Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under augusti 2011

Av Sara - 11 augusti 2011 21:10

Ja, jag håller mej ju torr om öronen vilket är helt underbart. Men fölen... Usch, egentligen är det bättre om vintern när man alltid tar in hästarna (man=jag) vid dålig väderlek. Men nu är det ju betessäsong och då skall djuren vara ute till varje pris! Nej grejen är nog att jag är lite lat. Har ju vanligtvis bara fnv 7 boxar att mocka, men om jag tar in alla hästarna vid dålig väderlek, ja då vips, så har jag åtta, nio, tio, sjutton (!) boxar att mocka. Det är sådär. Så jag drar mej för det och hoppas att det ska sluta regna. Nu har ju stona en halmad och fin lösdrift som de kan gå in i. Men de tycker oxå att det är betessäsong och använder såhär års lösdriften endast som skugga mycket varma dagar. Mot regn - icke! Så jag kollar dmi och yr stup i kvarten och hoppas på sol. Den ska komma i morgon har yr lovat, så jag litar på norrmännen idag.

Märkligt, jag trodde ett ridhus skulle lösa alla problem. Och det ÄR fantastiskt!!! Men nu har jag ett nytt problem. Det dammar. Som f-n. Idag har jag sprungit runt som en idiot med vattenspridare och försökt blöta upp skiten. Blev sådär. Mest beroende på mitt dåliga tålamod. Har ju en man som är i "bevattningsbranscen" så jag ska flirta extra mycket med honom och be om någon slags sprinklersystem. Please!

Trazzel fick iallafall jobba i ett halvblött ridhus idag och var duperduktig! Han har haft ganska svårt att vara stadig, och det är en bra bit kvar, men det går bättre och bättre och det känns härligt. Han är ju så snäll och mysig!

Tibbe och Ellen verkar helt ha aklimatiserat sej i flocken nu. Ellen följer de andra stona överallt men håller sej på 10 meters avstånd, vilket verkar passa henne. Tibbe hänger helst med Primera, som är världens snällaste "storasyster". Hon är bara sååå snäll och det är klart. Hon är ju en Zagal-ättling! Har inte haft så många ston e. Zagal utan mest hingstar och de är ju alltid hingstar. Clasica är ju den vänligast häst man kan tänka sej så givetvis är ju Primera som sin mor! Temperamentet är inte att förakta hos ett bra sto... Fina Primman!

I eftermiddag har jag bakat lite och eldat (!!) i kaminen i köket. Blev varmt som helsike men mysigt! Idag fick det bli nyttiga grahamsbullar efter att ha bakat kakor som en vettvilling de sista veckorna. Maken klagar på för mycket  sockerkaka. Hmm kan det bli det?

Till sist en bild på Leviton från igår när vi hade kunder här. Han var så lycklig!

 

Av Sara - 10 augusti 2011 22:46

De sista veckorna har jag återigen börjat få fler mail och samtal från människor som letar häst. Det känns glädjande och kanske är det så att det börjar vända? Som de flesta vet så har det varit trögt att sälja nu i ett år eller två, även om vi haft bra flyt i affärerna så har man märkt av marknaden som stagnerat. Bara sista veckorns och jag kontaktats av ca 10 olika presumtiva kunder. Kul!Idag hade vi besök av spekulanter på Leviton. Han är ju nykastrerad så det blev ingen provridning idag, men det är ju alltid trevligt att bekanta sej. Tycke uppstod nog lite idag och de ska komma tillbaka för provridning om tre-fyra veckor när han kommit igång igen.Galope jobbade i ridhuset idag och gick riktigt fint! Skrittade ut en lång runda efteråt ocj jobbade med takten och bjudningen i skritten. Just bjudningen är det ju inget fel på när vi rider ut! Trazzel fick vila idag efter att jobbar fint i måndags och en lång uteritt på nya vägar igår kväll. Han var såå modig och duktig! Känns underbart att jag snart (förhoppningsvis) har två trygga hästar att rida ut på! Det är ju så skönt att kunna och att slippa oroa sej när man ger sej ut.Ytterligare ett sto konstaterades dräktigt med Teddy i måndags och nu är alla dräktiga so far. Av totalt 31 ston är alltså 27 konstaterat dräktiga och de resterande skall kollas inom kort. Håller tummarna! Otroligt skönt att ha så fertila hingstar. Jag vet hur det är när det inte funkar ordentligt. Zagal blev dåligt fertil sina sista år och man blev snarare förvånad till slut när stona VAR dräktiga. Hade han levt längre hade jag varit tvungen att ta honom ur avel och de sista två säsongerna tog han bara emot högfertila ston med väl informerade stoägare. Vi hoppas dessa killar håller sej på hugget!

Av Sara - 8 augusti 2011 14:12

Jag & Mats har haft en härlig helg men mycket lugn och ro, god mat och goda vänners sällskap. Igår hade vi besök av Quieros nya ägare. Vi gick alla ner till stoflocken, som nu är helt fantastisk att vara i! Så vackra ston och fantastiska föl! Jag är så glad att Tibbe & Ellen snabbt kommit in i flocken. Tibbe är lite försiktig men mycket nyfiken och jag tror att han snabbt kommer att tuffa till sej och leka med de andra fölen.

                   

Idag har varit en nervös dag då jag väntade besked på dräktighets-undersökningar. Tre ston från samma ägare var här på en kort visit för ca två veckor sedan. De hade alla betäckts flera gånger med en annan hingst, men inget av dem var dräktiga. Så inför förra gången stona skulle dräktighetsundersökas hade ägaren förberett mej på att de skulle komma alla tre, på en gång, om de ej var dräktiga. Tyvärr var ägarens misstankar befogade och istället för dräktiga ston så hade hon tre brunstiga ston. De kördes i ilfart hit och betäcktes alla tre inom en period av 5 dagar. Trazzel fick jobba! Tur han har så bra fertilitet så vi bara behöver betäcka var tredje dag. Det blev ett språng på två av stona och två på det andra. Idag var det så dags att undersöka och tam-ta-damm: ALLA TRE VAR DRÄKTIGA   . Åh så skönt för stoägaren och såklart även för en stolt hingstägare! Så nu firar vi lite!

Idag har jag redan hunnit med att jobba Trazzel, Teddy & Galope i lina. Hovis har varit här och skott Teddan och slagit på en tappsko på Leviton. Nu har jag ätit en sen lunch och så ska jag vila en stund då det blir nattarbetet på Djursjukhuset i natt. Vi hörs i morgon!


Av Sara - 6 augusti 2011 00:36

Så var det fredag igen. Snart har hela sommaren gått och som vanligt har den bara rusat förbi i en strid ström av dagar, den ena lik den andra. Denna veckan ha Teddan fått två nya ston, just när man trodde allt var slut för i år! Men det är ju lika roligt för varje sto! Nu får de ju bara en chans så låt oss hoppas han kan hålla sin 100 % dräktighets-statistik för i år!

Här är dagen i bilder


Först uteritt med Galope

    


Närbild Leviton. Hans vackra man och pannlugg...

    


Leviton spanar ut från konvalecenthagen för nykastrerade


Täppas funderar över vad han ska göra idag 

  


David & Knight snackar lite

  


Valackerna Leviton & Davizin tar det lugnt

  


Äntligen kunde Ellen & Tibbe släppas ihop med våra andra ston

    

Alice pratar lite med Revista, som snart är helt grå!   

Av Sara - 4 augusti 2011 23:15

Idag sov jag till 8 efter gårdages födelsedagsfest. En härlig kväll i släkt och goda vänners lag. Jag fick min väldigt efterlängtade Barbour-jacka, så nu har jag ytterligare en kärlek i mitt liv!

 

Fodrade och släppte ut pojkarna och åt frukost med syrran och hennes söta killar, sedan for hon hemåt och jag tog tag i stallskötseln. Gjorde klart allt men sparade ridningen till ikväll när det svalnat lite. Tog sedan med mej vovvarna till dammen där de fick bada. Tempo simmade som en tok och Santo är helt galen. De andra två badar lite mera måtta och är nöjda med att doppa tassarna.

Så packade jag min strandväska och så har eftermiddagen tillbringats i Farhult med syrran & co. Vi fikade och badade och hade det härligt.

I kväll har jag haft en härlig stallkväll. Red först Trazzel i grannens hage där man kan trava långt utan att behöva svänga. Nyttigt! Trazzel är fortfarande en bus-häst och även om han är totalt cool och orädd så för det med sej att han är "sej själv nog" och i början av passen har han fortfarande lite svårt att förlika sej med att piloten bestämmer, inte han  själv. Dock var han riktigt fin efter en stund. Jag har så svårt att vara tillräckligt bestämd när jag rider honom. Han är ju så sööööt och busgullig! Men vill man ha honom lyhörd och lydigt under sadeln så får jag skärpa mej...

Galope fick jobba i lina i dag och var superfin!! Har glömt bort lite grand att han mår väldigt bra i sin stora kropp att jobba lite utan ryttare ibland, och har glatt ridit på. (fy på matte) men nu blir det ändring och han ska jobbas för hand minst en gång i veckan av sina fyra arbetspass.

Nu har jag precis ätit kvällsmat, är man kontinental så är man. Lagade kyckling och klyftpotatis kl 22.30 Det var supergott, men kanske inte så klok. Nåväl, jag sover alltid bäst när jag är mätt så det lär jag ju göra nu. Natti natti!

Av Sara - 2 augusti 2011 22:47

Var igång tidigt idag med för att hinna rida lite innan det blir allt för varmt. Alla pojkarna fick gå ut och så red jag och Trazzel en sväng. Galopperade lite på ett gräsfält och skrittade sedan hemåt i sakta mak.

Mockade och fixad med vatten till alla, sedan fick pojkarna komma in igen. Ganska besvärade av insekter och värme. De uppskattar sina svala boxar med kallt vatten och massvis med halm & hö. Ganska nöjda efter två-tre timmar i solen.

Sedan kopplade jag trailern och packade strandväskan. Lämnade av trailern på djursjukhuset och köpte goda mackor till mamma och mej. Tillbringade sedan eftermiddagen med syrran och henns underbara ungar, och min bästa mamma. Vi hade det underbart och jag badade för fösta gången i år.

På vägen hem från stranden handlade jag och så hämtade jag hem Leviton, som numera då är valack. Hem och packa upp grejorna och sedan sadlade jag Galope och red upp i grannens hagar. De använder dem inte fnv så jag passade på att trava och galoppera ordentligt. "Ploppen" tyckte det var liite läskigt först, men sedan slappnade han av och gick ganska fint.

Sent i kväll var jag nere hos stona och unghingstarna som nu går på det bästa betet längst bort från gården. De hade det alla ljuvligt där nere och det var så mysigt att snacka lite med dem.

I morgon fyller jag år så då blir det lite party och så allt det vanliga. Nu blir det sängen.

Trazzel för två år sedan. Fotograf Natalie Lindholm

       

Av Sara - 1 augusti 2011 21:48

I morse klev jag upp vid 7 och fodrade genast så att killarna skulle hinna äta upp i lugn och ro innan jag sadlade förste man! Så kl 8.15 skrittade jag och Trazzel ut i en stålande och het sommarmorgon. Det var ganska kvavt men fläktande så det var ganska behagligt. Bestämde mej för att vara lite modig och rida ut en längre tur med en hel del trafikerad väg, som vi aldrig ridit på innan, Trazzlaren och jag. Han är ju bara HELT fantastisk! Han tvekade inte på ett enda ställe, viftade inte på ett öra när bilar passerade utan verkade verkligen njuta av turen. Jag var tvungen att fixa med stigläderna, som kändes lite långa för uteritt, och då stod han helt stilla och bara väntade. Vi galopperade på trädor och travade en bra sträcka längs en å. Ljuvligt... När vi kom tillbaka fick T en välbehövlig dusch och så mockade jag pojkarnas stall. Kl 11 kom Agneta och u-ljudade två ston som glädjande nog båda var dräktiga! Härligt!

Fixade en hage till konvalecenthästarna (sto & föl) som bor här. Fölis ser riktig fin ut i sitt ben nu och efter att ha konsulterat den opererande veterinären bestämdes att de nu kan gå ut i liten hage. De blev helt överlyckliga!! Båda mor och dotter gjorde höga krumsprång och rullade sej i gräset. Härligt att se!

Efter lunch och lite mera stallskötsel sadlade jag Galope och red först en liten stund i ridhuset pga regn, men så snart det höll upp så red vi ut en sväng i stället. Stackars G hade trampat sej lite på ena framhoven (balltramp) och var nog lite öm, för han hade svårt att hålla takten idag och tog olika långa steg i traven. Blev därför med skritt, men det är ju väl så härligt på den hästen. Han skrittar med lååånga steg och är totalt avslappnad. En njutning att sitta på!

Helt ofattbart att de är så trygga och härliga att rida båda mina 4-åringar. Man får påminna sej själv om att de faktiskt bara är 4 år.

Ikväll hämtade vi hem valacken Davizin. Operationen hade gått bra och David var vid mycket gott mod. Med oss in hade vi Leviton som imorgon får samma "behandling" som David. Blir ganska skönt med två hingstar färre i stallet. Både de här två ungtupparna har varit hingstiga så det räcker och blir över. Trazzel, Galope och Teddy framstår som gamla kloka farbröder jämförelsevis. Nu får Leviton 3-4 veckors vila och sedan blir det fortsatt utbildning och så förhoppningsvis hittar vi en ny ägare till honom i vinter. Fast det kommer svida i hjärtat...

Avslutar med en bild på Teddy som Mountainhorse-fotografen Morgan tog förra veckan. Fina Teddan har som vanligt fått stå tillbaka för de unga killarna, men snart har matte tid igen och han ska får komma igång och jobba. Vi längtar båda han & jag!

 

Av Sara - 1 augusti 2011 12:17

Här kommer en liten filmpå Davizin från igår, hans sista dag som hingst. Han kommer att bli en väldigt cool och snygg valack nu! Till salu, se hemsidan www.pepinopre.com

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards