Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under maj 2011

Av Sara - 8 maj 2011 23:10

Ja nu är jag fullkomligt slutkörd, måste jag säga... Det har gått i ett kör sedan i fredags morse och tills nu.

Det har varit en väldigt lyckad helg! Både får oss och vårt stuteri och för FSHS. Arrangemangen har fått mycket beröm och allt har flutit på väldigt bra. Domaren var hård med mycket bra, både med sitt trevliga bemötande och sin proffesionalitet! Igår skötte Trazzel & Galope sej väldigt bra och jag är sååå stolt och glad över dem båda. De visade sej bra båda två vid sina bedömningar, vi genomförde ridproven utan missöden, även om det givetvis är mycket kvar att jobba på, och inte minst, de hamnade högt upp i prislistan båda två!

Razonado MAC alias Trazzel kammade hem utställningens högst poäng bland hingstarna! Det är vi oerhört stolta över! Han är ju trots allt bara 4 år och har mycket kvar att utveckla. Poängmässigt slog han flerfaldiga tidigare championhingstar!!! I slutändan var gammal ändå äldst och Delfinus blev, som vanligt   , HINGSTCHAMPION. Trazzel blev alltså RESERV HINGST CHAMPION! SUBCAMPEON DEL CONCURSO!!! HURRA!!!!!

Galope låg inte långt efter Trazzel i poäng och domaren ville gärna se honom igen om ett par år! Totalt hade Galope tredej högsta poäng bland de vuxna hingstarna, slagen då endast av de två championhingstarna! Helt ok   !!

Vi var hemma med pojkarna vid 19-tiden och då var det en hel del kvar att göra... Idag har vi ju då haft P.R.E-partbreed & Hispano arab bedömningar här! Det var oxå en mycket lyckad tillställning med fina hästar, glada ägare och en kunnig och trevlig domare. Mari-Anne Barkevall har varit med måååånga år och är oerhört kunnig! Hon tyckte det var väldigt intressant och spännande att se dessa hästar och var glad att få komma. Hon var riktigt imponerad av speciellt två hästar idag, den ena en 1-årig hispanoarab e. Tendecioso som hon tilldelade 9 på typ och höga totalpoäng! Lika fina poäng och utlåtande tilldelade hon 6-åriga Hispano arab-hingsten Zeus, som är sån till vår Zagal XI! Det var många avkommor till våra pojkar som deltog och det var fantastiskt roligt att se dem och de andra hästarna! Mera detaljer, poäng och foton får ni läsa om på FSHS hemsida. En sak är iallafall säker, vi kommer att göra om dagens arrangemang!

Lite bilder från i lördags, mer kommer i morgon. God natt!

            

Av Sara - 5 maj 2011 21:51

Ja så här inför utställningen känner jag för att skriva om något annat. Nämligen en lydig häst! Jag fick en liten fråga här på bloggen härom veckan och följt av den även ett mail. Det handlade om vardagslydnan på sin häst kontra lydig ridhäst.

SJÄLVKLART är det så att om man har en lydig häst på marken, så har man oxå en lydig häst när man sitter på den. Jag anser att hela ridningen bygger på lydnad, uppfostran, viljan att göra rätt och inlärning av komandon.

Innan jag började jobba med hästar på heltid, så var jag väldigt engagerad på Brukshundklubben. Tränade och tävlade väldigt aktivt och var och tävlade SM i lydnad med min border collie ett par gånger. På hemmaklubben var jag instruktör och höll kurser flera dagar i veckan. Som vanligt, allt eller inget... Min favoritkurs var allmänlydnad. Ingen annan ville gärna hålla dessa kurse dit alla ouppfostrade och odrägliga 1-åriga hundar som börjar bli riktigt besvärliga. Jag älskade dock att förklara och hjälpa dessa uppgivna ägare som ofta efter 10 veckors kurs hade en helt annan relation till sin hund och vice verca!

Så eftersom jag var väldigt petig och ville ha absolut lydnad på mina hundar, så är det naturligt för mej att kräva samma sak av mina hästar! Jag har aldrig gillat fysisk bemästring utan vill ha en häst som har stor respekt för mej som ledare och som därför undviker kamp. Det är mycket enklare! Speciellt med en hingst är det förödande att försöka rent fysiskt kräva lydnad. Du förlorar garanterat!

För att uppnå denna respekt så krävs det att hästen har mycket stor tillit till dej. Den måste acceptera dej som ledare. För att göra detta så måste den känna att du är trygg, lugn och auktoritär nog att klara av alla, för en häst, skrämmande situationer. En hingst tex vill ju gärna skrika och fara runt för att visa att han är störst och coolast och kan bestämma över alla! Men om du som ledare tar den platsen, behöver han inte göra det! Många hingstar tycker det är oerhört skönt att slippa och slappnar därför av i sin ledars sällskap. Man kan tex se en stressad hingst i en box, som genast slappnar av och börjar äta när ledarmänniskan kommer in i boxen.

Rent praktiskt är den allra viktigaste förmågan hos dej som hästägare: TIMING!

Du måste kunna läsa din häst och helst förutspå vad den tänker göra. Vara snabb nog att korrigera hästen innan den gör något oöskat.

Ju mindre du behöver åtgärda, ju mindre stressad blir hästen och ju lugnare miljö blir det. De kanske räcker med en hostning, eller ett snabbt pet på en bog, en liten stamp i marken eller en dask i bringan.

Jag förvånas över hur många månniskor som har oerhört ouppfostrade hästar. De knuffas med huvudet, tränger med bogen när man ska leda dem, nafsar och tigger osv. Om man tillåter allt detta, varför ska hästen då vara lydig och lyhörd bara för att människan sitter på ryggen? En skänkel betyder framåt, men måste man lyssna då? Det behöver man ju inte när människan är på marken! Kom ihåg, markhanteringen och ridningen hänger ihop!

När jag idag red Galope tätt förbi i ca 300 m längs staketet med David, Altanero & Avlaon heltokiga innanför, var det oerhört tillfredsställande och glädjande att jag kunde få Galopes öron riktade bak mot mej och kontrollerat skritta förbi. En liten kick med hälen och en harkling räckte för att hålla honom på plats. Avslappnad sits och mjuka händer talade om för honom: det är lugnt, vi kan klara detta, jag har koll. Du behöver inte bry dej om dem. Vi går här, du & jag!

 

Jag vill passa på att göra reklam för min hingsthanterings-kurs som jag kanske skall döpa om till: Allmänlydnad på din häst, oavsett kön!

Varmt välkommen på denna! Vem vill inte ha en lydig häst!

 

Av Sara - 4 maj 2011 22:15

Med stormsteg! Idag tränades Galope för hand. Han skrittar och galoperar jättebra, men traven är svår. Antingen vill han börja galopera eller så blir det ingenting. Jag hoppas vi får till det när det väl gäller! Trazzel fick ett ordentligt dressyrpass idag, och det lossnade verkligen i slutet! Jag vill helest inte pressa de unga pojkarna utan låta utvecklingen komma av sej själv. Men idag blev det liiite press på Trazzel, som helst är ofokuserad och vimsar runt lite på eget initiativ, utan att ägna mej allt för mycket uppmärksamhet. Men efter en stunds arbete, lite längre än vanligt, så hade jag helt plötsligt en väldigt samarbetsvillig häst under mej! Väldigt roligt!

Var iväg och hämtade programmet till lördagen. Det blev jättefint! Ytterligare en sak att stryka från listan, som är lååååååååång.

Trazzels damer brunstar vidare och han får jobba! Fast jag har en känsla av att han inte har någonting emot det!

Min väninna Elina måste tyvärr sälja sin fina Amigo. Han är tillverkad här för 5 år sedan när Alferez betäckte fina "Juni", welsh cob. Elina har sedan haft Amigo sedan föl och han är otrolig väl hanterad och ompysslad sedan han var väldigt liten. Detta har gjort honom till en sanslöst modig, snäll och trygg häst, trots att han bara är 4 år. När man behöver en trygg ledarhäst på uteritter, ja då är det Amigo som gäller! Så om någon söker en riktigt bra tävlingshäst och bästa vän, då har ni chansen nu!

  

  Idag fick jag även ett mail från en läsar av bloggen. Sånt gör ju en så glad!

Så här skrev hon:

Hej

Dina sidor är urtrevliga. Glada människor och hästar, tillsammans... Måste rosa ditt enkla och mjuka sätt att rida. Du rider så som jag eftersträvar att göra. Ofta pratar man om att man ska rida, rida och rida. Vem ar inte hört "hålla i och hålla om" till leda och inte fått något annat än motsräviga hästa. Jag vill åka häst på förnämligaste sätt vilket man endast kan göra om man låter hästen ha sin balans i fred och hjälper till så lite det bara behövs.

Har under många år varit borta från ridning pga sjukdom. Har under tiden haft kvar en häst och sålt den andra pga brist på ork. Har nu kvar ett fredriksborgs sto som jag senare tänkte förädla mer ytterligare ridbarhet

Av Sara - 3 maj 2011 22:17

Full fart med förberedelser inför helgen... Jösses det är alltid lika mycket att tänka på. Fast jag tycker att vi har ganska bra koll, så det ska nog gå bra! Idag har schemat sett ut som följande:

Fodring, utsläpp, mockning, sladda ridhuset, ridning, köra hö, pappersarbete och fika, ta in hästar i regnet, höa, klippa Alhajas man & svans, kela med Classan & Quiero, köra och sjunga, fodra, soffan...

Blir bilder från idag istället för lång text. Trött...

            

Av Sara - 2 maj 2011 20:22

I dag öppnade vi officiellt seminstationen. Fyra ston var det att undersöka idag och Agneta var på plats kl 9. Fina Alhaja visade tydlig brunst igår, men jag tänkte att det förmodligen bara var en "inställsamhetsbrunst" och ville gärna få henne undersökt innan vi betäcker henne. Men visst var hon brunstig på riktigt! Allt såg fint ut och det fanns en stor fin folikel, så hon fick betäckas idag!

På plats fanns även Tayanya, som är en trogen gäst här. Hon har tidigare ägts av Fabelgården men har sedan i höstas ny ägare och skall oxå betäckas med Trazzel. Även Tanya var i fin brunst och Trazzel får betjäna henne oxå.

Vår egen Gittan har dock inga planer på att bli betäckt fnv. Hon hade noll aktivitet och Agneta tyckte hon såg ut att fortfarande vara i vintervila. Hon får lite mera tid och grönt gräs så får vi hoppas hon kommer igång. Gittan skall inte betäckas med någon av våra hingstar i år, utan en extern hingst som endast har ett fåtal avkommor. De ser dock väldigt fina ut, och ingen av våra egna hingstar är egentligen riktigt matchade med Gittan, så vi provar denna hingsten i stället! Men först ska hon ju helst komma i brunst...

Eftersom det var svinkallt och regn i natt kom nästan alla in på box så jag & Felicia hade en del att mocka när vi var klara med stona. Till lunch var vi dock klara så då fick Felicia åka hem!

Red Galope i eftermiddags i ridhuset, som nu allt mera tar form. Han var helt fantastisk och jag ser verkligen fram emot att få visa honom på lördag. Lite nervös för hur han ska bete sej bland andra hästar, har aldrig ridit tillsammans med andra, men det ska nog gå bra. Jag kan ju rida honom när stona går bredvid och även förbi unghingstarna som hoppar och far 1 meter ifrån oss, så det ska nog gå bra!

Ikväll kom Ann för att hämta hem stackars Kairo igen. Stackars Kairo har inte alls kunnat koppla av här bland alla hästar. Hemma har det gått ganska bra, men han har varit svår att hålla i hull nu i vår. Jag & Ann hoppades att han skulle finna ro här i en hingstanpassad miljö, men det klarade han inte alls. Så på torsdag blir Kairo valack. Snyft. Men men, hellre en rund, lugn och trevlig valack än en stressad och mager hingst. Förhoppningsvis är han tillbaka här om 3-4 veckor. Samlad och cool!

Så här såg ridhuset ut idag!

       

Av Sara - 1 maj 2011 11:24

Ja, som jag antytt tidigare i veckan så har det ju varit hästaffärer på G, igen... Så i fredags skulle jag och min trogna vapendragare Linda bege oss till Stockholm för att hämta hem min nya drottning och en liten krabat. Sent om sider fick vi äntligen klartecken från vår lastbil att vi kunde åka, så kla 16 så drog vi! Bilen tickade på som en väckarklocka och vi checkade in i Täby innan kvällen.

Nästa morgon mötte vi upp D och körde vidare mot Penningby. Där lastade vi båda hästarna. Den ena tog en timme och få på och den andra två minuter. Suck. Jag säger bara, den första lastningen var den märkligaste jag någonsin varit med om. Den stackars lille hästen blev väl så chockad över att vi ville ha in honom i den där hästätande lådan, att han helt enkelt lade sej ner. Säkert 10 gånger!!! Stackaren. Men man känner sej helt maktlös när det ligger en häst, om än aldrig så liten (8 månader) vid ens fötter och VÄGRAR gå upp! Till slut så fick vi hulkenkrafter jag / Linda och bokstavligen lyfte ombord hästen! Väl på plats så avtog chocken och han kom tillbaka till världen. Resan hemåt gick utmärkt och de båda åt hö i en rasande takt. Vi fick stanna och fylla på flera gånger.

Anlände till Vallåkra 22 i går kväll och lastade av Queen of Pepino. Den lille fick snällt åka vidare till Benarp, där sällskap i rätt storlek finns. Allt gick bra där med och nu på morgonen har båda hästarna kommit ut i solen och börjar kolla in sina nya hem!

Vilka är då dessa djur? Jo, vårt nya sto, är en sedan länge önskad häst. Hon är ingen mindre än Alhaja, dotter till vår fina Odre, av Cardenas blod. Så inte nog med att hon är mycket speciell för att hon är Odre´s dotter, så är hon dessutom då en "perfect-match" till Trazzel. Alhaja, som betyder juvel, är en stor och mäktig dam med fanastisk rastyp och rörelser som tar andan ur en. Hon har många avkommor och de är alla av mycket hög kvalité. Bla så finns fina Carrera hos Marianne Sundén, och på fotona nedan ser ni hennes dotter Hidra, som är flaxfux och 173 cm över havet.

Den lille hingstungen som oxå fick flytta till Skåne är Hidras spn och stolt far är fina Jubon. Det ska bli väldigt spännande att se honom växa upp!

Precis anlänt till Penningby


Jag & Dominique  


Alhaja undrar vad som nu skall hända


Lille hingstungen vet inte vilket äventyr som väntar nu!  


Jag bekantar mej med Alhaja & hennes dotter Hidra

                    

På väg hem...

     

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards