Pepino - dressage & breeding

Direktlänk till inlägg 25 februari 2011

Inget sådant syntetunderlag iallafall!

Av Sara - 25 februari 2011 08:12

Igår var jag först hos Kaisa & Malibu för en lektion! För en gångs skull var jag inte stressad så gulliga Kaisa & hennes lilla familj bjöd på en kopp kaffe efter åt. Mysigt! När jag kom hem var jag plockade jag in grabbarna för det var så fruktansvärt kallt i den kraftiga blåsten! Sedan var jag helt genosmfrusen så jag var tvungen att gå in och göra lite pappersarbete för att tina upp.

Gjorde iorning Teddy och körde mot ridhuset. Då kom jag på att det var torsdag och att ridhuset då är bokat för dressyrträningar. Skit oxå! Men jag körde vidare mot djursjukhuset och fick lov att rida där. Det kändes ju härligt eftersom det är uppvärmt där man sadlar och hela ridhuset är ju isolerat så det är väldigt behagligt där! Dessutom är där superunderlag så det skulle bli kul att få rida på det! Jag har tänkt att jag vill ha syntet/sjösand underlag i vårt ridhus oxå. Teddy var koncentrerad och fin i skritten och jag började med traven. Det kändes för jävligt! Teddy var kort och stum i steget och började gensat tjafsa  i munnen! Vilken besvikelse! Jag försökte få ordning på honom och galopperade lite och försökte trava igen, men icke! Han avskydde det!

Efter lite funderade och så försökte jag titta ner när vi travade så insåg jag att underlaget var helt stumt dvs det blev inget glid i landingen! Teddy travar tusen gångern bättre hemma i vår stenfrusna paddock! Det måste alltså vara glid! Iallafall för Teddy. Och eftersom han är så väldigt känslig så blir han ju oxå en väldigt spännande testkanin! OK, då vet jag iallafall vad jag inte ska ha!

Så nu blev det bestämt att jag kör på sand och flis, precis som på min ridbana. Den var helt juvlig när flisen var ny, men tyvärr så ryttnar det ju utomhus. I ridhuset där vi rider annars så är det oxå sand och flis och där flyger Teddan. Voila! Jag sparar 100.000:- ! Gissa vem som blir glad! Min man!    Tokiga kvinna, kommer han säga!

Vilken tur att vi inte bara beställde underlaget innan du visste säkert! Jo det hade ju varit snyggt. Lagt in skiten och blivit ruinerad på kuppen och sedan kommit på att man inte gillade det...

Jag fortsätter att forska och undersöka, men tillsvidare alltså: sand & flis tack!

Fler foton av Minna Tallberg

Galope P & Razonado MAC

     

 
 
Kim Paulin

Kim Paulin

25 februari 2011 09:02

Jag vet inte vilken blandning du red på men vår är aldrig stum - det kan ju ha att göra med vilken sand det blandas med. Vi köpte vår sand i Omma här i Skåne. Den var bra bara den innan vi lade in synteten.

http://www.conquistador.se

Sara

25 februari 2011 14:58

Jo jag tror sanden har stor betydlese. På vissa ställen jag sett syntetunderlaget har det verkat "fluffigt" och fint, men detta jag red på igår var fast och ganska fuktigt. Inget fluff alls! Kollade igen idag när jag varit och ridit i det "vanliga" ridhuset och där hade de, förutom flis och sand, även blandat i vanligt kutterspån! Ja nu fick jag mer griller i huvudet...

 
Ingen bild

Gabbi

25 februari 2011 10:01

Undrar vad det var för sjösand och syntet då?

Vi har ju haft träflis/sand i vårt ridhus i alla år men stod inför bottenbyte för ett år sedan, och som du säger så ruttnr ju fliset relativt fort och särskilt som vi har automatisk bevattning som går flera gånger i veckan under vår-höst, och ändå var det ett evigt kämpande med att binda damm och så tyckte jag att det var svårt att få underlaget varken för stumt eller tungt. Jag var rätt trött på underlaget som sådant och letade alternativ.

Så efter mkt efterforskning och studiebesök föll det nya valet istället på en ljus sand från jönköping blandat med geotexfiber och det har varit kanon.
Vi har ju 36 hästar på gården som rids ialla dicipliner och som tävlas aktivt och alla är supernöjda.

Det jag dock upptäckte när jag åkte runt och läste på är att det är en väldig skillnad på sand och sand, mer än på de olika fibrerna. Och sen så kräver den här typen av underlaget mkt mer vatten än folk tror för att vara optimalt så har man ex inte bra bevattningsmöjligheter blir inte underlaget bra.

Men som sagt det är en djungel.

Sen reagerade jag på skillnaden i pris du nämde, det kan vara värt att kolla upp lite för att den priskillnaden handlade det inte alls om när jag räknade på det.

Men som sagt flis/sand funkar ju också bra OCH är självfallet billigare och det hela är ju i slutändan en smakfråga (:-

Sara

25 februari 2011 14:59

Tack för infon Gabbi! Ja, jag har lite att fundera över. Ska åka runt och provrida flera ridhus innan jag betämmer med!

 
Ingen bild

Anouck o Randu

25 februari 2011 11:21

Jag kommer att tänka på det här med underlag när jag rider senare idag. Randu står i ett hoppstall och ridhusets underlag är väldigt hårt och stumt. Jag får väl studera Randus steg och jämföra det med ... vadå ? Uteridbanan kanske ? tack för tipset. Trevlig helg
Anouck

 
Renee

Renee

25 februari 2011 21:15

Kom att tänka på att jag känner en tjej som letade ridhusunderlag i ett år och var runt hela Skåne och kollade, när de skulle bygga ridhus.
För henne var money no object så hon kollade precis allt.
Kan höra med henne vad de valde till slut.
Deras ridhus är underbart att rida i!!
Vi kanske kan åka dit och provrida (fast det är i närheten av Sjöbo).

http://www.remont.se

Sara

25 februari 2011 21:32

Kolla gärna! Kan vara värt att kika på kanske! Om det kostar miljoner förstås :)

 
Ida

Ida

25 februari 2011 21:39

Jag var också inte på geotex först men tänkte att det kan vara värt att spara 100 000 kr eftersom bara investeringen med ridhus är stor. Det blev pinnflis och frånharpe. Det fungerar jättebra! Vi harvar ca var tredje vecka bara som det är nu.

Vi lade in magnesiumklorid både för att slippa damm och frusen botten. Har inte behövt vattna alls efter vi lade in det.

http://www.stallhavang.se

Sara

25 februari 2011 21:48

Det låter intressant Ida! Jag får prata mer med dej om detta! Var du har handlat från mm.
Kram S

 
Ingen bild

Birgitta

22 september 2012 22:12

Hej Sara! Läste att du använder pinnflis. Vi planerar också att prova det på vår ridbana. Hur mycket har du blandat i?
mvh
Birgitta

Sara

22 september 2012 22:29

Jag beställde 7 cm tjockt, men det var nästan lite för mycket. 5 cm räcker gott.
Mvh Sara

 
Ingen bild

Jonna

28 januari 2014 16:29

Hej Sara,

Fick ni någon flis över som du skulle vilja bli av med? Har ett litet ridhus där jag skulle vilja fylla upp lite o få lite mer svikt.

Mvh Jonna

Sara

28 januari 2014 18:21

Nej tyvärr, all flis ligger ute nu...

Med vänlig hälsning, Sara

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 december 2016 20:45

Så har vi varit iväg på några LA, jag & Hugo. Förra helgen red jag hela programmet och kände mej nöjd, men på filmen såg vi ut som om Hugo hade tuggumi under fötterna och jag passiv i sadeln, som vanligt, suck... Jag nöjde mej och plockade inte upp h...

Av Sara - 21 november 2016 19:25

Helgen har gått och så är det måndag igen. I fredags var jag en sväng på HFRK, som arrangerade Nationella dressyrtävlingar i dagarna tre. Pepino Dressage & Breeding sponsrade PSG-klassen på fredagen och då var jag givetvis på plats för att titta och ...

Av Sara - 17 november 2016 20:36


Igår var det som vanligt dags för Amanda-träning med Hugo, och det är veckans höjdpunkt. Nu när jag sedan några år tillbaka, tränar varje vecka, fattar jag inte hur jag gjorde innan? Eller rättare sagt, det gör jag egentligen visst... Den utveckling ...

Av Sara - 14 november 2016 20:03


Ja det är nya tider här på Pepino, men det har ni ju iofs märkt redan med alla förändringar som skett senaste året. Och de fortsätter... Vi byter namn, Pepino PRE kommer framöver att heta "Pepino dressage & breeding" och det är precis vad det ska han...

Av Sara - 28 september 2016 19:43


Idag var det dags för träning med finaste Hugo för Amanda. Sedan jag sist skrev om hu knäckt jag var för att jag är så kass på att rida, så har jag tagit mej själv i kragen. Ja, det finns oändligt många som är sååå mycket duktigare på att rida än jag...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards