Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under maj 2011

Av Sara - 19 maj 2011 15:21

Ja nu börjar det bli trångt om saligheten. Tur vi har gott om hagar och har gött gräset. Det finns rejält med bete och det är nog säkrast att fortsätta med bantningsgänget ett tag framöver.

I morse var det mulet och lite ruggigt fast varmt. Alla pojkarna fick komma ut och så satte jag igång med mockningen. Fixade iordning boxarna i gäststallet inför helgen så nu är det klart där. Vid lunchtid kom en stor ståtlig spansk dam hit. Hon är en CDE från Spanien och ett imponerande sto! Hon skall betäckas med Galope så det lär bli en hyfsad storlek på den avkomman!

Installerade henne, skrev papper och visade Galope för stoägarna, även om han givetvis inpekterats tidigare oxå. Hon är i brunst nu så det blir antagligen en snabbvisit för henne.

Tog en snabb lunch och sedan har jag ridit Sueño. Nu är det köks-tjänst som gäller. Här ska det bakas och lagas mat inför helgen oxå. Skönt om jag kan få kalrt så mycket som möjligt idag så man slipper stressa in i det sista.

Varmt välkomna alla som skall komma! Vi ses snart!

Optima & Primera för precis ett år sedan!

 

Av Sara - 17 maj 2011 22:13

Ja helt mirakulöst är Tempo minst 50 % bättre! I pricnip ohalt i skritt och 1 grad halt i trav. När han var som sämst så var han 4 grader halt... Vet inte om det bara är inbillning, men han ser även mycket gladare ut, och det borde han ju göra om han har haft vansinnigt ont innan. Stackars liten. Jag är så otroligt glad att han blev behandlad och att han ser ut att må mycket bättre! En stor sten har fallit.

Jobbade hos Cecilia idag och hade med mej våra två fjolårskattungar Lille Mis 1 & 2 för sterilisering. Tidigare i vår var deras mamma Rödluvan under kniven och var vid det tillfället dräktig med tre knytt. Kändes skönt att hon slapp föda fram dem och berika vår gård med dem oxå. Idag besparades Stuteri Pepino med sammanlagt åtta (8!) nya katter, för de här två lillkissarna var båda dräktiga! Inte helt oväntat förstås då jag sett den förbaskade röda vildkatten stryka omkring. Han är troligtvis deras far så det var ju en himla tur att vi inte fyllde på världen med 8 inavlade katter.

När jag kom hem strax efter lunch körde jag igång med mockning och stallpyssel. Sueño gick riktigt trevligt idag. Inget bus alls. Longerade lite innan jag satt upp och han kunde trava lugnt och fint. Var iväg och hämtade ett släp med flis till rídhuset. Mats har redan kört in tre lass i helgen. Med gemensamma krafter körde vi ut detta med och sedan gick jag loss med 4-hjuling och pall på släp för att jämna ut det. Det blev ganska bra tycker jag. Galope fick bli testpilot och det kändes jämnt och fint att rida på! För övrigt så har denne kille gått riktigt fint sista veckan. Misstänker att han läst min blogg om att han skulle bli bättre innan han fick vila. För han känns tillräckligt fin för att få en smält-period nu. Kanske blir det något pass till men sedan ska han få iallafall 4 veckors vila från ridningen. Han kan focusera på att äta gräs och betäcka ston i stället!

Här en liten hälsning från Zancado & Camilla. De har det så bra tillsammans och det är så roligt att höra!

 

Av Sara - 16 maj 2011 21:25

Jag jobbade i natt och vi hade mycket att göra så det blev full fart hela natten. Var hemma 7.30 Fodrade men lät pojkarna stå inne då det regnade och jag lääängtade efter sängen. Fick sova till 9.30 (!) för kl 10 kom det ston för att undersökas och totalt var det 7 damer som Agneta skulle kolla. Det tog sin lilla tid och när vi var klara så fick pojkarna komma ut. Ombyte och snabbtvätt sedan skulle jag vara med Tempo på djursjukhuset kl 13 till fantastiska Karin Löfkvist. Tempo har varit rejält halt i några månader nu på höger fram, men jag har misstänkt att han även haft ont i vänster då han varit väldigt stel i hela framdelen. Givetvis befarade jag det värsta och det var med en klump i magen man körde tillbaka till "jobbet". För några år sedan var Tempo i samma sits med sina bakben och en annan veterinär hade dömt ut honom. Åkte till Karin för att få ett second oppinion och hon opererade båda korsbanden på honom. Sedan dess har han varit helt smärtfri och mycket rörlig bak! Oväntat nog kunde Karin glädjande nog göra samma mirakel idag!!!! Det visade sej att Tempans problem inte alls var artros eller tumör eller annat otrevlig och obehandlingsbart, utan en åkomma som kan liknas vid "carpaltunnelsyndrom" på hästar! Mycket behandlingsbart och god prognos! Så älskade Tempan blev behandlad i båda tassarna och om det fungerar som Karin hoppas så ska han var i princip helt bra inom 3-4 dagar!!! Håll tummarna!!!

Var hemma igen 15.30 och då var det stalljobb och hästarna som krävde sitt. Nu är jag totalt utpumpad och känner mej som dagen efter en riktigt livad fest! Nu väntar sängen!

På fölfronten har det tillkommit några nya, som ni kan se på vår hemsida! Vi har även konstaterat de första stona dräktiga! Härligt!

Allra finaste Tempan! Hoppas han blir smärtfri och glad!

                   

Av Sara - 15 maj 2011 13:59

Blev det för stackars Trazzel! Inga fyra veckors vila inte utan två, får han klara sej med, för nu har jag bestämt att vi ska stötta vårt grannland och den norska PRE-föreningen. Norge anordnar för första gången ett morfologiskt championat och jag tycker det är oerhört viktigt att de får deltagare så att de kan anordna eventet. Alltså åker jag & Trazzel till Norge den 1-3 juli! Med oss skall vi ha Cina & Nefertite. Oj så kul vi ska ha! En riktigt tjejhelg med massvis med vackra spanska hästar och nya norska PRE-bekantskaper. Ser fram emot detta!

I går gick hela dagen i ett kör. Nytt sto (från Norge!) anlände och skulle installeras. Självklart vill ju ägarna inspektera den utvalde friaren och så ska vi ju skriva papper och prata lite häst!

Cina kom och lämnade Nelento, som ska hänga med resten av 2-års killarna i sommar. Det blir härligt för dem!

Pernilla & hennes man kom förbi då de var på skånesemester. Jättetrevligt att träffa dem igen och prata lite häst. Penilla har köpt häst av Enrique på www.brhstud.com så vi har på så vis kommit i kontakt med varandra.

På kvällen var det schlagerparty och det blev en sen kväll...

Idag går det i betydligt lugnare tempo. Har mest soffläge, med gott samvete då jag ska jobba i natt och sedan har full dag i morgon. Så jag och hundarna vilar och vilar lite till!

Lite bilder från dagen

Quiero växer så det knakar! En så vacker kille!!


Santo  


Vackra Alhaja. Nu har manen ställt sej så nu ska jag klippa henne ordentligt!  


Bröderna Leviton & Sueño         

Av Sara - 13 maj 2011 22:46

Många hästar igång nu! Så Trazzel får några veckors vila nu. Han har ju gått ganska tufft inför Åstorp, så han kan få ta igen sej lite. Galope får dock jobba vidare  lite. Vill ha honom lite mera stadig och taktmässig under ryttare innan han får paus, så han har bra minnen att smälta!

Sueño har dock vilat klart nu efter kastrationen så igår så fick han komma igång. Lite bus var det så klart, men det kan man ju förstå eftersom det var några veckor sedan han fick jobba, men idag gick han jättefint! Han är otroligt mjuk och känslig, en häst helt i min smak! Så är han ju oxå sin far upp i dagen på, många vis...

Svarta A fick på sin tappskor i förmiddags så sedan fick hon jobba i ridhuset. Ston är annorlunda. Man kan inte ta dem riktigt på samma sätt som en hingst eller valack. Idag tränade vi på att hålla i bettet utan att slänga med huvudet och att böja sej i hörnen. Gick riktigt fint emellanåt!

Leviton har fått skor för första gången idag och nästa vecka åker han till Lönnstorp för inridning. Ser fram emot att sitta på hans rygg oxå!

Clasica är i brunst och hon kommer även i år att betäckas med Trazzel. Quiero är helt underba så det måste ju upprepas!

I eftermiddags hade vi en provridning på Amigo igen. Det var kärlek vid första ögonkastet! (ungefär) . Iallafall så gick det utmärkt och det slutade med att handpeng betalades och alla kände sej så glada och nöjda. Både säljare & köpare! Nu ska han bara passera besiktning så blir han stallkompis med halvbrirsan Fanfarron! Håller tummarna Terese! 

Igår var vi en sväng hos Linda & Stefan och tittade lite närmre på vårt senaste inköp, Suplemento. Han är en 1-åring fast född i september förra året så han är ju bara dryga 8 månader egentligen. Var även en sväng och hälsade på Malin och henned fina hästar.

Bildbomb Suplemento

              

Malin & Linda med Unico & Blendah 

    

Av Sara - 11 maj 2011 22:13

Nu börjar det rulla på ordentligt! Nu är det som det brukar i maj månad. Vart lite trögt men sedna så sa det bara pang så blev det full fart! Flera nya ston har ramlat in på gården och Agneta blir en trogen besökare numera. Idag kollade vi några nykomlingar och ett sto som var färdigt och skulle sköljas & behandlas. Jag & Felicia jobbade på med så mycket mockning vi hann innan det var dags för vet.check för sedan rusar bara klockan iväg! Jag hann dock med att rida Trazzel innan Felicia skulle hem och båda stallarna var klara.

Lunchade med min Mats i Påarp på gurkodlingen. Passade på att låta hundarna bada i dammen nere i byn på väg hem och fortsatta sedan med ett ridpass på Galope. Han kändes fin och pigg efter några dagars vila. Det är ganska hårt i ridhuset nu, men ska hämta flis och lägga in så hoppas jag att det blir bättre!

Så hämtade jag in A som är här i träning. Hon är ett stort svart sto som är inriden i vinter av sin trevliga och duktiga ägare. Hon är i princip bara riden ute i skog & mark så nu ska jag försöka få lite form på henne. Hon var snäll och framåt och det kändes som om hon gick att böja fint efter bara några varv. Tyvärr har hon tappat en sko så hon var lite öm i den tassen. Ska fixa det så att vi kan jobba på obehindrat. Det var iallafall en bra premiärtur!

Kl 16 kom en kund från Öland för att provrida Minamigo. Det gick jättefint! Han är ju så snäll och var lite mera med på noterna nu att man kan trava runt runt i ridhuset. Även han är ju mest van vid uteritter.

Så när Mats kom hem så var det ett par ston som skulle betäckas och så skall alla ston omorganiseras inför natten. Classan & Quiero ska in, bantningsgänget ut på gräs osv. Lite pyssel! Vi fick några stänk varmt sommarregn vilket behövs för gräset!

Alles för idag! God natt!

Stolta Teddy!   

 

Av Sara - 10 maj 2011 22:28

Startade dagen tidigt med utsläpp av alla hästarna i solen. Bland stona har jag två gäng. Ett "bantningsgäng" som får äta gräs på natten och gå i nerbetad vinterhafe på dagarna. Ett gäng går på gräs dygnet runt och Clasica & ett annat sto får komma in på nätterna. Det är lite pyssel varje morgon med att dela på dem. Man skulle ha en sdåan där vallingsgris om Babe, som pratade med dem och snällt bad de tjocka damerna gå till vänster och de smala till höger...

Har sedan jobbat hos Cecilia och fixat lite tänder. Unnade mej sedan att luncha med syrran i solen & äta glass, utan att ha dåligt samvete.

Väl hemma så drog jag igång med mockning och pysslade lite med pojkarna, vattning i hagar och gullade med Quiero. Sedan kom Linda med Jabeque. Det är nämligen han som är Gittans kavaljer detta år! Och just nu är hon brunstig så det var bara att Linda att köra till Vallåkra, igen. Hon kan vägen vid detta laget...

Hör kommer några fler bilder från helgen!

      

Av Sara - 9 maj 2011 22:13

När klockan ringde i morse så ´var jag medvetslös. Minns ingenting från natten utan har sovit som en klubbad säl. Det var bara att släpa sej upp och köra igång. Men med strålande sol och gnäggande hästar så är man snart på glatt humör! Tänk så enkelt det är att släppa ut och fodra nu när inga täcken behövs och för de flesta ej heller hö, då det finns gräs att äta! Härligt!

Felicia kom och hjälpte mej med stallarbetet. Jag hann packa upp allt från helgen och sortera i tvätt osv. Sedan fick Felicia sluta tidigare för jag hade ett ton med arbete vid datorn framför mej. Laddade kaffekokaren med 8 koppar och sedan körde jag igång. Det är ingen ände på allt efterarbete som skall göras efter en sådan här helg! ANCCE skall ha utförliga rapporter om evenemanget, bilder på alla hästarna i rätt storlek, excelfiler med ALLA siffror på hästarna från codigonummer, microchip, uppfödare & deras nummer, ägare & dito osv osv. Till slut blev jag iallafall klar med det. Ska "bara" scanna in alla bedömnings-protokollen och skicka över dem oxå. När så allt det var klart så hade jag sisådär 500 foton som skulle gås igenom och redigeras. Har gjort en hel del där oxå och nu ligger iallafall alla resultat ute och bilderna på PB & HA hästarna!

Här hemma har det kommit två nya damer som skall betäckas. Lika skoj varje gång! Fick även två nya bokningar idag. Vi har långväga gäster från Norge och Stockholm. Väldig glädjande att stoägarna väljer våra hingstar oavsett om de verkar på semin eller på naturlig betäckning. De är alltså villiga att köra 60-70 mil för att ta dina ston till våra pojkar! En bra bekräftelse på att det inte är befruktningssättet som avgör vilken hingst man väljer. Även om jag fortfarande anser att semin ar det absolut bästa sättet att tillverka föl på. Ack så antikt med dessa naturliga betäckningar...

I söndags såg vi många av dessa avkommor bli bedömda här hemma. Det var otrolig kul att se hästarna och träffa sina ägare. Alla är otroligt nöjda och det känns underbart! Domaren var lyrisk över speciellt två hästar vilka båda var avkommor till våra hingstar. Det var 1-åriga Hispano araben Wielki Makita e. Tendencioso och det var Annica Anderbergs Zeus e. Zagal XI. Båda fick 9:or på typ och höga total poäng. Hon var även mäkta imponerad av Galope, som hon bad att få se på gårdsplanen. Hon tyckte det var mycket spännande att en PRE kunde hålla den storleken och ändå av den högställda typen.

Jag ska hålla ögonen på honom, sa domaren innan hon åkte!

Här kommer lite bilder från i söndags! God natt!   


Zeus, 6-årig HA e. Zagal XI. Champion i söndags med 49 poäng !(60 max)

  


Pepina 2 år e. Teddy blev PB Champion bland unghästarna!  


Minamigo, som ju är till salu charmade alla! e. Alferez IV u. Welsh Cob  


Malin Kihl har fött upp vackra Milagro e. Bailon IV. Nu ägs han av Ulrika Persson  


Samma stolta ägare är det till Championhästen Makita, 1-årig HA e. Teddy 


Minna visade mammas uppfödning Esmeralda, som kom till av en slump. e. Alferez IV u. Gamina (SWB) MYCKET bra ridhästmodell, ansåg domaren 


Praktis-Felicia & hennes syster skötte våfflorna denna dag!  


Malin Kihls fina uppfödningar Milagro & Aereo 


Och här kom Malin själv på bild med ännu en uppfödning, vackra Brisa! 


Tempo & Täppas hade noggran koll på våffelförsäljningen och assisterade gärna! 

   


Jennie Nordström kom med Banjo, 4-åring e. Alferez IV u. SWB. Snygg kille!  


     


Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards