Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under juli 2012

Av Sara - 14 juli 2012 20:11

Igår var en hektiskt dag, som så ofta här. På förmiddagen hade vi all stallskötsel samt många u-ljud. Det var ston som skulle sköljas och baktprovas så det tog sin lilla tid idag. Vi hann med att rida ett par hästar dock innan lunch med, och det känns alltid bra att hinna några innan man tar paus. Passade på att fotografera Klara & Fanfarron, som är här och ska säljas. Han ska oxå på vetcheck och kommer seda ut på annons. En trevlig 4-årig valck till bra pris. Detta är fjärde ridpasset efter nästan två månaders vila.

               

Efter lunch tog vi ut Teo för ett pass med honom. Han har varit lite ofokuserad och kännts mest uttråkad och lite busig när jag tränat att hänga och stå i stigbygeln. Han knuffade på Klara och ville inte lyssna. Så igår bestämde vi att jag skulle hålla (ordning på) honom och Klara vara i sadeln. Det gick mycket bättre så vi tyckte att Klara kund hoppa upp. Teo var totalt obekymrad och är nu alltså sutten på två gånger. HURRA/// Nästa pass tar vi en promenad med Klara i sadeln.

Kl I5 var två kunder inbokade för att provrida hästar. Det blev trängsel om Italiano efter annonseringen i förrgår och Annika körde ner ända från Falun för att prova honom. Och det var väl tur, för det blev kärlek vid första ögonkastet. Sååå roligt. Annika är en duktig ryttare och har varit här innan och provat häst. Nu blev det dock rätt och det känns jättekul både för henne och Italiano. Besiktning blir på måndag och vi hoppas allt klaffar och att Italiano får bli Dalahäst :)

Den andra kunden var oxå intresserad av Italiano, men det klickade, som väl var, inte alls mellan dem två utan tycke uppstod i stället för en annan häst, nämligen Jerez. Efter veterinärkontroll på tisdag ska det bli ytterligare en provridning och så får vi se hur det avlöper. Det var första gången hon satt på en PRE och det är så härligt att se en ryttare lysa som en sol från hästryggen. Nu fick hon dessutom prova flera PRE vid samma tillfälle, vilket ju är extra bra.

Nöjda med dagen bestämde vi att Klara skulle gå ner och se till ston & föl medan jag lagade mat. Det var ingen rolig syn som mötte henne. Glassen var fullständigt täckt av blod och det var stora pölar av blod på flera ställen i hagen. Jag konstaterade snabt att hon var mycket blek och hade förlorat en ansenlig mängd blod. Ilfart till djursjukhuset för Glassen & Spindeln. Jag tänkte bara att hon får inte dö, Spindeln kan ju inte bli moderslös TVÅ gånger... 

Vad som hänt är att Clasica & Glassen surnat till på varandra och vänt baken emot och sparkat. Clasica har träffat Glasen på insidan av låret och sparkat upp ett stort köttsår och även sparkat hål på ett stort kärl i området. Så fort Glassen rörde sej så blödde det kraftigt... Även Clasica har en rejäl svullnad på sitt ena lår och några sår på benen. Sura märrar. Grrrrrrr

Hur gick det då? Jo, det gick faktiskt bra ändå. Låga blodvärden till trots, så mår Glassen oförskämt bra och står på AB & NSAID (Antibiotika & Antinflammatoriskt/smärtlindrande) samt på MYCKET mat och vätska. Var inne i morse och hälsade på dem och matade Spindeln. Jag hoppas jag kan hämta hem dem igen på måndag. Puh...

Stackars Glassen & Spindeln...

 


ANNONS
Av Sara - 12 juli 2012 23:00

Det är ju tyvärr knappast något strandväder, men det kanske är tur för vi har många hästar igång nu igen. Vi önskar dock att vi kunde gå upp tidigt och rida, tillbringa de varmaste timmarna vid havet och sedan rida mera på kvällen. Men, men nu kan vi rida hela dagen istället. Vi har Teddy, Vandi, Galope, Teo, Räven, Kairo, Jerez & italiano att jobba, så vi roar oss :)

Fölen mår fint och hästarna på betet allihop. Hagarna är nyputsade så det passar faktiskt ganska bra med lite regn. Det växer upp fint grönt gräs och alla verkar nöjda. Igår kollade vi Ellen som nu är dräktig på nästan 50 dygn. Jag har sett många u-ljud, men inget så coolt som igår, när Ellens bebis låg helt perfekt i vinkel til u-ljuds proben. Vi fick in en perfekt bild av en liten häst ungefär 4 cm läng. Den låg på rygg och viftade lite mjukt med frambenen. Man ska kunna könsbestämma dem runt 60 dygn, så detta var lite tidigt, men Agneta gissade på en hingst. Vi får se om det stämmer :)

Fick ett brev frå ANCCE idag med inbjudningar till SICAB för Galope & Teo. Jag tror det blir för tufft och för dyrt att åka. Galope har inte så mycket att hämta där med den konkurrensen. Teo, tror jag faktiskt hade kunnat hävda sej riktgt bra, men det är en för stor påfrestning för en 3-åring. Jag hoppas han behåller sin kvalité, så kanske vi kan åka när han är 6 i stället. Det känns som en bättre uppgift för en 6-åring.

Vår nya saluhäst Italiano har gjort att min telefon gått varm idag. Lade ut annons på honom igår och flera provridningar är inbokade. Han blir inte långvarig här för han är en riktig drömhäst... Bjuder på en liten film på honom och under den även en film på vackra Xprí :)

ANNONS
Av Sara - 10 juli 2012 22:02

Jobbade på smådjurskliniken i förmiddags och gjorde något jag ALDRIG har gjort förrut. Jag sövde en I9-årig hund. I9 år///// Otroligt att den bara levde, men jag fixade hans tänder och han gick hem igen med sin husse & matte och lever väl ett tag till. Tur att jag fick fixa hans mun iallfall för när man öppnade den såg det ut som om det bodde en dinosaurie där inne. Den fick flytta ut...

När jag kom hem vid lunch seminerade jag ett sto och sedan åkte Klara, ALice & jag till Falsterbo. Början av veckan är alltid bäst med lite mindre folk och plats att se allt. Vi tittade på 5-åringarnas kval i dressyr och lite 6-års hoppning.  Jag shoppade ett par handskar (bara) och en våffla. Har nog aldrig åkt därifrån utan kassar innan?? Men jag ska tillbaka på lördag för att se Patrik & Scandic, och kanske på torsdag oxå. Sandra & Rausing leder 5-års inför finalen och jag vill gärna se dem.

Var hemma vid I9 och öppnade upp en hage till stona & fölen. Tig med kameran ner och tog lite bider och filmade lite. De är bara såååå fina nu alla fyra. Här kommer lite bilder på underverken.

Vi flyttar tjejerna


Lilla vackra Yolista - Spindeln, men inte så "spindlig" längre. Sin far (Teddy) upp i dagen


Xpri & Unico - bästa vänner

Xprí, sååå vacker och uttrycksfull...

    

Och så Valencia - vår prinsessa 

 
Av Sara - 9 juli 2012 21:19

Idag har jag mycket att vara glad över :) Det har jag nästan alltid iofs om jag tänker efter, men då speciellt idag. För det första så sitter jag nu här i soffan och tittar ut över 92 hösilagebalar, snyggt staplade på gården. ÄNTLIGEN// Det har varit nervpåfrestande i år att få in dem, men nu ligger de där och de fick inget regn på sej alls.

För att dra ut lite på vad jag mera är glad över så fodrade vi 06.45 idag för att hinna med att rida fyra hästar, mocka, köra vatten till stona och u-ljuda innan lunch. Vi klarade det lätt. 8.I5 red vi ut med Kairo & jerez. Duktig killar jobbade fint och vi skrittade hemåt i strålande solsken med stora smile :) Alice var här och mockade pojkarnas stall, så det var bara att sadla nästa par som blev Ploppen och Vandi. Galope har vilat en vecka och fått en liten paus. Han kanske behövde det fysiskt, men han hatar att vila, så han var väldigt lycklig att få komma ut idag. Ett kort pass i lina för att se hur stel han var (inte alls faktiskt) och sedan red jag ett fint pass med härlig galopp framför allt. Skrittade ut en tur som avslutning. Sedan mockade vi stostallet snabbt som ögat och Agneta kom och kollade två ston. Tog sedan traktorn och körde ner en m3 med vatten till stona, matade Spindeln och tränade på att lyfta fölens fötter. SEN var det lucnch.

I eftermiddags var jag iväg på ett ånguppdrag och sjöng på ett bröllop. Det var länge sedan och superkul///

Tillbaka hade Klara ridit både Faffe & Italiano. Italienaren var totalt okomplicerad, som matte lovat och en riktigt klippa. Faffe är inte riden precis alls sedan han åkte härifrån i april, men han hade inte glömt hur man gör så när överskottsenerign av ur var Klara nöjd med honom.

Själv sadlade jag Teo och jobbade först lite i lina och sedan uppsittningsövningar. Han är duktig och idag stod jag i ena stigbygeln och låg över sadeln med hela min tyngd. Han stod fint och var riktigt duktig. Snaaart är han nog ridhäst :) Så till sist, jag har ridit på min finaste Teddy... det är ungefär ett år sedan sist och han har vilat och fått gå i stooora hagar och förhoppningsvis bara läkt och blivit fin. Han står nu på djävolsklo och hyaluronsyra efter råd och det gör kanske nytta? På onsdag ska vi till Jessica, (Equiterapeut på djursjukhuset) och så ska hon ta sej an Teddan. Han är bara den snällaste hästen Teddy. Jag longerad inte, bara sadlade och satt upp och efter tre steg så var det som att komma hem- Både för mej och Teddan tror jag. Han frustade och suckade och känds såå nöjd och som en gummiboll. Visst känns det oxå att han tappat muskulatur och spänst, men det är ju inte så konstigt. Så här fin kan han iallafall vara efter ett års vila. Så snlla högre makter, ge mej ett underverk och låt honom hålla för åtminstånde lättare ridning...

Tendencioso IV - vår lilla stjärna

           

Av Sara - 8 juli 2012 22:25

Så var det söndag igen och imorgon en ny vecka. Lördagen tog vi det ganska lugnt eftr en jobb-natt. Mockade och fixade med hästarna. Såg en film på eftermiddagen och bakade lite. På kvällen var vi en sväng på stan och åt gott och myste i hamnen i det fina vädret. En härlig helgdag :) Idag har det rullat på i lite högre tempo. Dels har vi ÄNTLIGEN fått slagit vårt hö... Vilken nervpåfrestning, att få vänta och vänta med detta ostabila väder ovh andra kunder som tydligen är före på listan så att man själv får stå och slita sitt hår när solen skiner och inget hö blir slaget. Nu är det ju egentligen alldeles för sent, men vad göra... Idag har det varit otroligt varmt och perfekt höväder, så nu hippas jag på uppehåll till imorgon kväll, när det ska pressas och plastar. SEN kanske man kan pusta ut lite grand.

Värmen idag gjorde bromsarna extra agressiva och hingstarna talade tydligt om att de GÄRNA ville gå in igen redan på förmiddagen. Så det fick de förstås och de mumsade alla hö nyduschade i sina boxar. Svalt och skönt inne, tyckte de allesammans. Hästarna som går lite längre upp på våra marker, har det bättre då där blåser och fläktar mera. En fördel på sommaren, men kanske inte på vintern...

Idag har det kommit två nya hästar som ska säljas. Det är II-årige supersnälla och krit-vita Italiano. En otroligt snäll och trygg häst som ställer upp på allt. Och så är det Fanfarron, som varit här tidigare i våras i träning. En söt 4-årig brun valack. Mjuk och pigg att rida, men lite för pigg och alert för sin matte som därför tagit det svåra beslutet att sälja honom. Båda hästarna hamnar i en väldigt fördelaktig prisklass så det är tillfällen att skaffa sej en väldigt fin häst till bra pris. De kommer ut på annons inom kort, men vid intresse går det fint att kontakta mej på mail redan nu.

Fanfarron ett år gammal och undertill i träning hos oss i våras

 

   

Av Sara - 6 juli 2012 22:19

Idag har det varit mulet och regnet har hängt i luftne hela dagen. Jag vill ha mera sommar tack. Jag är INTE nöjd och skulle gärna göra som mång andra och ta en restresa till värmen istället för att gå här och vänta och vänta. Men det går ju inte denna tiden på året. Nog för att betäckningssäsongerna varit betydligt lugnare både i fjol och i år, men man måste ju likväl vara på plats och ha hingstarna tillgängliga. Det trillar in ett sto då och då och varenda en är lika glädjande. Idag fick jag besked på ett av Teddys TAI-sto där posten glömde kvar en låda och hon således missade en seminering. Givetvis var det oxå en fredag... Hon var semnerad på torsdagen (med semin tappad och skickad på onsdagen) och behövde en ny dos till fredagen, men som sagt, den blev kvar på posten. GRRR!!! En ny låda krånglades iväg på söndagen för att kunna seminera på måndagen, men när hon kollades på måndagmorgon hade hon redan ovulerat så det var för sent... MEN, Teddys SUPERSPERMA gjorde det igen och stoet var alltså dräktigt idag. Hurra !!!

Så liksom i fjol, har Teddan hittills 100 % dräktighet. Två ston till är seminerade och ska kollas. Hoppas på samma flyt där. Faktum är att även Teo & Galope har samma statistik med undandtag för ett av Teos ston som inte ville bli dräktigt. Annars har Teo fem ston dräktiga på första försöket, och så inväntar vi svar på två till, alla Teos tjejer är PRE-ston. Galope har två dräktiga (PRE) och inväntar dräktighetsundersökning på ytterligare två, en PRE & en frieser.

Nu sitter jag faktiskt på djursjukhuset och har just medicinerat och kvällsfodrat alla ineliggande patienter. En lite kaffepaus blev det nu innan vi troligen ska söva en häst. Får se hur sent det blir i natt...

Här är Kairoso, Leviton & Jerez för två år sedan. Då ystra unghingstar, idag välartade ridhästar och valacker :)

   

Av Sara - 4 juli 2012 22:54

Strålande sol igår och idag. Härligt har vi det. Ett nytt sto har anlänt för betäckning och så har vi ett sto som semineras med en hopphingst från Westlife. Fick beställning på Teddan från ett nytt halvblodssto idag oxå. Kul :)

Idag red vi och mockade på förmiddagen. Agneta var här och kollade bla Glassen, vars bebis var stor och fin med tydliga hjärtslag. Skönt.

Vi gjorde Kairo fin idag för lite foto och film. Jag fattar inte varför ingen köper denna FANTASTISKA häst... Folk åker till Spanien för att leta efter sin drömhäst, helt utan garantier och köptrygghet. Så finns det så fina, väluppfödda, välhanterade och välridna hästar här i Sverige, som kan kan köpa med trygghet och garantier. Kairo är definitivt en av dessa svenska-spanska hästar, som bara är helt underbar att både rida och hantera. Kom och träffa denna härliga kille NU :)

Jerez går fint och känns fin. Han ska till vet nästa vecka för en genomgång innan han kommer ut på annons, men han är en riktig klippa. En underbar trav har han och fantastisk takt. Hoppas på att hitta ett bra hem även till denna fina och genomsnälla kille.

           

Teo och de andra grabbarna njuter av sommaren och solen. Lite mindre av bromsarna som har varit för jä-liga igår och idag. Fick ta in killana innan lunch idag för de var täckta med bit-flugor. Blä. Teo, som ju inte har tillbringat någon sommar i Sverige tidigare, reagerar kraftigt på betten och hela stackars hästen är full med små knutor :( Min finaste älskling... Men tidigare i morse var de jävlarna inte vakna ännu, och då var Teo så här lycklig:

   

Ikväll har vi haft ytterligare en povridning på Vandi. Det gick fint och även om allt ite klaffade perfekt, så tror jag att det skulle kunna bli et team av honom och denna ryttaren. Vi får se hur hon känner. Fina fina Vandi.

     

Av Sara - 2 juli 2012 22:39

En härlig dag med perfekt hästväder, sol och ca 20 grader varmt med svag vind som håller insekterna borta.

Vi omorganiserade hagplaceringen av hingstarna igen. Galope vill inte gå på 2 ha hage. Han slappnar inte av och även om matte vill att han ska beta och ha det skönt så har han alldeles för mycket runt omkring att hålla koll på. Så han kom tillbaka till sin vanlig a vinterhage med hö och vatten och var vääääldigt nöjd med det. I stället kunde Teddy & Teo komma ut i andra hagar med lite gräs. MYCKET gräs i Teddans hage och lite lagom i Teos. Nöjda pojkar betade lugnt i flera timmar.

Efter pojkarnas stall var klart red vi ut på Kairo & Jerez. Såå duktiga killar Kairo skrittar riktigt fint nu och är som vanligt en dröm att rida. Jerez är en riktig klippa och går fram glatt överallt. Han har en fantastisk trav, men behöver jobba lite mera på bjudningen i skritten och bärighet och balans i galoppen. Men han har en fantastisk inställning och är såå arbetsvillig och fin. Matte blir väldans stolt över sina fina uppfödningar...

Agneta kom vid elva och vi kollade några ston. Yedra är färdigbetäckt och Danza var dräktig med Galope :) Beställde semin till ett halvblodsston som ska semineras i morgon då.

På eftermiddagen var vi nere hos stona och matade Spindeln, vattnade och myste med fölisarna. De är underbart fina nu och snart har Spindeln växt ikapp de andra. Det är så skönt att se...

Kl I5.30 hade vi en kund på Vandi, men innan dess så sadlade jag Räven för premiärtur. Longerade lite först och han såg hyfsat avspänd ut och vääääldigt fin... Lite spänd vid uppsittningen och överlag känns det som om han just är inriden. Vi tog således det säkra före det osäkra och Klara ledde oss runt några varv först. Sedan fick vi klara oss själva och det gick bra. Styrningen är inte helt säker, men dt gick fint att välja gångart. Vi provade dock bara på skritt och trav idag. Vilken känsla... Se bara.

             

Provridningen visade att Vandi var en allt för känslig häst för ryttaren, så de två blir det inte. Men kunden kommer tillbaka imorgon för att titta på bla Jerez. När Vandi var klar tog jag ut Teo i lina med sadel och träns. Idag var han lite busig och okoncentrerad, men bryr sej inte alls om utrustningen eller annat. Kopplade linan i bettringen oxå idag och det gick fint. När vi jobbat lite i linan kom Klara och hjälpte mej att hålla honom och sedan blev det ordentligt hängning idag. En fot i stigbygeln och hela min vikt i sadeln. Tre gånger upp och ner med hängning och Teo tog det med ro. Några gånger till sedan lägger jag över benet. Duktiga killen :)

   

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Pepino - dressage & breeding med Blogkeen
Följ Pepino - dressage & breeding med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se