Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under november 2012

Av Sara - 14 november 2012 16:26

Då finns vår kalender för 2013 här! Fylld av vackra bilder på våra vackra hästar! Priset är 150:- inkl frakt. Maila din beställning till pepino.pre@telia.com

Vi har flera fina stallkatter, och vi tycker mycket om dem allihop! Men en lite kisse är så otroligt sällskaplig och jag tror att hon hemskt gärna skulle bo inne hos någon där hon både får ligga på soffan och gå ut ibland. Vill någon ha denna sötnos så hör av er. Hon heter Lillemis ett och är två år gammal. Kastrerad. Undantaget som bekräftar regeln: en RÖD honkatt!


Av Sara - 13 november 2012 20:15

Efter två hektiska dygn är jag tillbaka på bloggen igen. Jobbade i söndags natt och det var ingen rast eller ro där. Kolik och sårskador varvades med komplikationer efter en operation och lite annat spännande. Höll mej mist sagt sysselsatt fram till 7 på morgonen.

Så igår blev det bara några timmars sömn då hästarna ju väntar. Theres är ju en klippa och fixade stallarna på förmiddagen så jag kunde sovar, men sen var det bara att dra igång med ridningen. Telefonen har gått varm på Jabeque så han måste ju gå och vara fin att visa. Lilla Esmeralda gör framsteg och både igår och idag har vi travat flera varv. Nu kan jag styra och hålla kontakt med hennes munn, men då har bjudningen blivit lite sämre. Nu får vi jobba på den så ska vi snart vara på rätt köl igen. 

Idag var det bara att kliva upp i ottan då jag skulle till smådjurskliniken. Där var det full fart och jag stressade hem till två tjejer som väntade för att provrida Jabeque. Det var trevliga tjejer och provridningen gick fint. Två provridningar till är inbokat så vi får se vart det slutar. Förhoppningsvis med ett riktigt bra hem till Becke och en lycklig hästägare   

Sen var det Teos tur och han gör framsteg sakta men säkert. Han är iallafall en riktig ridhäst och superduktig med uppsittningar och jag känner mej helt trygg på hans rygg. Nu ska vi bara börja samarbeta lite mer. Teo tycker det är väldigt märkligt att jag måste bestämma BÅDE riktning OCH gångart. Men han är ganska duktig iallafall och jag älskar hästen!

Sist ut idag var Ploppen som fick gå på tränsbett idag. Jag bestämde mej för att rensa hjärnan och rida honom, inte som jag brukar rida honom, utan som jag brukar rida andra hästar. Varje gång jag gör så här, så blir jag irriterad på mej själv att jag blir så hemmablind med min egen häst. Varför kan jag inte hålla mej så objektiv som jag gör med andra hästar som jag har här i träning? Sortera mina hjälper bättre, focusera, känna och tänka. Inte bara släpa runt stackars hästen "som jag brukar". Idag var gick det iallafall RIKTIGT bra och från att ha haft lite strul med galoppfattningarna, kunde jag skritta honom samlat i perfekt form, helt utan ben (skänklar alltså) och sedan bara ge galoppfattning med höften. Voilá - GALOPP!! Så kvällens sammanfattning - som man aldrig ska glömma:

LESS IS MORE 


Här är jag och Alferez IV - Ploppens pappa

 

Av Sara - 11 november 2012 14:19

Igår var jag hos Teddy igen och vi körde en lååång runda i skogen. Eller dvs Carina satt i vagnen och jag gick bredvid med Teddan. Han var superduktig och det var bara en stor mörk vattenpöl som var lite otäck. Teddy ville gå bredvid den vilket var lite svårt när vagnen höll på att glida ner i ett rejält dike! Men med lite övertalning så tog vi oss säkert förbi. På väg hemåt kändes allt så bra så att även jag kunde hoppa upp i vagnen och vila mina trötta ben ett tag. Vilken mäktig känsla!! Fiiiina Teddan ?

Av Sara - 9 november 2012 19:37

Här hemma jobbar vi på som vanligt. Hästarna är duktiga och sköter sej väl. Idag red jag ut en runda med Ploppen. Det höll på att sluta lite väl dramatiskt för min smak, när Ploppen blev rädd för en skällande hund inne på en gård och hoppade rakt ut åkern. Så mycket som det regnat nu så är åkrarna här hyfsat blöta och Ploppen sjönk djuuupt ner i leran. Då fick han lite panik och kastade sej bakåt, varpå han helt enkelt inte fick med sej bakbenen, som satt fast och satte sej tvärt på rumpan. Jag tänkte att jag sitter nog kvar här och ser vad som händer, och det var tur för hux flux så var vi uppe på vägen igen, jag andades ut och sedan red vi försiktigt vidare. Ploppen smått chockad tror jag!

Jabeque fick ett pass i ridhuset idag och vi tränade på att bli mjukare och mera rörlig i sidled. Jobbar även på att stärka honom baktill och vi nosar lite på piaff, vilket han fattar genast, kvick som han är. Ovanligt kul häst att jobba med!

Lilla Esmeralda går från klarhet till klarhet och vi travar nu flera varv. Idag kunde jag få ganska fin bjudning i henne och därmed blev det lite stadigare och jag kunde så smått forma henne i hörnen. Käck liten häst med mycket gång i sin lilla kropp. Typisk Affe-avkomma oxå, kvick i huvudet och tar gärna egna initiativ om hon får :)

Igår hade jag bästa ridpasset på Teo hittills. Fram till igår har det varit ganska instabildt, Teo vill gärna stanna eller tränga inåt och vill helst inte alls gå på spåret. Men igår bestämde jag mej för att nu skulle jag RIDA honom, inte bara åka med, och det gjorde susen. Helt plötsligt var det jag som var pilot och vi kunde trava flera varv och vända snett igenom, i trav det med! Härligt!

Angående rubriken fortsätter vi på temat trav. Min man spelar en del på hästar och på jobbet har vi en hel del travhästar förstås. Har även haft en del travston här på betäckning. Under flera år så föddes det upp travhästar här på granngården under prefixet "Jubb". Men så gick ju trenden neråt för travindustrin och så även deras avel, som som mest innefattade säker 50-60 hästar! Avelsstona såldes och de flesta andra hästarna oxå. Dock fanns det en liten häst som inte precis var så lättsåld. Den opererades för lösa benbitar och det blev flera komplikationer. Hästen gick med svullna ben i flera månader och jag tyckte den såg bedrövlig ut. Ta bort den vet jag att jag tänkte... Men så fick jag höra härom dagen, att just denna sjuka och eländiga lilla häst, numera är famgångsrik på travbanorna! Grannarna hade en bror, som bor norröver, och som tagit amatörlicens och börjat träna denna häst i skogarna hemma i Hälsingland, och det har tydligen gjort underverk med denna lilla häst! Så här är alltså veckans travtips: 

PIX JUBB!  http://dagens-dubbel.se

Lilla killen hemma i Vallåkra 2009

   







Av Sara - 7 november 2012 21:24

Dagen började som vanligt med fodring, täckespåläggning, höpåsepackning och utsläpp. Tar sin lilla stund och jag är tacksam när man har praktikanter till hjälp. Lizette är jätteduktig men det är tyvärr hennes sista vecka. Sedan får jag & Therese klara oss själva. Men det ska nog gå :)

Sedan var det dags igen att köra ut hösolagebalar till lösdrifterna och in i stallarna. Jösses vilka mängder av hö det går när man har så många hästar på gården. DYRT! Men samtidigt hästens viktigaste näringskälla så det är ju inte något man kan snåla med precis.

Sedan var det dags att börja rida och Ploppen fick gå ett dressyrpass på kandaret. Det går väldigt fint och det är härligt att kunna använda små små signaler och han lyssnar uppmärksamt. Tror aldrig hans öron har vait riktade mot mej så mycket som idag. När jag kan använda mindre hjälper så blir han oxå mindre störd och det känns som om han tar i och koncentrerar dej väldigt fint. Jag får vara försiktig bara, så jag inte överanstränger honom. Ska rida två veckor till och sedan får han lite vila över SICAB och sedan ett par veckor till över jul & nyår. Sedan är Ploppen helt plötsligt 6 år gammal och en vuxen häst!

vid 11-tiden kom lastbilen och hämtade fina Sensi. Snyft. Lite sorgligt... Han klev förstås rakt upp på bilen lika duktig som alltid!

Lilla Esmeralda skötte sej strålande och idag travade vi några varv oxå. Verkar ju väldigt enkelt detta. Hoppas det fortsätter så!

I eftermiddag har jag varit hos Carina & Teddan och följt med dem på en rejäl skogstur. Teddan var så duktig. Han är helt orädd för vagnen så man kan väl betrakta honom som inkörd. Sedan är det "bara" resten oxå. Han måste våga gå fram överallt utan stöd från en ryttare. Han får inte tränga ut åt sidorna om det är något läskigt i skogen så att vagnen hamnar i diket osv. Kort sagt, han måste bli en trygg körhäst! Hoppas det går vägen!

Efter förfrågan lägger jag ut denna lååånga videon på Sensual. Den är gjord mest för att köparen ska ha en video att kolla på ibland, för att kunna se sina framsteg eller tips på hur jag red och tränade honom. Jag försöker alltid att göra en liten film som är aktuell vid tidpunkten när hästen åker till sin nya ägare. Bra att ha både för säljare och köpare. Så ha överseende för att den är låååång, och som sagt, inte gjord i underhållningssyfte. 

Av Sara - 6 november 2012 22:23

I morgon åker fina Sensi tull sin nya ägare. Han har varit här sedan i februari, så det är faktiskt lite sorgligt... Men samtidigt härligt att han äntligen ska få ett eget hem, och inte ett tillfälligt. Så idag var det sista gången, eller iallfall på länge, som jag red honom. Och han var mjuk och fin som en gummiboll som vanligt!

                 

Red ut en lång runda på Jabeque som är en klippa. Han skrittar lugnt och stadigt fast han är på helt nya marker. Skönt att ha sådana hästar som man bara kan njuta av! Sol hade vi först, därav uteritten, men det svenska höstvintervädret gjorde som det brukar och blötte ändå ner oss med blåst och ösregn på vägen hem...

Tog ut lilla Esmeralda för sitt pass. Igår longerade jag henne med sadel och träns och stod lite i stigbygeln, så idag fortsatte vi litegrand. Hon verkade tycka att det var märkligt att jag hängde på henne, så det struntade vi i. Jag hoppade helt enkelt upp och det verkade hon tycka kännas bättre, så sedan skrittade vi ett varv oxå! Fortsätter imorgon.

La Luna Esmeralda (PRE/SWB e. Alferez IV - Ganesco)

         


Har varit en sväng på Hööks och köpt diverse prylar som behövdes här hemma. Fixade en del praktiskt i stallet och Mats fixade ljus i nya sadelkammaren. Jag jobbade Teo lite i lina och sedan fick han vara lös en stund vilket han ÄLSKAR!! Tror han rullade sej 18 gånger och gjorde språng och skutt som man knappt tror en häst kan göra. Tur han inte gör sådana saker när jag sitter på (!)

Blev inspirerad att jobba även Galope o linan, vilket var ett tag sedan. Det märktes för han blev oxå vild och vacker! Måste försöka göra det lite mera regelbundet. Det är så bra för hästarna att få arbeta utan störning från ryttaren men ändå med lite hjälp och stöd. Så är det oxå bra för mej att se hur de faktistk arbetar från sidan. Kul, tyckte Ploppen iallafall!

Sist lite bilder på söööötaste Spindeln (alias Yolista P, e. Tendencioso IV u. Gaditana XXVII) Hon har växt till sej och börjar bli fin tycker jag! Hon har det absolut underbaraste temperamentet man kan tänka sej och står gärna själv inne i stallet om det regnar ute. Hon gillar verkligen sin box och kan numera stå uppbunden på stallgången och är en riktig egen liten häst! Jag älskar henne!!

     


Av Sara - 5 november 2012 13:48

Igår var en härlig och solig dag. Ganska lugnt schema men det blev likväl en fullspäckad dag...
Alice stod för det mesta av stallskötseln så Mats & jag inredde den nya sadelkammaren som nu är klar för inflyttning! Skönt både för våra inackorderingar och för mej att äntligen få lite ordning och reda i gäststallet. På eftermiddagen fick jag besök av en stoägare som var intresserad av pojkarna och även av våra spanska hästar i största allmänhet. Teo & Galope fick visa upp sej och så blev det en rundvandring bland gårdens övriga hästar. Trevligt!
Idag står regnet som spön i backen och alla hästarna har precis fått komma in igen. Har ridit tre hästar och idag var det premiär för kandar för Galope. Han reagerade faktiskt precis som jag hoppats på. Jag upplever att många hästar som kan vara lite ostadiga i munnen på tränsbett, kan trivas riktigt bra med stång. Galope var stilla och stadig och kändes väldigt avspänd och fokuserad. Det ska bli spännande att fortsätta hans utbildning härifrån!

Vår gård i höstsolen i söndags.

Av Sara - 5 november 2012 13:48

Igår var en härlig och solig dag. Ganska lugnt schema men det blev likväl en fullspäckad dag...
Alice stod för det mesta av stallskötseln så Mats & jag inredde den nya sadelkammaren som nu är klar för inflyttning! Skönt både för våra inackorderingar och för mej att äntligen få lite ordning och reda i gäststallet. På eftermiddagen fick jag besök av en stoägare som var intresserad av pojkarna och även av våra spanska hästar i största allmänhet. Teo & Galope fick visa upp sej och så blev det en rundvandring bland gårdens övriga hästar. Trevligt!
Idag står regnet som spön i backen och alla hästarna har precis fått komma in igen. Har ridit tre hästar och idag var det premiär för kandar för Galope. Han reagerade faktiskt precis som jag hoppats på. Jag upplever att många hästar som kan vara lite ostadiga i munnen på tränsbett, kan trivas riktigt bra med stång. Galope var stilla och stadig och kändes väldigt avspänd och fokuserad. Det ska bli spännande att fortsätta hans utbildning härifrån!

Vår gård i höstsolen i söndags.

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards