Pepino - dressage & breeding

Direktlänk till inlägg 17 november 2013

Utrustning

Av Sara - 17 november 2013 22:00

För att fortsätta på ämnet, hur man rider och med vilken utrutstning, så kommer här mina tanka om utrustning. Eftersom jag jobbar med hästar på heltid och spenderar en hel del tid i sadeln, så har jag blivit tvungen att lära mej och intressera mej för att utrustningen.

Vi börjar med sadlar

Ett helt kapitel för sej, och en oerhört viktig detalj! Jag blev verkligen intresserad av sadlar och deras passform när jag hade Tendencioso. Han var en mycket känslig häst med ett mycket svårt sadelläge. Oerhört kort, oerhört bred och lite djup i ryggen. Efter mågna turer blev det en Equipe Oracle utprovad till honom. En sak jag lärt mej är att man INTE kan prova ut en sadel i stallgången. Man måste rida i den... I rätt storlek och allt, för att veta om det är bra. I Teddys fall, och jag är ganska säker på de flesta PRE, så behövde han en sadel med RAK bom, inte svängd, trots att de sistnämna låg som ett smäck i stallgången. Men när han rörde sej och jobbade kom ryggen upp. Med en svängd bom hindrades denna rörelser i ryggen och resultatet blev katastofalt! En dyr och tråkig läxa... En annan dyr läxa var att man inte kunde lita blint på sadelutprovaren. Man måste kunna själv... Idag vet jag lite mera och har lärt mej hur jag kan justera med bra paddar så att mina sadlar ligger bra på flera hästar. Några väldigt viktiga detaljer med en sadel (anser jag, obs, jag är inte någon expert, bara självlärd) är 1. att den ligger i våg (dvs inte faller fram eller bak) 2. inte klämmer över manken och/eller bogbladen (dvs är tillräckligt vid) 3. inte är för lång (trycker på njurar eller länd). 4. Rätt utformad och rätt storlek till ryttaren, så att denne hamnar rätt och i balans för att störa hästen så lite som möjligt. 

Många spanska hästar är mycket känsliga för vikthjälper, varför det är oerhört viktigt att ryttaren sitter så stilla så möjligt och i fullständig balans. Jag väljer därför sadlar med STORA knästöd och hyfsat djup i sätet. Mina favoriter idag är alltså Equipe´s Oracle-sadel som är en lyxig och dyr historia. Lite väl dyr kanske om man bara har en häst... Min favorit nummer två är Spaldings Brittanica. Minst lika bekväm som Equipen, men lite mindre knästöd. Kostar 10.000 mindre än Equipen. Finns ofta begagnade till en väldigt bra peng typ 7-8.000 kr. Jag har även använt Isabell Werths Cair syntet-sadel och gillar den skarpt, men för många PRE är den inte tillräckligt vid, ens i den vidaste modellen, och den är även lite väl lång för många.

Jag & Galope med Teddys Equipe. Han fick sedemera en Spalding spm passade honom bättre.

 

Min Equipe Oracle med utfylld padd 

 

Huvudlag & bett

Jag utgår på alla hästar på ett vanligt träns med aachen-nosgrimma med eller utan snokrem. Jag brukar även börja med ett relativt smalt, tredelat bett med fasta ringar. Jag väljer ett tredelat bett för att det bör ligga bättre i hästens mun, och inte vika sej på mitten när man tar ett tygeltag. Jag upplever att hästen svarar bättre på ett tredelat bett än på ett tvådelat, där jag tycker att flera hästar tenderar att bita sej fast i en sida oftare. Men på en lydig, väldriden och fortroendefull häst, känner jag att jag kan rida på vilket som. Mitt mål är alltid att rida på just denna utrustning. Enkel nosgrimma och smalt tredelat bett. Men när man får nya hästar i träning får jag ibland ta andra vägar innan jag kan rida på så som målet är. 

 

Favoritbett

Jag spänner aldrig nosgrimman särskilt hårt. Som jag lärde mej som barn på ridskolan, med två-tre fingrar mellan.


 

Teos träns och nosgrimma för närvarande. Han jar varit strulig i munnen så jag har exprimenterat en del. Dock betvivlar jag att det har någon betydlese överhuvudtaget. Jag tror att han strular med munnen för att han varit missnöjd och spänd över lag i ridningen. Det går bättre nu sedan jag backat på kraven och jag ska testa igen med hans vanliga träns och bett. 

     

Vissa hästar rider jag på kandar. Kandar är alltså ett huvudlag och betsling med en stång och ett mycket smalt bett. I dressyrklasser från MSV och uppåt är kandar obligatoriskt. Detta kan man ju ha åsikter om, men de behöver vi ju inte ta här. Det får man ta med FEI eller Svenska Ridsportförbundet. Jag tycker att kandar är ett väldigt användbart och trevligt. Det är dock inget för nybörjare. Om man ska rida på kandar bör man ha bra balans, så att man aldrig tar hästen i munnen av misstag om man tappar balansen, och man måste veta hur och varför man använder det, då det är en skarp bettsling. Fördelen är att om hästen är välriden och har förtoende för ryttarens händer, så får man en väldigt stadig form och känslig mun. Stången får hästen att söka sej framåt och neråt, och med bridongen kan man ge hästen de signaler man behöver. Jag rider docl aldrig en häst enbart på kandar, utan växlar mellan detta och vanligt tränsbett.

Teddy - som trivdes allra bäst på sitt kandar!

 

 
 
Ingen bild

Helena

17 november 2013 22:28

Hej, ditt favoritbett ovan, vad är det för märke? För länge sedan efter du hade varit hos tandläkaren lovade du att skriva ett inlägg om rätt bett för rätt mun. Skrev du detta inlägg? Isf har jag missat det och om du inte skrivit det så skriv det gärna. Mvh Helena (en hängiven läsare)

Sara

17 november 2013 22:54

Oj Helena! Sorry! Jag får göra ett nytt inlägg om bara bett då ?. Detta kommer från HÖÖKs. Billigt, vanligt.
Med vänlig hälsning, Sara

 
Ingen bild

Katarina och Elegido

17 november 2013 23:48

Hej! Jag har precis börjat med kandar på Elle nu med fransk fattning. Gillar valfriheten i det skarpt! Lyfta ställa i bridongen och vid behov stången. Hur gör du med tyglarna?

Sara

18 november 2013 07:43

Jag rider ju med båda händerna mestadels iallafall. Har bridongtygeln som vanligt mellan ring & lillfinger. Stångtygeln har jag ovanför ringfingret.
Med vänlig hälsning, Sara

 
Ingen bild

Tyra

18 november 2013 08:59

Hej, har du provat detta?
http://www.battrehastliv.se/.
Jag ska rida med mina sadlar för henne i december.

Sara

18 november 2013 10:34

Nej det har jag aldrig hört talas om.

 
Ingen bild

Malin

18 november 2013 09:22

Superinlägg Sara, tack för det :) Intressant att veta vad olika människor föredrar! Hälsningar Malin

 
Ingen bild

sofia

18 november 2013 18:49

Men vilket kanoninlägg!! Jag har sökt på din blogg om sadlar för någon vecka sedan då jag är i sadelträsket & letar! Nu skrev du ett - kanonbra!! :)

 
Paulina

Paulina

18 november 2013 23:20

Jag vill tipsa om Prestige D1 som passar min häst mycket bra. Han har bred rak (dessutom kort) rygg som de flesta pre och behöver mycket plats för bogarna. Den sadeln är liksom urgröpt framtill för att ge bogarna plats att röra sig, utan att passformen går förlorad. Dyr men helt suverän! Ger dessutom ryttaren det stödet du talar om.

http://payandride.se

Sara

19 november 2013 06:31

Jag provade faktiskt den sadeln idag men den passade inte!
Men den såg väldigt fin ut!
// S

 
Monica

Monica

25 november 2013 00:50

Hej! Litet nyfiken på det där med fasta ringar, varför föredrar du det? Har själv inte provat på säkert 20 år så jag minns faktiskt inte hur det var men kar en bridong liggandes som jag tänkte prova till våren;)
Mvh/Monica

http://tudeluu.blogg.se

Sara

25 november 2013 07:35

Jag föredrar fasta ringar för att bettet har minde rörlighet och ligger mera stilla i hästens mun! Testa ditt du! Med vänlig hälsning, Sara

 
Ingen bild

Ella

26 november 2015 00:45

Hej! Min PRE valacks pappa heter Tendencioso. Det finns inte en möjlighet till att du har pappan? Maila mig gärna med svar! Med vänlig hälsning, Ella Hahn

Sara

26 november 2015 06:41

Hej Ella!
Tendencioso var min hingst men han dog tyvärr för några år sedan på min hemsida kan du se hans egen sida och många bilder och info. Vilken avkomma äger du?
Med vänlig hälsning, Sara

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 december 2016 20:45

Så har vi varit iväg på några LA, jag & Hugo. Förra helgen red jag hela programmet och kände mej nöjd, men på filmen såg vi ut som om Hugo hade tuggumi under fötterna och jag passiv i sadeln, som vanligt, suck... Jag nöjde mej och plockade inte upp h...

Av Sara - 21 november 2016 19:25

Helgen har gått och så är det måndag igen. I fredags var jag en sväng på HFRK, som arrangerade Nationella dressyrtävlingar i dagarna tre. Pepino Dressage & Breeding sponsrade PSG-klassen på fredagen och då var jag givetvis på plats för att titta och ...

Av Sara - 17 november 2016 20:36


Igår var det som vanligt dags för Amanda-träning med Hugo, och det är veckans höjdpunkt. Nu när jag sedan några år tillbaka, tränar varje vecka, fattar jag inte hur jag gjorde innan? Eller rättare sagt, det gör jag egentligen visst... Den utveckling ...

Av Sara - 14 november 2016 20:03


Ja det är nya tider här på Pepino, men det har ni ju iofs märkt redan med alla förändringar som skett senaste året. Och de fortsätter... Vi byter namn, Pepino PRE kommer framöver att heta "Pepino dressage & breeding" och det är precis vad det ska han...

Av Sara - 28 september 2016 19:43


Idag var det dags för träning med finaste Hugo för Amanda. Sedan jag sist skrev om hu knäckt jag var för att jag är så kass på att rida, så har jag tagit mej själv i kragen. Ja, det finns oändligt många som är sååå mycket duktigare på att rida än jag...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards