Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under januari 2013

Av Sara - 14 januari 2013 19:13

Lång väntetid hos JT... Men till slut fick jag iallafall kommain med Jerez! Ohalt på trav på hårt underlag och även på böjprov! Liiite obekväm i vänster varv på volt hårt underlag. Men på u-ljud såg ligamentet bra ut och äntligen får Jerez börja röra på sej igen!! Skritta med successiv ökning till trav rakt fram på ca 6 veckor. Hurra!!
Jag hade tid att passa med bes av Diamante på djursjukhuset så jag var tvungen att lämna kvar Teddan och åka hem med Jerez. Som väl var klev snälla Diamante rakt in i trailern! Som han åkt i EN gång som föl! Stod som ett ljus på väg in! Denise mötte oss där för att vara med. Diamante var otroligt snäll och allt gick fint. Inga tråkiga fynd på röntgen heller så det var en lycklig Denise som jag körde ifrån! Grattis till en supersnäll och fin häst!!
Hem med Diamante och iväg igen för att hämta Teddan. Härliga besked även för honom. Ligamentet såg inte så illa ut så även han ska skrittas igång!
Hingst rumpor på rad!

Av Sara - 14 januari 2013 09:16

Mina duktiga pojkar tycker det är väldigt roligt att det händer något!

Av Sara - 13 januari 2013 22:26

Brrr, kallt är det o Skåne nu. Kallt, blåsigt och ingen snö... Trist. Det som är bra är att vi slipper leran, men det är stenhårt och knaggligt i hagarna. Som väl är så går de flesta i stora hagar som åtminstånde är platt på hälften. Men vid grindarna får man ta det varsamt...

Alice & jag fodrade och släppt ut och sedan tog jag frukost i soffan. Söndagarna är alltid bäst där. Sedan var det dags för mockning till pojkarna, och så kom Johanna med sin familj för att hämta hem lilla Spindeln. Söta fina Spindeln klev snart upp o trailern och hade rest hela vägen dryga tre timmar utan minsta stök. Klev av nöjd och glad i sitt nya hem och allt verkad fint! Man kan följa Spindeln & Johanna på hennes blogg jozelle.blogg.se

Fick sms av Nicole att Xprí klarat första natten i sitt nya hem utan bekymmer. Dagens utsläpp var helt odramatiskt och han verkar nöjd med sina nya vänner och främst då sin hagkompis! 

Så nu är det tomt på föl här på Pepino... Bara finaste av dem alla kvar, underbara Valencia!! Hon är vacker som en dag trots massvis med vinterpäls! Men faktum är att det ju bara är tre månader till årets föl anländer! Först ut är Alhaja som är beräknad till den 15:e april. Sedan kommer Ellen runt den 20:e. Båda fölen är Teos och det ska bli otroligt spännande att se hans avkommor. 

I morgon blir det en hektisk dag då jag först ska till Jonas Tornell med både Jerez & Teddy. Teddy ska kollas upp igen och förhoppningsvis få stötvågsbehandling. För Jerez är det "The BIG day" och förhoppningsvis blir han friskförklarad imorgon och får äntligen börja röra på sej igen. Själv tycker han verkligen att det är dags! Han är en absolut ängel och har varit otroligt tålmådig och snällt funnit sej i att stå och glo i en ruta. I över fyra månader!!! Stackars, fina sötaste Jerez! Håll tummarna för Jerez i morgon!

Jag får skynda mej hem för sedan ska jag vara med Diamante på djursjukhuset för besiktning kl 14. Denise möter oss där för att vara med. Tror det är en spänd tjej som sover förväntansfullt inatt...

Väl hemma efter dagens äventyr blir det att börja jobba hästarna här hemma! En ny träningshäst har anlänt och vi ska försöka lösa ett problem med galoppen som hon och hennes ryttare har. Ett halvblod är detta! Ska bli spännande att jobba med henne! I fredags kände vi lite på varandra men efter att ha anlänt i torsdags kväll var hon lite spänd och tittig på allt nytt och det var inte riktigt läge att börja ställa några krav eller försöka lära henne något nytt så genast. Nu har hon funnit ro i helgen och jag tror vi kan börja jobba imorgon!

Xpri med sin nya bästis!

 

Av Sara - 12 januari 2013 23:31

Sov helt medvetslös tre timmar i förmiddags efter en crazy arbetsnatt på djursjukan. Sjuka hästar bara vällde in och avslutades med ett fall med hög smittorisk som gjorde att vi smittrenade halva sjukhuset på morgonkvisten!. Fruktansvärt kallt var det när jag kom hem strax efter 8 och jag LED, när jag fodrade och släppte ut hästarna. SOm väl var kom Lizette och hjälpte mej så att det gick ganska fort! Stupade sen i säng och omgiven av alla tre jyckarna sov jag till lunch. Sedan var det bara att kliva upp då det idag var en väldigt stor dag. Framför allt för Nicole, som idag fått hem sin efterlängtade Xpri!

Alltid lika hjärtskärande att skilja mor & barn, men då vi alltid väntar tills fölen blivit ganska stora, brukar det ändå gå väldigt bra. Lite drama precis när man ska åka, men sedan lugnt samma dag. Xpri bankade först en del men efter en stund åkte han snällt. Vi stannade efter en stund och tittade till honom. Då ville han gärna äta lite hö och tittade sej nyfiket omkring. Efter 1,5 timmer var vi framme i Blentarp. Fina Xpri var lite tveksam till att promenera in på stallplan, men strax installerades han i sin box och var väl där helt lugn och avspänd. Pratade lite med sin granne och käkade hö! Sällan har jag sett någon vara såååå lycklig över sin nya häst! Det känns underbart att ha lämnat fina, fina Xpri hos Nicole och jag vet att han kommer att få otroligt mycket uppmärksamhet och all omvårdnad och kärlek han förtjänar. Han var kung i stallet redan idag!

Farväl Xpri! Ses snart!

   


Av Sara - 10 januari 2013 15:50

Sitter i soffan och är mycket nöjd! Jag har ju ganska många anledningar att vara just nöjd nu, men exakt nu är det hästen som jag ska sälja som gett mej ett leende på läpparna som inte vill gå bort! Galope! HAN GÅR BARA SÅÅÅÅ BRA!!! Jösses, sägar jag bara. Vilken power! Han är lydig och nöjd och tjafsar inte emot utan tar i och anstränger sej när jag ber honom. Hans trav är nu bara "to die for" och skritten och galoppen, som tidigare varit hans starkaste gångarter, kommer nu i skuggan. Där ser man hur mycket man kan utveckla traven på en häst med ridning, tid och tålamod. Ja, jag lovar att filma honom! Förra veckan började vi nosa lite på piaff och som den häst Ploppen är, så tyckte han att det verkade vara en högst onödig och högst onödigt ansträngade övning. Sur och tvär kan han bli som en liten unge! Men, nu har han börjat förstå hur han ska bära sej åt och nu börjar det likna något! Fast det liknar mera passage än piaff och vilken ordning det kommer i spelar ju ingen roll. Jag brukar tycka att de spanska hästarna har lättare för piaff än passage, men Ploppen är ju ingen typisk spansk häst på 162 cm och burkrund av styrka. Här får vi nog börja med passagen, och inte mej emot! Nu tycker ni kanske att det skulle kännas extra svårt att sälja honom, och JA det gör det förstås. Men, det känna ännu bättre att kunna lämna ifrån sej en häst som känns om 1 miljon! Vad hemskt det vore om hästen gick som en kratta när man skulle skicka den till sin nya ägare!

Nu blir Ploppen kvar här ett par månader till om allt går enligt planen, så då Bea, kanske jag kan leverera en häst till dej, som gör passage! 

Finaste, häftigaste Ploppen!!!

 

Och här har det bjudits på ännu mera bra ridning! För faktum är att det jag & Teo sysslar med numera kan kallas för ridning faktiskt! Just idag kände jag att jo, NU är han ridhäst! Folk har frågat hur han är att rida, men det vet man ju liksom inte förrän knapparna börjar funka. Sedan har det ju inte hjälpt upp att han är halt av sina hovsprickor... Men innan jul blev den ju nitad och han fick ringskor. Och ta mej tusan om det inte börjar ge resultat? Kanske var det en tillfällighet (hoppas hoppas inte) men denna veckan har han rört sej mycket mera avspänt. Han har inte varit HALT sedan innan jul, men fortfarande stum i steget och förstås lite spänd i sina rörelser överlag. Idag travade han nästan bra! Och föll självmant in i lite galopp! Longerade bara 2 minuter för att se hur han såg ut för dagen och satt sedan upp. Han stod BLICKSTILLA och avspänt och väntade på mej. Härligt! Sedan kunde vi skritta med kontakt i tyglarna utan att han blev orolig i munnen, komma fram i trav och trava avspänt i två varv!!! Jaja, vi är på denna nivån ännu, så det räcker för att jag ska bli överlycklig! Vi kunde skritta lite till på långa tyglar, med svingande rygg och avspänd skritt, och sedan trava några varv till åt andra hållet. Sedan gjorde vi halt och stod blickstilla medan jag satt av och lade upp stygbyglar och lättade på gjorden. Små saker, men grundläggande och viktiga. Så, idag, TEO-RIDHÄSTEN!!!

 

Av Sara - 8 januari 2013 22:02

Det får vara dagens ord! Efter spänd väntan fick jag äntligen röntgenbilderna på Mr Gul på mailen i dag vid lunchtid. Mailade dem genast vidare till Charlie, och som den pärlan han är, så ringde han upp mej inom en timme och sa, Sara den hästen kan du köpa! HURRA!!!!!! Det var längesedan jag kände denna lycka över en häst och nu blir det verkligen så att Teo & Mr Gul ska stå i VÅRT STALL!!! 

Vem är han då? Jo Marinero MG är född 2009 och blir alldeles snart 4 år. Han är riden ett par månader och jag hittade honom av en slump på Helen Nilssons sida www.caballoscasares.com Något i hans blick fångade mej och fastnade lite. Men tiden gick och jag tittade runt och fiskade bland alla kontakter jag har. I december stack jag & Jennie så till Barcelona för att titta på ett gäng gula hingstar. Främst var det en norr om Barcelona, som jag visade här i bloggen, som var intressant. Men så kände jag änså att den där hästen på Helens sida var ju oxå fin... Så från Barcelona körde vi 55 mil söderut för att se denna häst. Och vilken tur... Det var love at first sight! Det har varit en del turer hit och dit innan allt blivit klart, men NU är det klart!!! 

     


Idag har jag även väntat spänt på att Klaras nya häst Heroe, Eva & eriks häst Junipero och vår häst Ibero skulle bli besiktigade. Alla tre var friska och fina och det känns väldigt skönt att vår goda vän Luis varit och besiktigat dem. Luis Rodriguez Gomez är veterinär och ANCCE-domare för PRE. Så inte nog med att vi får en veterinär bedömning av hästen, vi får även ett allmänt rasutlåtande om hästens typ och rörelser. Luis favorit idag var faktiskt vår häst Ibero! Han halkade med på ett bananskal och kommer hit för att utbildas och säljas till någon lycklig svensk! Eller nordbo, kanske jag ska säga? :) Vilken karamell eller hur!

Ibero ZM

    



Av Sara - 7 januari 2013 22:06

Denna dagen har sannerligen bjudit på press i olika former... Men, imorgon är en ny dag och kanske blir det klarare då? Mr Gul är besiktigad och den kliniska biten har gått fint. Men jag väntar fortfarande på röntgenbilderna på mail. De är utlovade i morgon bitti. Sedan ska bilderna skickas vidare till Charlie Lindberg för granskning, och SEN vet jag... Puh!

Här hemma har det varit buzy-buzy. Lilla Spindeln blev besiktigad och uppförde sej förstås som en vuxen väluppfostrad häst! Hon stod som ett ljus och lät sej undersökas i öron, mun, hovar osv. Sedan skrittade och travade vi på vägen utanför stallet. Duktiga tjejen! Inget fel på henne, förstås, så nu är hon Johannas häst! Flyttar redan på söndag, som bestämt. 

Så har jag haft lektion för en ny elev som provade på idag för första gången. Blir mycket input och jag känner mej som en halvgalning som bara sprutar ur mej information. Man vill så gärna att de ska förstå ALLT, och det GENAST! 

Så har Denise och hennes mamma & bror varit här och skrivit kontrakt på Diamante. Lyckligare tjej får man leta efter! Jag kunde nästan minnas känslan när jag själv fick min allra första häst av morfar! Vilken lycka! Nu ska han röntgas & besiktigas innan allt är klart, men det får vi väl tro att det ska gå bra!

Till sist så har jag idag reserverat Galope åt en supertrevlig och duktig ryttare. Om allt går som vi hoppas, så byter han alltså snart ägare... Vemodigt men ändå underbart. Galope får bli nummer ett, och det är han verkligen värd! Härligt att kunna hjälpa till och uppfylla någons dröm... Nu hoppas vi på lite medvind, Bea & jag! 

Diamante & Galope, son & far.

 

 

Av Sara - 6 januari 2013 15:14

   

Så är trettondagshelgen ocå snart över och vi börjar på en helt vanlig vecka imorgon. Ganska skönt faktiskt! Idag har vi städat ut julen och konstaterar att sommaren är närmre framför oss än bakom oss, vilket känns underbart! Bara några månader kvar till våren här i Skåne!

På hästfronten är det full fart fortsatt. Nu börjar säcken knytas samman och i morgon ska äntligen vår guling besiktigas! Huuu så nervöst! Sedan är det dags för ytterligare tre hästar på tisdag. Klaras, en annan unghäst och en kund och en 3-åring til oss som ska ridas in och säljas. Så om allt gå vägen kommer det snart fyra nya hästar!

Här hemma jobbar jag på med min lilla trio av fina pojkar. Galope går helt otroligt fin nu och är en fröjd att rida! I fredags red jag & Alice ut och travde sida vid sida. Då gick det upp för mej vilken torolig utvecklig Ploppen har gjort gångartsmässigt sista halvåret. Jag tror Budda fick ta tre steg när Ploppen tog ett! Han känns stark och energisk och så häftigt! Och så ska jag sälja honom??!! Blääää.... 

Teo är oxå så duktig och har nu gjort sitt första ridpass tillsammans med en annan häst i ridhuet. Det gick över förväntan och han var faktiskt mera avslappnad än när vi är själva. Lite mera ofocuserad på mej kanske, men inga som helst hingstfasoner. Sa inte ett knyst utan var bara nyfiken på Budda, som Alice red samtidigt. Himla kul! Nu ska vi träna lite till på det sedan kan Alice & Budda vara draghjälp och stöd på våra första uteritter. Himla kul!

Pinnen har fortfarande taskig bjudning men jag tror det beror mest på ömma fötter. I vecka ska han få skor på alla fyra tassarna och så ska vi se om det går bättre. Han har så lätt för sej, så om bara poletten trillar ner så blir det en barnlek!

Igår fick jag besked att en av spekulanterna som var här i veckan och träffade Diamante, gärna vill köpa honom. Så nu är finns det en väldigt lycklig tjej som får sin alldeles egna P.R.E Diamante stannar även han kvar här tills efter sommarbetet. 

Till sist kan jag berätta att det kommer ytterligare en unghingst till lösdriften hit om ett par veckor. Det är en 2-åring av högsta kvalite som helst säljs till någon med stort intresse för rasen. Som har möjlighet att behålla honom som hingst ett tag och kanske ställa ut honom och visa honom. Det är en stor skimmel  med fantastisk stam och mycket bra rörelser. Så om någon söker en sådan häst, så maila eller ring mej!

Provridning av finaste Mr Gul - hoppas hoppas!!!

 

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards