Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under november 2013

Av Sara - 5 november 2013 20:47

Tänk vad många vändningar ridning har tagit under bara de senaste 10-15 åren. När jag var barn så red man dressyr, hoppning eller fälltävlan. Några få modiga och ambitiösa människor satsade på distans och lite senare så dök även western upp. Klara linjer med hur man red överallt. Man följde TR helt enkelt och ingen ifrågasatte hur man tränsade eller sadlade eller om man hade benskydd eller inte. Så fanns det heller inte en bråkdel av all utstrustning att välja på som det finns idag. 

Eftersom jag sedan ponnyåren övergett hoppningen och helhjärtat intresserat sej för dressyr, och då på mina spanska hästar, så stöter man på ofta på alla möjliga begrepp och frågeställningar. Rider du sån där "barockridning" eller? (vad f-n är barockrinding????) eller är det spansk dressyr du rider? (what??) Kan man tävla med dem på vanliga tävlingar eller finns det speciella för PRE? (öööhhhhh, nej??? jag rider på vanliga tävlingar) Ja listan kan göras lång. Jag måste villigt erkänna att jag är långt ifrån någon expert på de olika "skolorna" inom dressyren som idag finns. Jag håller mej därför ifrån diskussitioner och jämförelser här emellan, då jag inte har fakta. Förstås kan man ju tycka att vissa saker ser väldigt märkliga ut och jag förstår varken syfte eller mål, men säkert tycker dessa utövare detsamma om mej och mina hästar så inte mycket att bry sej om. 

Igår lade jag upp en bild på facebook av Alazano, iklädd kandar. Det blev en stundtals hetsig debatt om varför hästen hade två (!) "bett" i munnen, vilka rörelser den skulle utföra iom denna barbariska utstyrsel och vilket målet med detta var. Helt otroligt, sanslöst och i mina ögon hysteriskt roligt! Jag höll mej utanför debatten men svarade på direkta frågor och följde sedan intresserat de nya kommentarerna. Facinerande...

Den omdiskuterade bilden

 


Jag själv då, försöker alltså rida dressyr enligt TR (tävlingsregelementet) som målbild. Jag har vill utföra rörelserna och arbeta hästen så att de skulle plocka poäng på dressyrtävlingar och mina idoler och förebilder är Edward Gal, Carld Hester, Patrik Kittel bla. Något vackrare än EG & Tootilas har jag svårt att tänka mej. Jag rider aldrig med hjälptyglar, ytterst sällan sporrar och endast spö som en förlängd skänkel att peta med. Jag rider med mycket mjuka händer, använder inga klämmande skänklar eller drivande säte utan arbetar med små snabba hjälper hästen för att få den självgående, med glädje och ibland lite bus. Jag tror att jag t.o.m är ganska bra på att få hästarna att gilla sitt jobb! Jag beundrar folk som rider sina hästar helt utan utrustning och får dem att dansa. Det är ett underbart samspel att se! Svårt att få det att passa med min verksamhet eller tävlingsdrömmar dock. Därav håller jag fast vid min sadel & mina huvudlag. Idag har jag en häst i stallet som är utbildad akademiskt (om jag inte missuppfattat något) Denna hästen har i mina ögon NOLL bjudning, NOLL självförtroende, tappar sina naturliga rörelser, swung och bärighet och vill helst bara krypa ihop och inte ha någon som helst kontakt med bettet. Helst vill den röra sej i någon gångart som är mellanting mellan skritt och trav. Jag kallar det att takta, men misstänker i detta fallet att den har fått lära sej denna typ av förflyttning framåt.    Den är väldigt skev/sned och kan överhuvudtaget inte gå rak på ett spår. Eftersom den inte bjuder framåt så åker bakdelen hit och dit i varje hörn eller sväng. Den är väldigt spooky och minst sagt svår att sitta upp på. Hmm, vad mer? Jo hästen är fantastisk och jag tror verkligen på den! Men i mina ögon så har jag ett "hästjobb" framför mej för att få ordning på den...

Frågan är, om hästarna idag har det bättre eller sämre med alla experter som finns överallt och som predikar sin religion? Jag vet inte. Jag iaktar och observerar och tycker det är underhållande och intressant. Under tiden är jag salig i min "tro".

 


Av Sara - 4 november 2013 20:44

Vi flyter snart bort här i all lera... Men, tur man kan jobba inomhus iallafall! Idag var det fullt schema så jag var ute i god tid och drog på i högsta hastighet. Brukar sätta hålltider för att jag inte ska komma efter i min planering. 8.00 fodring & utstläpp. Därefter mockning så mycket jag hinner till 9.15 då jag ska göra iordning häst 1 och sitta upp kl 9.30 10.15 göra iordning nästa häst och sitta upp senast 10.30 11.00 Lektion för Petra & Kyoto. Intag av hästar och möte på djursjukhuset kl 13.00 15.00 fika med Kim och därefter fotografering i ridhuset med Rociero. Så här långt gick det bra men sedan släppte jag mina hålltider och red Teo & Alcon i lugn & ro. Alla hästarna var så fina och duktiga idag och jag fick några riktigt fina stunder med Ritmico! Fick en känsla förra veckan att jag kanske gjort ett misstag som köpte denna s.k problemhästen hals över huvud, men den känslan var som bortblåst idag! Längtar till i morgon när jag ska rida honom igen! Han kan verkligen sväva fram den hästen, precis som jag hoppats!!   

Fina Alazano är bara som en liten klocka och annons på honom kommer i veckan. Denna hästen kan ridas av de flesta ryttare. Han är väldigt snäll och okomplicerad och inte så superkänslig som många PRE. Väldigt mysig och gillar att man pysslar med honom. 

Teo var jättefin ikväll! Såg lite spöken i hörnen först. Det var längesedan jag hade honom i ridhuset när det var mörkt. Men det är så himla härligt nu att när jag sitter på honom och kan inverka mera direkt, så blir han inte alls så spooky, utan känner av vad jag tycker om de läskiga hörnen och går sedan snällt, när matte inte ger otäcka signaler. Duktiga älsklingen! 

Har gjort ett byte med lösdrifterna och bytt på ungtupparna & stona. Så nu är stona i gäststallets lösdrift och mycket nöjda med det. Clasica, som är väl tjock, får nu stå på box på nätterna så att jag kan reglera hennes foderintag. Alla verkar väldigt nöjda med det så det känns skönt! Har ju Gittans öde i färskt minne och det får inte hända igen!! 

Lite bilder från november 2009

Galope, Razonado & Zancado lever livet!

 

Innan ridhuset byggdes. Teddy livs levande...

   

Novia P, Gittan, Minero P & Clasicas nos 

 

Jag jobbar med Principe, en härlig häst!!

 

Av Sara - 2 november 2013 15:47

Det är helt fantastiskt och otroligt lyxigt mitt jobb just nu. Sex fantastiska spanska hästar står i mitt stall och jag får betalt för att arbeta dem och ta hand om dem. Ibland får jag nypa mej i armen för att förstå att det är MITT liv jag lever! Synd bara att dygnet inte har ännu flera timmar... Jag önskar jag hann med ännu mera pyssel, lektioner och andra uppdrag som jag vill göra. Men jag tar det jag hinner och försöker alltid att vara effektiv. Hästarna måste få den tid de behöver. Fina fuxen fortsätter att imponera på mej med sitt lugn och sin trygghet. Igår blev det en lite uteritt och det var helt lugnt. Fastän Mino blåser upp sej när man rider förbi hans hage, så bara glodde Alazano på honom och skrittade lugnt förbi. Ungtuppar, tycktes han tänka ?

Igår kom Rebecca & Pimpinella på besök. De har övernattat och ridit lektion igår och idag. Pimpinella är ett 3-årigt sto e. Teddy och hon är precis som sin far. Svart, rörlig och vacker. Men framför allt otroligt kvicktänkt och ambitiös. Rebecca har fullt upp med att inte störa sin känsliga häst.
Som många PRE är hon så avslöjande. Gör ryttaren rätt, så blir det rätt och bra!! Men Rebecca hade gjort att jättebra jobb hittills och imponerade stort på mej med att visa tempoväxlingar och fantastisk elasticitet. Blir härligt att se dem igen!

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards