev ju klockan iallafall 23 innan jag är duschad och klar för sängen. Men jag har inte stressat idag!

Mandon och jag idag. Usäkta att jag är inpackad i mössa och halsduk...

          

Av Sara - 14 februari 2011 20:13

Fredag, lördag, söndag och måndag. I fredags var jag flitig och red på förmiddagen vilket var en hiskelig tur för sedan brakade vädres makter samman i snöstorm och isande kyla...Provridningen av Mandon fick ställas in och ska i stället bli av i morgon. Fredag & lördag var det intensiva kör-övningar. Nu ligger vi i hårdträning inför vårt eldprov, framförandet av Bach´s Johannes Passion den 27:e mars! Ser verkligen fram emot det!

I natt har jag jobbat på djursjukhuset med mina favoritkollegor Gabbi & Carro. Vi hade en lite väl intensiv natt med bukoperationer och sårskador, akut diarré och andra allvarligt sjuka hästar. Jobbade i full tempo från 18-07 och har alltså varit hyfsat mör idag... Som vanligt har jag svårt att sova mer än 2-3 timmar och det blir därför en tidig sängång ikväll.

Har analyserat min tillvaro lite efter några stressatacker som ger mej andnöd, och kommit fram till att jag har lite väl många bollar i luften... Jag måste lära mej att inte ta på mej för mycket och kunna säga nej...

Jag har 5 hästar som ska ridas och sammanlagt 13 hästar som ska skötas om dagligen. Jag jobbar 37, 5 % natt på djursjukhuset och 1 dag / vecka på smådjurskliniken. Jag planerar vårens betäckninssäsong med hingstvisning och annonser. Vi bygger ridhus. Jag sjunger och tränar flera dagar/ vecka för konserten och även lite solouppdrag då och då. Jag sitter i FSHS styrelse där vi arbetar hårt med föreningens uppbyggnad. Jag är ansvarig får vårens utställning för PRE i maj. Jag har dessutom en familj och faktiskt några vänner som jag gärna vill umgås med så ofta som möjligt. 4 hundar vill även ha lite uppmärksamhet och promenader, helst dagligen. Det var en del av min sysselsättning iallafall. Nej, jag får nog skärpa till mej och försöka att inte ta på mej fler saker nu... Vad är det egentligen jag VILL göra?

Men ändå så har jag ju en drömtillvaro, även om den till vardags är långt ifrån någon dans på rosor. Det finns som väl är så mycket glädje i det mesta jag gör!

Tex att sitta på ryggen på fina, underbara Teddy!

 

Båda fotona är tagna av Marielle Andersson Gueye  

Av Sara - 10 februari 2011 22:34

idag, för på eftermiddagen började det regna kraftigt och det är ju inte så nice... Teddy gick som en dröm, igen. Bara när vi skrittade ut en sväng efter avslutat pass på ridbanan som han är lite tröttsam. Han skrittar superfint, avslappnat och behagligt. TILLS, vi vänder och skrittar hemåt igen. Då måste man takta! Grrr. Och det hjälper ju knappast att bli irriterad, vilket jag alltid blir, så numera hoppar jag helt sonika av och leder honom hem. Så slipper vi bli ovänner!

Sedan fick Mandon ett kort pass på ridbanan. Provridning i morgon ju så jag ville bara kolla så att knapparna satt där de skulle. Det gjorde de! Han är en liten pärla!

Pierre kom förbi och skodde Zorro. Även i detta moment är hästen supercool. Sedan red Renee honom en sväng. Såg redan bättre ut efter två arbetsdagar. Galope & Trazzel fick bara hage och rykt idag för kl 14 fick jag besök av Pernilla från Timmele. Hon är nybliven PRE-ägare men gammal i "häst-gemet". En mycket trevlig eftermiddag med prat om ridning, hingsthantering och PRE-hästar så klart! Kul med en avkopplande eftermiddag för omväxlings skull!

Har skrivit en lång "att-göra-lista" som jag alltid gör när jag har för många bollar i luften. Annars ligger jag nätterna igenom och tänker och det ska jag göra, och det måste jag komma ihåg, och dit måste jag ringa osv.... Skönt med en lista för då kan man släppa det emellanåt och inte oroa sej för att man ska glömma. Idag har jag strukit tre "att-göra"-saker. Bara sisådär 30-40 kvar, men en bit i sänder.

Här är en fin valack som jag red i Spanien för ett år sedan.

        

Av Sara - 9 februari 2011 21:25

Åh, vilken härlig dag! Strålande sol, 5-6 +grader och vindstilla. Det blir inte bättre än så i februari. Ljuvligt! Började dagen med en uteritt på fina ´Mandon  med Tempo & Knight som sällskap. Vi njöt lika mycket alla fyra! Mandon är, som alltid, en klippa. Pigg och glad och snäll trots över en veckas vila!

Näste man till tvagning var Galope. Han är verkligen hur snäll som helst! Dock har han inte riktigt begripit att det är en pilot med i leken. Han tror att detta med ridning går ut på att han travar omkring lite planlöst med en tyngd på ryggen. Nu vill tyngden att man ska lyssna och göra saker! Mycket märkligt... Vi övade på att hålla stöd i bettet och inte fäkta med huvudet, att svänga med halsen på rätt håll och att inte ha huvudet som en giraff! Några steg här och där fick vi till, men oj vad jobbigt det blev när man skulle koncentrera sej! Han är oerhört mäktig att sitta på och tar stooora lugna steg. Kan bara föreställa mej hur det blir när han hittar rätt!

Innan lunch hann jag även med Trazzel. Longerade inte idag utan satt upp direkt. Då fick man ju vara beredd på lite bus, men han är ju så söt! Samma övningar som Galope men här är vi lite mera i balans. Nog enklare när man bara är 160 cm och väger ca 500 kg än när man är 172 cm och väger 700 kg...

En lugn lunch inkl 20 min vila på soffan, för en gångs skull och sedan kom Renee. Vi tog Teddy & Zorro på en härlig skritt runda i solen. Stötte på både grävmaskiner och grisar men det gick hur bra som helst. Riktigt trevligt med sällskap faktiskt!

Kl 15 var jag hos Kaisa & Malli och gav dem en lektion. De var så fina tillsammans och det är verkligen roligt att få äran att hjälpa dem vidare i deras utveckling!

Galope-P, vår dubbelchampion! Foto Marielle Andersson Gueye

  

Av Sara - 8 februari 2011 22:50

Om någon missat det så hade vi storm här i nordvästra skåne inatt... Jag sov knappt en blund utan var ute och tittade efter hur hästarna hade det och kollade ut så att inga dörrar blåst upp eller så. Framåt morgonkvisten somnade jag och vaknad med ett ryck 06.30 Jag skulle jobba på smådjurskliniken så det var bara att kliva upp. För att upptäcka att hela gården var klädd i hösilageplast, saker låg spridda över allt, småkillarna hade gått igenom ett staket och gick i en hage som de inte skulle gå i. Ett träd hade rasat över deras staket så det var bara för dem att kliva ut... Stonas foderring hade blåst bort och är i skrivande stund ännu ej återfunnen. Nåväl, med Renees hjälp fick jag tillbaka småkillarna på rätt plats. Sedan fick jag kasta mej i bilen för att åka och jobba. Kaffe och macka intogs på vägen.

Mycket att göra hos Cecilia så vi jobbade på som små illrar och var klara med operationerna till kl 12. Hem till kaoset... En ny macka intogs och sedan ut i stallet. Körde ut hö till stona som var hungriga efter att all deras mat blåst bort!Bestämde mej sen för att börja med pojkarna som stod inne. Trazzel fick jobba lite i linan. Leviton fick stå på stallgången och bli ryktad och myst. Han blev mätt till 160 cm idag! Galope och jag tog vår perimärtur i halvstom. Jag tänkte att det är lika bra att ta tjuren vid hornen. Kan jag rida honom i dagens storm när han stått inne hela dagen så kan jag rida honom överallt. Och det kunde jag! Lite vingligt och lite stort, men han var supersnäll!

Vidare fick Teddy springa lös på ridbanan. Han älskar att ha fast mark under fötterna och visade hela registret från ökade trav till caprioller!

Mandon fick gå ut en sväng i sin stora gräshage och Zorro blev borstad. Snabbjobb med alla, men när de sen fått hö verkade alla helt nöjda!

Så kom Renee och vi lastade minimaskinen med grejor och begav oss ut för att laga staket. Trassla upp linor, stolpa, skruva isolatorer, banka och dra och släpa och kämpa. Men det blev jättebra och nu är grabbarna bakom lås och bom igen. Mats hade fixat mat och vi kastade oss in i köket för att äta innan man svimmade av hunger/utmattning.

Sedan fortsatte Mats & Renee att städa upp i stall och på gården. Mats plockade plast i halva Vallåkra...

Själv bytte jag om och fräschade upp mej för att åka till Maxi och handla och sedan till kören. Nu är jag hemma igen och har kvällsfodrat alla hästarna och packat upp och in maten. Har suttit med föreningsarbete en timme nu och snart ska jag stupa i säng. Ingen mera storm tack!

Trazzel, Galope & Malibu i februari 2009

  


Av Sara - 7 februari 2011 21:59

Idag var det vanlig måndag, vanlig vecka och vi är hemma igen. Jag och alla pojkarna är på plats i vårt eget hem och vi kan jobba på som vanligt. Ridhusbygget gör mej grön i hvudet av frustration. Så mycket pappersarbete för att kunna bygga. Och så denna eviga väntan. Nu är vintern iallafall (tror jag) snart slut och jag har lyckats ta mej igenom min sista ridhuslösa sådan. Snart snart snart!

På morgonen åkte jag till Kaisa & Malibu som nu flyttat till sitt eget hem efter vistelsen på Lönnstorp. Vi kollade lite hagar och placering och jag hjälpte Kaisa med att se så att allt så hingstsäkert och Mallisäkert ut. Det var ett mysigt fint litet stall med fina hagar. Allt gick super och Malli verkade stortrivas med att han, från sin hage, kunde titta in genom köksfönstret till Lucas & Kaisa.

Hem igen och fixade lite i stallet. Mockade ridbanan så att den var ridbar igen och sedan sadlades Teddan. Han var lycklig över att vara hemma på sin bana igen! Lite stollig när ston & Zorro sprang ikapp utanför bara men annars FLÖG han fram i traven. Började tom fundera lite på att jag snart kanske kan börja rida för en instruktör igen. Har en utvald i mina tankar så det är kanske dags att kontakta honom nu?

Tog en snabb lunch och svarade på mail, sms och FB-meddelanden. Sedan vart det Trazzels tur. Han var lite uppspelt över att ridas bredvid brudarna, men han uppförde sej ändå. Se om vi kan få lite mera focus i morgon kanske?

Så kom Renee ner och red Zorro en sväng. Hon är lite uttråkad och fick i uppgift att sätta fart på Zorro. Det gick hur bra som helst och han verkar vara en otroligt lung häst, trots att han bara är 5 år!

Sedan var det äntligen dags för Galope. Han har varit väldigt otålig i flera veckor nu. Han visar tydligt hur avundsjuk han är när jag pysslar med de andra hästarna, precis som sin far... Men så idag fick han komma ut på stallgången, bli ordentligt borstad, sadlad och tränsad. Tom vita lindor på! Han var så nöjd! Så tänkte jag att han skulle vara lite halvtokig med stona bredvid ridbanan, men icke! Han gnäggade ett par gånger, men sedan glömde han dem och hade i stället fullt focus på mej. Jag satt dock inte upp idag utan vi jobbade lite i linan. I morgon blir det premiärtur!

Sist kom Pierre och skodde Mandon. Det kommer en kund och provar honom i veckan och förhoppningsvis ytterligare en på söndag.

Ikväll var jag & Mats förbi Lönnstorp och hämtade mina saker. Lite vemodigt men ändå skönt att slippa köra. Kommer sakna tjejerna där! Kram Lina och Jussis mattar!

Här är Teddy från HÖÖKS-katalogen. Det är givetvis Marielle Andersson Gueye som tagit denna uttrycksulla bild!

  

Av Sara - 6 februari 2011 20:22

Ja idag har det iallafall känts så! Det har varit 6-7 plusgrader och soligt emellanåt! Vi tog en promenad med hundarna efter lunch och vädret var ljuvligt! Pojkarna har haft en skön dag i solen och stod stilla och njöt! I morgon ska jag jobba alla pojkarna om jag hinner. Hoppas det blir en lika fin dag! Ser fram emot en spännande vecka med premiär-tur på Galope!

Här är Liberty med sin ägare & uppfödare Sari Köttö. Liberty är nu två år och är e. Tendencioso u. SWB. Visst är hon tjusig!

  

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards