Pepino - dressage & breeding

Direktlänk till inlägg 17 januari 2014

Gästblogg nr 5

Av Sara - 17 januari 2014 20:45

Heroe ZM
Här åker man till Spanien för att nöjesrida några dagar och så slutar det med att man har en PRE hemma i stallet. Hur blev det så?
Jag heter Anna Lindh och spanjoren i mitt stall heter Heroe ZM. I mars 2013 åkte jag tillsammans med några av mina elever till Spanien för att rida, umgås, äta och dricka gott. Några planer på att köpa häst fanns överhuvudtaget inte. Jag hade redan två hästar, vilket väl får sägas vara tillräckligt för de flesta av oss. Men hur det nu var så fanns det ju så många fina hästar på gården där vi var, så i början av april satt min man och jag på ett plan på väg söderut igen, för att provrida några hästar. Jag hittade två som jag blev mycket förtjust i, men efter många turer så passerade tyvärr ingen av dem veterinärt.
Där gick luften ur mig ett litet tag, men nu hade jag blivit så inställd på att jag verkligen ville ha en PRE, så när det dök upp en annons från Pepino med en vacker 4-åring från Andalusien så satte vi oss i bilen från Nyköping ner till Helsingborg för att ta en närmare titt.
Framme vid Pepino möttes vi av Sara, Klara och förstås Heroe. Vacker, vänlig och nyfiken. Provridningen gick fint. Heroe var något fundersam, eftersom jag håller på med akademisk ridkonst så var mina signaler lite annorlunda än han var van vid, men han var intresserad och hjälpsam, så det blev inga större missförstånd.
Vi kom överens om att jag skulle fundera till dagen efter och sedan ge besked, men vi hann inte köra mer än några få mil på väg hemåt, så var beslutet fattat. Jag ringde tillbaka till Sara och så var saken klar. Den 20 maj 2013 hämtade vi Heroe hem till oss. Några dagar senare sa min man ?Vet du att du ler varje gång du tittar på honom?? Ja, precis sådan är min känsla för denna fantastiskt sociala och vänliga häst.
En riktig guldstund var dagen när vi släppte ihop Heroe med två av våra andra hästar. En sådan glädje ser man inte varje dag. På http://wp.annalindh.nu/2013/06/champagnegalopp/ finns en film som visar detta. Det var samtidigt vår bröllopsdag, så det blev champagne i hagen!
I hagen finns ett litet dike som hästarna lätt kliver över. De andra fyra hästarna vill säga. När Heroe fick syn på diket tog det tvärstopp. Det hjälpte inte att alla de andra gick över och försvann bortåt. Han trampade olyckligt fram och tillbaka längs diket utan att våga gå över. Då var det inte mycket till hjälte över honom! Jag fick till slut leda honom över så att han kunde ansluta till de andra hästarna. Så höll vi på i fem dagar innan han vågade gå över själv! Diket går numera under namnet ?Heroes Crossing?. J
Jag ägnar mig som sagt åt akademisk ridkonst och undervisar även i detta. Jag valde därför att börja från början med Heroe och skola honom helt enligt dessa principer. Jodå, jag vet Sara, att du inte är alldeles förtjust i ar-ridna hästar, men det här kommer att bli så bra ska du se! J Jag har därmed arbetat Heroe mycket från marken än så länge. Jag har ridit också, men inte särskilt många gånger ännu. Fokus i arbetet har legat på avslappning och förtroende, att länga ut halsen som han gärna kortar upp och att placera och gymnastisera bakbenen. I dagsläget gör han både öppna och sluta i arbetet vid handen och på longerlinan. Vi har även börjat lära in hjälperna för samling. Väldigt försiktigt förstås, det är ju en mycket ung häst! Det handlar mest om att börja förstå signalerna.
En fundering som jag har haft med mig hela tiden är hur stor omställning det egentligen är för en häst som kommer från ett annat land med helt andra betingelser. De ska inte bara flytta en kortare bit och vänja sig vid nya människor och nya hästar. Nej, det är en mycket större omställning än så. Först en mycket lång resa. Sedan annorlunda foder, helt annat klimat, kroppen ska odla vinterpäls, hästkulturen skiljer sig en del, så jag gissar att de kan uppleva människorna som ganska annorlunda. Heroe har dessutom fått vänja sig vid lösdrift och barfotagång. Allt har gått väldigt bra och han trivs förträffligt i sin flock med sina fyra hästkompisar, men jag föreställer mig att allt detta tar väldigt mycket på krafterna. Jag har därför inte bråttom med någonting i hans utbildning, första året får gå åt till grundläggande arbete och till att alla förändringar får falla på plats.
Ett stort tack till Sara, Klara och till min förstående man. Utan er hade inte denna ljuvliga häst funnits hos mig idag!

 
 
Ingen bild

Emma

18 januari 2014 09:13

Vilket bra köp Ann! Han passar väldigt bra som AR-häst :)

 
Ingen bild

Kersti

18 januari 2014 12:29

Vilken fin berättelse om en fin häst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 december 2016 20:45

Så har vi varit iväg på några LA, jag & Hugo. Förra helgen red jag hela programmet och kände mej nöjd, men på filmen såg vi ut som om Hugo hade tuggumi under fötterna och jag passiv i sadeln, som vanligt, suck... Jag nöjde mej och plockade inte upp h...

Av Sara - 21 november 2016 19:25

Helgen har gått och så är det måndag igen. I fredags var jag en sväng på HFRK, som arrangerade Nationella dressyrtävlingar i dagarna tre. Pepino Dressage & Breeding sponsrade PSG-klassen på fredagen och då var jag givetvis på plats för att titta och ...

Av Sara - 17 november 2016 20:36


Igår var det som vanligt dags för Amanda-träning med Hugo, och det är veckans höjdpunkt. Nu när jag sedan några år tillbaka, tränar varje vecka, fattar jag inte hur jag gjorde innan? Eller rättare sagt, det gör jag egentligen visst... Den utveckling ...

Av Sara - 14 november 2016 20:03


Ja det är nya tider här på Pepino, men det har ni ju iofs märkt redan med alla förändringar som skett senaste året. Och de fortsätter... Vi byter namn, Pepino PRE kommer framöver att heta "Pepino dressage & breeding" och det är precis vad det ska han...

Av Sara - 28 september 2016 19:43


Idag var det dags för träning med finaste Hugo för Amanda. Sedan jag sist skrev om hu knäckt jag var för att jag är så kass på att rida, så har jag tagit mej själv i kragen. Ja, det finns oändligt många som är sååå mycket duktigare på att rida än jag...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards