Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under januari 2012

Av Sara - 18 januari 2012 20:36

Ja ännu en dag utan regn och det var nästan vår-känsla här i skåne mitt på dagen. Solen bröt igenom molnen och det var nästan vindstilla. Fåglarna kvittrade och hästarna var vilda i hagarna. Jag tog Galope och red ut i solskenet och han var lika fin som vanligt vid uteritter. Där är han som allra finast. Han har fantastisk bjudning men blir aldrig stark eller vild utan med bjudningen kommer en härlig rund form och arbetsvilja som inte alltid infinner sej lika tydligt i ridhuset. Så klart man får känna så när man är en ung och glad hingst.

Vi var effektiva och red två hästar var på förmiddagen och klarade av all mockning och stallskötsel. Tunante är nu ute i vanlig hage igen sedan några dagar tillbaka. Första veckorna här hade vi ett antal utbrytningsräder av herrn, och när jag tröttnat på att laga staketen blev han förpassad till rastrutorna utanför stallet och lös i ridhuset en stund dagligen, förutom ridningen då. Men självklart så vill jag ju att alla hästarna kan vara ute och röra sej fritt och nu verkar det som om Tunante har kommit till ro såpass att han inte tänker bryta sej ut ur hagarna. Härligt :)

Efter lunchen så promenerade vi en sväng med hundarna och sedna lagade vi staket. Vi har en lång lista med saker att göra och nu kunde vi stryka ett streck till på den. Problemet är bara att den fylls på lika fort... Men det är iallafall saker som blir gjorda :)

Ikväll blev fick även Danza & Ita vars ett arbetspass. Imorgon är en spännande dag när jag & Galope ska göra debut på hoppningen. Då startar vårens hoppgrupp hos Chanette Bellander och kl fem ska vi vara på plats. Det ska bli väldigt spännande att se hur vi kan klara ut detta. Det är några år sedan man var på hoppträning...

På söndag kommer Ingamay hit och ger mej & Klara dressyrlektioner. Ser mycket fram emot detta oxå. Nu jäklar ska här ridas :)


Fick en hälsning från Monica & Primera i Lomma. FIna Primman eller Pim Pim som hon numera kallas.

     

Av Sara - 16 januari 2012 21:32

Det är bara helt underbart när det inte blåser. Det blir så tyst. Märkligt. Men underbart. Det tycker både djur och människor. Idag har vi därför haft en härlig dag trots att det varit mulet och ganska kallt. Det känndes i ridhuset att det var kallt ute, men man rider sej ändå snabbt varm. 9.30 satt jag & Klara i sadeln på dagens första hästar. Tunante och Lusitanon "Pelle" var först ut. De var oxå pigga och glada i kylan men höll sej snällt på mattan. Efter ridpasset gjorde vi klart stallet och tog en tidig lunch.

Galope hade ju vilat i helgen men jag kände ändå för en uteritt så vi bestämde oss för att ta Ita och honom på en utflykt. Ganska modigt kanske med en utvilad unghingst och ett halvbrunstigt sto... Galope var verkligen utvilad och hade ganska svårt att hålla sej på marken. Det blev en del turer rakt upp i luften för oss men annars var han superduktig. Vi  mötte flera bilar och en stor lastmaskin som höll på och flyttade betor, men det brydde han sej inte om alls. När vi däremot kom förbi en gris i en hage ville Galope gå hem. Tur att kloka Ita lunde gå före. Sedan red vi på en gräsväg längs en å. Då kändes skritt som en svår uppgift för mej & G så vi travade i förväg. Jösses vad fin han är när man kommer ut. Bärighet och bjudning blir ju fem gånger så bra och jag satt med ett smile som gjorde ont efteråt, som vanligt. Inte blev saken sämre när vi i en samlad och urhärlig galopp kunde sväva fram. Min fiiiina häst :)

 

Väl hemma igen tog vi kaffe och sedan ut igen. Sadlade Zeus & David. Zeus har varit lite hostig och vilat en vecka, men nu har han fått byta stall och mår mycket bättre i stostallet, där luften är perfekt. I pojkarnas stall blir det lite fuktigt när det är så himla blött och fuktigt ute... Idag var han först lite motsträvig, och var nog nöjd med att vila och umgås med Budda hela dagarna. Men efter en liten stund fick jag fart på honom och då jäklar gick han som en klocka. Mäktig häst alltså...

David är bara helt fantastisk och idag var tredje gången som han rids själv. Klara red runt honom bland Zeus och två andra hästar och David ser ut som han har gjort detta tusentals gånger. Han har som sagt en fantastisk balans och det är inte det minsta vingligt eller vimsigt. Han skrittar, travar, gör halt och idag tom en liten galopp. Helt otrolig häst. På onsdag får han skor på och sedan ska vi göra en liten film. Detta är verkligen en underbar liten PRE för någon som vill träna och utbilda honom. Han rör sej RIKTIGT bra och hoppar ju även fint. SUPERTEMPERAMENT verkligen. Och om någon missat det så är han alltså till salu.

Här lite bilder som Alice duktiga fotograf-mamma Anna-Karin tog i helgen.

Alice & Ita


 Klara & Danza

 

 

  Diamante & Tiburon busar som unghingstar ska göra

 


  Budda kan hoppa han med :)

   

Av Sara - 15 januari 2012 20:13

Snart är det bara några fåååå dagar kvar, tills det endast återstår ett par tre veckor till årets första fölning.  Alltså 5:e februarui är Ellen beräknad till så det är ju lite tid kvar. Men kameran är riggad, bädden förberedd och i morgon ska jag hänga upp värmelampan. Sen kan den komma. Just nu sitter jag i soffan och spanar in Ellen som står i ett hörn i sin box och vilar. Hon har börjat fylla ut juvret lite grand, så jag kan ha koll på henne. Men ännu är det bara vattenklar vätska så det är lugnt ett tag till. Jag gissar två veckor till.

I helgen har det inte blivit mycket ridning. Lite idag bara men annars lugnt. Har haft andra sysslor som upptagit min tid. Men vi har haft strålande fint väder och det har äntligen frusit lite. Detta gör att vi för tillfället slipper leran. Jag tror tom hästarna föredrar knaggliga och svårframkomliga hagar, än att de ska klafsa och halka runt i leran. Hundarna är oxå en dröm jämförelsevis. Nu kan även schäfrarna komma in en sväng igen. Utan att torka i en halmad box i timmar först. Inte för att det avhjälper problemet, men det blir liite bättre iallafall. Idag allts - rena hundar, rena hästar och täcken, rena skor och inga gummistövlar. Nice :)

Idag passade vi på att i sista momangen fotografera Teo uppställd till hingstkatalogen. Han har utvecklats väldigt mycket sedan han kom till oss i oktober. Han är bara underbar...

       

Av Sara - 13 januari 2012 16:08

Har gjort en ny sida på hemsidan där man kan se avkommor efter våra hingstar som fötts under året. En ska som är lite tråkigt är att jag får fölbilder, med sedan år det få som skickar nua bilder på sina hästar efterhand som de växer. Det vore så kul att se dem större, det är ju trots allt slutresultatet som är mest spännande. Alla föl är ju underbara :)

Så snälla, om just du har eller vet en avkomma som borde presenteras här, hör av dej. Det vore så kul att kunna lägga in lite flera bilder på ridna hästar eller iallafall hästar som är liite äldre än föl...

Här är en länk till nya sidan:

http://www.pepinopre.com/alias/2012-01-12-20:41:03.html


Trevlig helg   


Av Sara - 11 januari 2012 21:30

Idag var det först dimma, sedan ösregn och blåst och sen blev det strålande sol. Härligt när den tittade fram. Ridhuset blir helt underbart ljust att rida i och eftersom det inte är speciellt kallt så är det underbart där inne. Efter alla morgonbestyren red jag & Klara  lite grand. Efter lunch var det dags att lasta Ita. Vi hade anmält henne till ponnymätning på djursjukhuset. Liiite nervöst var det allt eftersom hon är på gränsen. Väl där var Ita en klippa och stod fint för att bli mätt. Mätkvinnan var väldigt tålmodig och väntade lugnt när Ita blev lite spänd=större när det kom andra hästar. Så efter en liten stund konstaterades det att hon var 148,0 cm hög. Så nu är hon alltså slutmätt D-ponny med mätingtyg och allt. Hurra /////

Idag flyttade vi Budda från stoflocken för att sällskapa Zeus i stället. Budda vräker i sej onödigt mycket hö och Zeus vill gärna ha en kompis. Det var ett bra beslut för Zeus blev tok-lycklig :)

Igår kom det en ny häst som ska bo här när ägaren är på semester. En jättesöt lusitano-hingst. Han verkar trivas fint bland alla andra pojkar. Han står vanligtvis bland ett gäng ponnys, så kanske han gillar att vara bland andra iberiska grabbar ett tag?

I morgon ska det vara busväder så då blir det innomhus ridning för alla. Sedan på fredag ska det bli fint igen så då är uteritter på schemat. Nja, David får hålla sej inomhus ett litet tag till. Fast snart kan vi nog rida ut på honom oxå. Han rids nu själv i skritt och trav, uppsittning och avsittning utan problem. Han är otroligt duktig :)

Teddy vild och vacker som vanligt

     

Av Sara - 9 januari 2012 21:14

Det var dagens uppgift för samtliga, icke högdräktiga, hästar på Pepino. Vi började med första hästen, Teddy, kl tio och var klara vid fyra. Det var otroligt skoj att se alla hästarna lösa denna nya uppgifta. Alla utom Budda, var nybörjare på denna övning. Vissa var naturbegåvningar och andra kanske inte... Men jag tror alla hade kul. Teddy hoppade med en fantastisk teknik, om än lite onödigt högt, men vad gör det :)  En annan som oxå fullkomligt flööög över hinderna var lilla Ita, som snart ska vara en hopp-tävlings-ponny. På onsdag ska hon mätas och sedan så är hon anmäld till tävling med Alice i sadeln. David var fantastisk. Han fattade efter ett försök och jösses vad han rör sej nu. Han hoppade toppenfint och travade som man dog. Tänk om han hade varit en dm högre... Skit oxå. Men, men, nu verkar vi ju samla på hoppande ponny-hästar så det är som det är. Hoppas vi kan hitta en liten ryttare som vill satsa på denna fantastiska häst. Han har alla kvaliteer man vill ha hos en PRE. Bara lite kort i rocken.

Galope hoppade oxå strålande, fast han hade bråttom och det gick lite väl fort. Får nog låta honom hoppa lite högre sedan så han bromsar upp sej, men det får vänta. Nu är vi anmälda till hoppträning en gång i veckan. Det börjar nästa vecka så när vi fått lite mera input så kanske vi vågar höja oxå.

Tunate är en dressyrhäst, helt klart. Han var vacker som en dag men hoppade inget vidare... Likaså med Teo, han gillade bommar väldigt mycket men visste inte riktigt hur han skulle bära sej åt när det blev ett "hinder". Men han tyckte att det var otroligt kul///

Danza var oxå mest vacker. Hoppad lydigt, precis som allt annat man ber henne om. Men travade bättre än hon hoppade. Budda var den som hade rutinen inne och for omkring som en tok och hoppade och skuttade och fes. När han vill så hoppar han riktigt bra :)  Artista var som vanligt väääldigt glad att få tid och uppmärksamhet. Hon travar bättre för varje vecka som går och jag börjar tror att hon blir lika rörlig som sin far när hon är ok i sin växtfas.

Sist ut var yrväderna Diamante & Tiburon. De sprang och slogs och rullade sej och skuttade sedan över lite bommar. Diamante (sin far upp i dagen) tog uppgiften på största allvar, men blev störd av Tibbe som bara vill busa. Tyvärr blev det för mörkt i ridhuset för att fotografera dem och även David, men de är filmade allesammans så jag ska försöka göra en filmsnutt// Under tiden, håll till godo:

Tendencioso IV

     


   Tunante 

 

 


   Infinita-CEN

        


Danza P

       


R Artista

   


Budda

   


Galope P

       


Tanteo MAC

         

  

Av Sara - 7 januari 2012 17:37

Igår hade vi äntligen en fantastisk dag med sol och hög luft. Men den klara luften kom oxå kylan, men det var det värt :) Vi sadlade Budda, Zeus & Tunante och så red vi ut. Det var första gången för Tunante. Jag har aldrig en suttit upp utanför ridhuset, men efter att ha varit liiite yster på gårdsplanen så gav vi oss iväg. Det blev en härligt tur och hästarna var på toppenhumör. Tunante var sååå duktig och vi travade på rad och efter halva rundan så gick han nästan lika fint som inomhus. Det var helt underbart.

Galope, Ita & Danza fick samma tur och jag tror att stallet hyste ett gäng mycket nöjda hästar igår kväll.

Tanteo-alias Teodor Rudqvist (kärt barn har många namn...) fick vara lös i ridhuset, som vanligt och undersökte nyfiket hinderna.

       

Av Sara - 5 januari 2012 23:15

Det regnade vågrätt i morse när vi gick ut. Härligt... Bestämde oss först för att inte släppa ut några hästar, men så lättade det lite och ston och unghästar fick komma ut. Först reds Galope, Zeus & Budda. Det är så jättekul när vi kan greja alla tre, Alice, Klara och jag. Galope var lite motsträvig idag, tror han nog hade lite träningsvärk efter hoppövningarna igår :) . Sedan var det Danza & Tunante. Tunante var superfin och travade även idag över några bommar. Han älskar det :) Finns det hinderstöd vid sidorna så bjuder han på som om det vore största hindret. Jösses hela stallet har förvandlats till hopphästar///

En helt annan sak som nu börjar närma sej är FÖL/// Ellen ska föla om ca 4 veckor så nu ligger vi i startgroparna. När Ellen & Tibbe kom i somras så var båda väldigt tunna och eländiga. Jag trodde inte att hon var dräktig så som hon såg ut, men jodå det var hon allt. Nu är Tibbe rund och go sedan en bra tid tillbaka och även Ellen har lagt på sej säkert 75 kg sedan hon kom, UTÖVER fölmagen då, som ju är kanske är hundra kg till... Hon är jättefin nu och saknar bara lite över hals och rumpa. Jag hoppas sommaren ska göra resten för henne. Ellen är alltså¨dräktig med samma hingst som är pappa till Tiburon, så det finns chans för ytterligare en liten gul. Men som vanligt så hopaps jag bara på att allt går väl och att vi får ett friskt föl. Då är jag superlycklig///

Ellen & Tiburon väntar i lösdriften på att få komma in. Tror det är september.

 


Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards