Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under april 2014

Av Sara - 12 april 2014 10:08

Det blir lite segt med bloggandet, för jag tvingar mej själv att vila. Denna veckan hade jag fått grönt ljus att börja belasta min fot försiktigt. Men som läkaren sedan sa, så borde de nog ha speciella förhållningsregler för hästtjejer. Belasta försiktigt för vanligt folk innebär tydligen att man hoppar försiktigt mellan toan och sängen. För hästtjejer innebär det att man mockar, leder ut hästar och bär på halmbalar. Fick en örfil i veckan när jag nästan svimmade, kräktes och mådde väldigt dåligt efter sådana övingar. Så de senaste dagarna har jag faktiskt suttit ner liter mera... Foten BLIR faktiskt bättre för varje dag som går, och jag planerar att börja rida regelbundet från nästa vecka. Men mockning och halmsläpning får nog vänta en vecka eller två till. 

Om två veckor bör jag verkligen vara ok för då kommer mina nya hästar! Hurra!!!! Känns totalt overkligt att jag snart ska ha en egen Grand Prix häst stående i mitt stall!!! Ofattbart faktiskt. Och så då även Huron, som är en otroligt fin häst! Båda klappade och klara att bara anmäla till tävlingar. Läskigt, skrämmande, stressande men herregud var roligt! Det är ju detta jag verkligen vill! 

Har suttit och tittat lite i TDB och det finns ju väldigt många tävlingar i sommar. Har planerat in de som är trevligast i mitt tycke och nära med. Jag har tre fina klubbar på mindre än 30 minuters körning hemifrån. Helt ok :)

Mino blir starkare och finare hela tiden, så jag planerar även att ta ut honom i någon LB här i närheten i sommar. 

   

I dag kommer Alcons nya ägare för att hämta hem honom. Önskar Kristina all lycka med den fina hästen och hoppas att det ska bli riktigt bra denna gången! Jag tror det det kommer att bli toppen! Jabonero är kastrerad och står i stallet och läker. Han ska vara helt ok igen innan han gör den långa resan till sin nya ägare i Gällivare. Han har tom fått på sej skor med fyra broddhål och snösulor. I april! Men så långt upp så behövs det en stund till...


Av Sara - 8 april 2014 22:04

Så, då har jag hämtat mej efter helgen och dess förberedelser! Min fot blir bättra för varje dag som går och idag har jag mockat! Förvisso på ett ben och med en krycka, men iallafall. Kul var det!

Söndagen avlöpte väl. Vi hade tur med vädret och slapp undan den iskalla vind som plågade oss under lördagen. Söndagen var mulen men vidstilla och det är så himla mycket bättre! Parkering, infatsväg, gårdsplan och lite åkermark fylldes med bilar och serverigen sålde slut i halvtid! Nästa år får vi köpa in dubbelt så många korvar och våffelsmet! 

Carina Ekenberg visade Teo på tömmar, och det gick väl. Jag tyckte iofs att han var finare tidigare i veckan, då han under söndagens visning blev lite ofocuserad och vimsig, men han är ändå så fantastiskt fin i mitt tycke! Teo fick öppna visningen och sedan avsluta den också med att visa sej lös!

ALLA BILDERNA I DAGENS INLÄGG ÄR TAGNA AV FOTOGRAF CAROLINE CRONSELL!

Tanteo MAC

         

 


Efter Teo tömkörd tog vi in Nieto för att visa den avkomma till Teo som finns på gården. Nieto var så duktig och visade hur en PRE ska och kan röra sej!

Nieto X

   


Pepino-stationerade Naufrago visades väl riden av Ivan Vasev. Jag tror att hingsten föll många i smaken och det är en elegant och rörlig hingst. Bilder på honom kommer!


Efter Naufrago klättrade jag upp på Mino. Jag är otroligt stolt och nöjd över hur snäll Mino är och han tog det så väldigt försiktigt med sin handikappade ryttare. Tyvärr blev traven väldigt spänd då jag inte kunde rida lätt utan att klämma med benen, vilket Mino inte gillar. Galoppen var dock, som vanligt, underbar och han var så väldigt cool och samarbetsvillig. Min gyllene fantastiska häst!

Marinero MG

               


Valencia fick också komma in och visa upp sej en sväng. Jag har bestämt mej för att sälja henne. Jag ska ju inackordera stona till hösten, och då affären med Clasica till Sydamerika gick i stöpet, har jag beslutat att hon får stanna. Istället förtjänar Valencia ett hem hos någon som kanske vill rida henne, betäcka och ställa ut. Hon är ett mycket lovande sto med det mest fantastiska temperament man kan tänka sej, och så bedårande vacker!

Valencia P

     


Jag har lite flera nyhet att berätta om, men det får vänta några dagar till. Jag lägger bara in denna bilden så länge och meddelar att transport nu är bokad till TVÅ nya hästar från Spanien. De beräcknas anlända till mitt stall och knappa tre veckor!

 

Av Sara - 6 april 2014 23:39

Puh! Äntligen hamnat i sängen efter en lång men härlig dag! Dagens evenemang gick jättebra och jag är så nöjd med hur allting flöt på. Hästarna skötte sej fint och så även alla snälla människor som jag hade till hjälp. Linda, Mina, syrran och föräldrarna samt tre duktiga praktikanter. Förgyllde dagen gjorde alla härliga besökare från när & fjärran! I år var här många nya ansikten och det glädjer mej verkligen! I morgon ska jag försöka redigera lite film och foton så kommer mera från dagens visning. Blir inga sömnsvårigheter inatt...

Av Sara - 5 april 2014 13:44

En intensiv vecka börjar närma sej sitt slut och höjdpunkt. Dagarna har varit späckade med förberedelser och det är jäkligt tufft att inte kunna hugga i, utan i stället halta omkring med min onda fot. Väldigt glad att jag har haft praktisarna och Mina till hjälp!

Men nu börjar det se ut som om vi kan hålla en hingstvisning i år iallafall! Man får tänka om och tänka lösningar. I måndags kom Klara på den ljusa idén att jag ju kunde be Carina Ekenberg tömköra Teo! Han är förvisso aldrig tömkörd innan, men hur svårt kan det vara   Sagt & gjort, Carina kom i tisdags och testade för första gången! Har nu tränat tre gånger, och det räcker väl fint inför en visning? Hahaha, knappast egentligen men Carina är cool och skicklig och Teo är en klok häst. Han är såå fin på tömmen så jag glädjer mej att få se honom i morgon!

Jag har tagit in ytterligare en hingst så här lite i sista sekunden. NAUFRAGO gör sin första säsong i avel och då här hos oss. Han är ett fint komplement till de andra två. Svart och elegant men fina rörelser. Han visas riden i morgon. Och så ska jag själv klättra upp på Mino och visa honom under ryttare. Min snälla guldiga kille känns som om han tar det varligt med sin handikappade matte på ryggen. 

Några fler hästar ska även visas och så klart finns det korv och våfflor som sej bör! 

Varmt välkomna i morgon kl 13!!


Nyinhandlade HURON FS hann alltså inte komma hem till morgondagens visning. Men jag fick dessa vackra bilder av Sofie igår. Längtar! Nästa år får ni se honom också "in action".

       

Av Sara - 1 april 2014 19:15

Jag fick en fråga i bloggen om hur jag har gjort med Ritmico och hur jag tänker kring träning av en osäker, nervös eller flyktig häst. Det blev för långt att svara på i en frågeruta, så jag bestämde mej för att skriva ett blogginlägg om detta istället. 


En osäker häst behöver i alla lägen en väldigt tydlig ledare. En ledare som är bestämd och säker och som aldrig tvekar. En ledare som inte låter sej påverkas när hästen flyger i luften eller kastar sej för något, utan bara lugnt och stadigt fortsätter med det som man gjorde. En av de viktigaste sakerna, där jag tror att många gör fel, är att inte ömka hästen. Man får aldrig, aldrig klappa eller säga såååå ja, iiiiingen faaaaara, när hästen är rädd. Tvärt om, när hästen blir spänd eller rädd, så nonchalerar man det beteendet. Man måste helt enkelt lära om hästen. Om man berömmer den (klappar och lugnande prat) när hästen är som räddast, då talar man om att deta beteende är något bra, att hästen gör rätt. Att nonchalera ett sådant beteende och i stället visa med sitt lugn och att man stadigt tex står kvar, när hästen flyr, visar att ledaren inte är rädd, att ingenting är farligt och att inga konsekvenser kommer.


Man kan aldrig, aldrig använda våld eller styrka, utan hästen måste följa och lyda dej av förtroende. För att förklara så enkelt som möjligt, så har jag helt enkelt hanterat Ritmico som om det inte fanns några problem. Jag har från första dagen hanterat honom som om han vore vilken häst som helst. Han ska stå stilla i gången och acceptera att jag tar på hela honom när jag borstar. Han gillar inte när man borstar honom i huvudet, men jag gör det varje dag iallafal. Helt lugnt och utan att bråka, så fortsätter jag att borsta trots att han kör upp huvudet så högt han kan för att komma undan. Jag blir inte arg eller brysk, jag bara gör det jag ska utan att göra någon affär av det. Ett enkelt sätt att tidigt visa sitt ledarskap för en ny häst. Bla därför föredrar jag att själv göra iordning alla hästar inför ridningen. Framför allt i början när man inte känner en häst alls. Jag vill skapa ett förtoende från marken tidigt.


Ett grundtips som funkar i all hantering och träning av häst (djur) UNDVIK CIRKUS! Det innebär att man alltid alltid ska undvika att tumult uppstår. Vi fäktar inte och skriker, vi går inte i konflikt med hästen, vi undviker helt enkelt att misslyckas. Se till att ni alltid lyckas! Gör inget som du inte själv känner dej säker på ska gå fint! För varje BRA pass som du kan jobba tillsammans med hästen, och lyckas med det du gör, så vinner du lite förtroende hos hästen, och den börjar bygga upp positiva minnen och de negativa blir allt mera avlägsna. Sudda ut den gamla målningen och börja skissa på en ny!


Ett vanligt problem med att överföra sitt ledarskap från marken till hästryggen, är att man som ryttare inte känner sej lika säker på hästryggen som på marken. Jag kan också känna så i vissa situationer, och då hoppar jag av. Just i Ritmicos fall har detta dock inte varit ett alternativ då avsittning var det absolut svåraste i början. Han blev så otroligt stressad och rädd när man gjorde halt och släppte stygbyglarna så det krävdes lite extra tricks för att komma dit vi är idag. Här körde jag samma metod som tidigare nämnt, låtsas som om problemet inte finns. Släpp styglyglarna och hoppa av kvickt men lugnt, och om hästen kastar sej åt sidan så gör ingen affär av det. Följ med och håll kvar i tygeln, men var lugn. När hästen stannar så gå dit du ska med hästen och låtsa att ingenting hänt.

 Men om man tex har en häst som är rädd och vägrar gå fram, då kan man inte sitta på och mana hästen framåt om man själv blir osäker. Om man känner sej säker, då kan man be den att gå från ryggen, men då får man inte hålla sin balans i tygeln utan hålla "dörren öppen framåt" (lösa tyglar). Man måste även vara beredd när hästen väl går framåt, att då följa med den, även om det går fortare än man tänkt sej. Man måste vara avspänd och låta hästen gå fram utan att den får något obehag från ryttaren (typ ryck i munnen eller skump i ryggen). Rama in den mjukt med skänklarna, tänk framåt och var beredd och följ med när den litar på dej och vågar försöka! Men om du känner dej osäker, sitt av och led hästen, gör ingen affär av det, sitt sedan upp när DU känner dej trygg igen. 


Om man alltid lyckas, aldrig låter det bli kaos och aldrig brusar upp mot hästen, ja då har du snart hästens förtroende! 

 


Hela mitt arbete med Ritmico har gått ut på att aldrig misslyckas. Peppar, peppar det har fungerat so far. Jag tycker att han är riktigt bra häst! Stark, snygg och korrekt med tre BRA gångarter och en fantastisk ridbarhet. Han kommer aldrig att bli en en nybörjarhäst, men det tycker jag iofs inte att många PRE-hästar är överhuvudtaget...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards