Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under mars 2015

Av Sara - 10 mars 2015 19:25

I mitten av februari var Magnus och jag helt deppiga av väder och vind. Men jag sa att snart åker vi till Kina en sväng och när vi kommer hem igen är det mitten av mars och då är det vår!! Och tänk, jag hade rätt :) Efter en 30 timmar lång hemresa sov vi totalt medvetslösa i natt. Men jag hade ställt klockan på 6 och vaknade pigg och utvilad strax innan. Hade gett Mina ledigt idag eftersom hon skött hästarna när vi varit borta så jag var i stallet strax efter kl 7. Skoj att komma hem och mötas av två nya hästar i stallet, som båda ör otroligt fina!!

Fabuloso är född i januari 2012 och är en underbart vacker häst! Precis samma gyllene färg som Mino och samma snälla ögon och underbara, stora öron! Han är högrest och korrekt och rör sej fantastiskt! Ingen biljadering och svävande härlig trav. Vägvinnande skritt och bra galopp oxå! Jag har inte mätt honom men han är någonstans 165-168 cm just nu. Han är inriden alldeles nyligen i Spanien. Men jag tar det som om han är helt grön. Han var lite svår att tränsaidag, men longerad hade han deffinitivt blivit förr. Fint väder var det ju idag så jag longerade ute på ridbanan och han var helt cool! Han blev kastrerad för ca en månad sedan men är totalt ohingstig. Efter lunch fick han vara ute i hagen och det verkade han uppskatta. Lika cool där och stod i solen och njöt och åt hö. T.o.m när Malin körde förbi med stora traktorn! Eftersom jag var ensam idag blev det bara stillastående foton. Men jag försäkrar er, det kommer flera och även film förstås. Han är förstås till salu!

FABULOSO   

 

 

 

Kl 9 var jag klar med stallet och körde igång med hästarna. Fabuloso var först ut och sedan red jag ut med Rio. Tempo sällskapade oss och det är så härligt att kunna ta med honom ut! Rio var pigg och lite busig! På torsdag är det återbesök igen för min lilla vita kille!

Sadlade sedan Mino men han inte långt utanför stallet när jag upptäckte att han var halt! Skit!! Han gick på tå (bak) och jag misstänkte således en hovböld. Hovslagaren var redan tillkallad av Malin pga av tappskor och flera misstänkta hovbölder så det var bara att boka på Mino på listan. Hovis kom och mycket riktigt var där en liten böld. Man nästan såg hur Mino andades ut av lättnad när den öppnades upp. Den satt i under skon och efter spolning och kompress i hålet fick Mino på sin sko igen och troligtvis kan jag rida igen i morgon. Han promenerade glatt tillbaka till sin box på alla fyra hovarna!

Hugo kändes underbar och jag red på utebanan med honom. Han är så mycket finare när man har gott om plats och det är ju så härligt att kunna vara ute! Skrittade av runt gården på långa tyglar i solskenet! 

Lunchen intogs utomhus medan Tempo & Morris busade runt mej. Alltså livet är verkligen sååå mycket enklare att leva när solen lyser! Tänk om man kunde ta bort december, januari & februari. Då hade Sverige varit perfekt!

Noble verkade lycklig över att få jobba igen och kändes pigg och glad! Fick sällskap av Tina och Denise i ridhuset och vi enades om att Noble är en helt fantastisk häst!   

När jag var klar med pojkarna fick de eftermiddagsmat och sedan gick jag till nästa stall där jag installerat Elegancia, den nya saluhästen som anlände i lördags. Jag har inga ston i mitt stall då det blev för oroligt bland hingstarna. Elegancia verkar trivas bra och jag gjorde iordning henne för vårt första ridpass. Hon är otroligt lik sin far Elegido. Elegancia är född här i Sverige hos min vän Annica. Tyvärr har hon lagt ner sin avel. Elegancia är den tredje hästen som jag säljer, som Annica fött upp och de har alla varit väldigt trevliga och bra hästar. Vårt första ridpass gick utmärkt och jag låter bilderna tala. Vilken underbar häst!

                   

Avslutade dagen med att rida Denise´s Fugada. Hon är verkligen en trevlig häst och jag älskar ju att rida unghästar. Ska hjälpa till att snitsa till henne lite nu i vår och det blir kul! Sedan skall hon betäckas med Teo. Fugada är dotter till Razonado "Trazzel" så även hennes mamma är 50 % Cardenasblod. Så det blir väldigt spännande med Teo på henne!

Denise & Fugada på Championat i Halmstad förra våren!

 



Av Sara - 6 mars 2015 21:30

2002 reste jag till Spanien för första gången för att leta efter, och förhoppningsvis köpa, en spansk häst. Jag kom hem med ett dräktigt sto med föl vid sidan samt två hingstar. Det var svårt att välja... Den ena hingsten, Zagal XI visade sej vara en helt fantastisk häst. Precis lika snäll och underbar som när vi träffade honom i Spanien. Alla som träffat denna hingst minns honom garanterat! Den andra hingsten, Odre, var snäll att rida, men oerhört hingstig och väldigt svår att hålla harmonisk och nöjd i stall och hage. Han orsakade mej mycket oro och huvudbry. Stoet var mycket skyggt och det tog flera år innan hon gick att hämta i hagen utan problem. Hon var alltid mycket reserverad mot främlingar. Verksamheten utökades med flera ston, även ytterligare hingstar och så småningom började jag även så smått importera hästar för att sälja dem vidare i Sverige. Ju flera jag provade och såg i Spanien, ju mera lärde jag mej läsa av hur de verkligen var i sitt temperament. Eller rättare sagt hur svårt detta är!! Jag upptäckte att en häst som verkar oerhört lydig och snäll i sitt hem i Spanien, kan bli en helt hysteriskt nervös och osäker häst i Sverige... Hästhållning skiljer sej en hel del mellan länderna och vissa hästar påverkas oerhört mycket av detta. Vårt klimat kan göra den coolaste häst smått galen med blåst och kyla större delen av året. Vem sjutton är inte lugn och loj i 30 gradig hetta???
Jag upptäckte att acklimatiseringen av en nyimporterad häst kan vara avgörande för hur den ska "bli" i sitt nya hemland. Hur hästen är att sko, rykta, lasta och framför allt hur den är att rida, kan bli väldigt olika beroende på vilken start den får i Sverige. Jag byggde hagar som anpassades till hästar som aldrig upplevt denna frihet, för att försiktigt slussa ut hästen i svenska förhållanden. Jag lärde mej hur och var man ska placera en ny häst i stallet. Vilken granne är lämpligast, var och hur binder jag upp den, vilket foder den behöver, hur mycket stimulans den ska utsättas för, osv.
En hage, som i Sverige inte bara är en självklarhet utan oxå en lag är oftast oerhört skrämmande för en häst som aldrig vistats ensam på en stor öppen yta utan tak. I Spanien är det för det mesta så att ridhästar inte vistas i hage överhuvudtaget. Medan avelsston ofta aldrig sett en box... Det skapar lätt stora bekymmer när vi vill att hästen ska klara att stå ensam inne stallet (händer ju i princip aldrig i Spanien eftersom hästarna inte är ute finns ju alltid sällskap!), gå i hage med en närmast osynlig tråd som det finns elektricitet i! Stå utomhus i kyla och regn med täcke (!) Eller varför inte ridas ut i en skog med stigar och mystisk terräng som den spanska skönheten absolut aldrig skådat. Det blir mycket att smälta för en nyimporterad spanjor...
Sammantaget gör alla yttre faktorer oundvikligen ofta så, att en häst ändrar sitt beteende avsevärt efter denna prövning. En hyfsat viktig detalj som även den mest seriösa förmedlaren i Spanien, omöjligen kan förutspå!
Vidare så har vi ju kruxet med hästens hälsa. Det finns många oerhört kompetenta veterinärer i Spanien. Men det finns även många som har en lite annan syn på vad som är en användbar häst, än vad våra svenska veterinärer har. Framför allt annorlunda mot vad våra svenska försäkringsbolag anser. En liten anmärkning på röntgen kan anses obetydlig av en spansk veterinär, medan försäkringsbolagen i Sverige säger stopp! En reservation som kan bli mycket kostsam för hästens nya ägare blir följden här. Vidare är utformningen på besiktningen ofta något annorlunda och kvalitén på röntgenbilderna mycket varierande.
Idag samarbetar jag uteslutande med välrenommerade och för mej välkända spanska veterinärer. Jag låter alltid min svenska veterinär granska röntgenbilderna innan köp. Inte sällan får jag begära nya och bättre bilder. Här får jag även direkt besked om hästen är möjlig att försäkra, utan reservationer, i vårt land.
Jag har över åren importerat ca 200 hästar och fler lär det bli. Jag har gjort många viktiga och ibland väldigt dyra lärdomar. Jag skulle vilja påstå att jag är en expert på att acklimatisera hästar, och avgöra hur de ska skötas den första tiden i vårt land. Ibland är det ändå svårt för vissa hästar att komma till ro här och det kan ta lång tid, men då vet jag iallafall exakt vilken typ av hem och köpare som krävs för just den hästen. Jag känner hästen och kan under resans gång alltid bistå med goda råd och ibland även praktisk hjälp för den nyblivna PRE-ägaren. Sannolikheten att både häst och köpare blir lyckliga, är goda. Jag säljer ca 20-25 spanska hästar varje år och ca 95 % av dessa faller ut mycket väl. Ibland gör jag en felbedömning, men jag lär mej fortfarande och misstag kan oftast rättas till. Jag finner stor glädje i att förse Sverige med underbara spanska hästar, och att låta svenska köpare finna sin drömhäst, med trygghet och glädje!

Av Sara - 4 mars 2015 07:25

Igår hade vi sol men ganska friska vindar. Helt ok då det ju torkar upp i markerna snabbt då! Var i stallet i tid och red några hästar på morgonen innan Rio skulle på vattengympa kl 11. Kom tillbaka och red Hugo. Tränade lite på programmet jag ska rida nästa helg. Det känns kanon! Kl 14 kom en kund för att prova Feriante för andra gången. Hon ville testa att rida ut då det var den huvudsakliga uppgiften hon planerade för Feri. Mina följde med på sin Remington. Feri var pigg men snäll och allt gick bra. Köpare och säljare kunde komma överens om alla detaljer så förhoppningsvis får Feri flytta till Österlen och ha ett underart liv där med sin nya matte!
Tog med kameran igår och lät Mina ta lite foton när jag red Noble. Jag tyckte bilderna blev jättefina, men Mina menade att han är mycket mycket finare i verkligheten och att ett foto inte alls gör honom rättvisa! Oavsett så är han en helt underbar häst!

                 

Av Sara - 2 mars 2015 18:50

Ja när man drar på sej en dunderförkylning och tappar rösten, då blir det inte mycket snack! Svårt för mej som vanligtvis babblar i ett...  Nåväl, var i stallethyfsat tidigt idag och lagade hagar medans hästarna åt frukost. Lagom till alla var ute började det spöregna och istället för uteritt med Rio fick det bli ridhuset. Rätt val tyckte Rio som var tokpigg! Vi travar en del, men det är väääääldigt svårt att bara trava med små steg. Rio vill helst trava med sina allra största steg eller gå i passage. Det blir ganska korta pass för att inte överanstränga honom. 

Nobles svullna skap har blivit betydligt bättre och snart ska han nog se ut som en valack mellan bakbenen! Longerade honom en liten stund innan jag satt upp. Han är lite stel efter den långa vilan, men idag kändes det som om han börjar komma i form igen. Kändes väldigt fin emellanåt! 

Hugo var pigg som en mört idag och jag tog med en longerlina ut i ridhuset. Det var nog tur för oj vad mycket skutt och galopp han hade i kroppen. Vårkänslor där minsann! När den värsta glädjen lagt sej satt jag upp och så fick han gå ett joggingpass. Härliga Hugo som alltid gör mej glad! Sällan har jag haft en häst som gör sådan framsteg vecka för vecka. Det är ett sant nöje! Så himla spännande med tävling nästa vecka!!

Efter lunch fick Mino sola medans jag sadlade iordning honom. Det var första gången för honom i solariet och han tyckte först det var lite skumt men upptäckte snart att det var varmt och skönt! När vi kom till ridhuset var där en annan häst så jag ledde honom vid hand en stund för att han skulle koppla av. Men sedan satt jag upp. Han skötte sej hyfsat även om han lätt blir uppskruvad i början av ett pass om något stör. Hoppas verkligen jag kan få honom att släppa det, då det tidigare aldrig varit något problem att rida med andra hästar. Vi tar det sakta men säkert så ska det nog gå bra. Efter en stund gick den andra hästen ut och vi kunde jobba vidare utan störning. Mino är en överamitiös häst och enligt Amanda så måste jag ta det väldigt försiktigt och jobba lågintensivt för att inte överanstränga honom. Ber man honom flytta sej lite åt sidan gör han det genast och gärna jättemycket tvärning. Nu jobbar vi på att flytta lite och lugnt. Många skrittpauser och mjuka vägar. Långa steg och korta steg, takt och kontakt. Nu ska Mino bli stark igen!

Finaste Mino på Campeonato Primavera i april förra året. Kanske blir det någon tävling för oss senare i år! 

     

Kunden som tittade på Feriante i fredags tackade nej men ville gärna komma tillbaka för en PRE skulle det nog bli! I morgon har jag dock en provridning nr två på honom av en kund som var här förra veckan och blev förtjust. I morgon står uteritt på schemat för de två! Hoppas på bättre väder då för idag har det ösregnat hela dagen!

Men vän och kollega Robban (Intill dressyr) håller till på Gustavslunds gård, men har även en häst på "min" gård och rider också några av Malins hästar här. Robban har en PRE/halvblods-valack på 10 år som han tävlar. Han är kvalad PSG och är riktigt fin! Igår lade han ut en film på passageträning. Visst är han läcker, hästen alltså! :)

Försöker länka till filmen här: 

https://fbcdn-video-j-a.akamaihd.net/hvideo-ak-xap1/v/t42.1790-2/11042781_785522224867845_1002892321_n.mp4?efg=eyJxZSI6InZpZGVvX3ByZWZlcnJlZF90YWdzXzIwMTUwMTIxLH

RoZV9sYXVuY2hlZCJ9&oh=fd477448593e5fa8adfae1080bb8bd57&oe=54F4F645&__gda__=1425337054_4aaae39f4a6b8e360ca0838cb93d5789

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards