Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under mars 2011

Av Sara - 21 mars 2011 23:30

Idag har vi haft möte med utställningsgruppen inför Åstorp 7-8 maj. Vi har bra styr på det mesta känns det som! Nu hoppas vi bara att ännu flera anmäler sina hästar! Blir det för dålig uppslutning på denna typ av evenemang så får man väl låte bli att hålla dem helt enkelt. Kanske är folk inte intresserade av att visa sina hästar. Själv släpar jag gladeligen våra hästar land och utland runt för att vara med, och många andra skåningar är duktiga på att deltaga även när vi har en bra bit att köra. Nu hoppas vi att andra kan tänka sej att köra några mil för att vara med i söder oxå!

I Åstorp är det ju även första gången på flera år som man har möjlighet att visa sin PRE-korsning igen, så kom igen nu! Läs mera och anmäl på www.fshs.se

Passar på att lägga in några bilder på några PRE-korsningar med en Pepino-hingst till far!

 Zaga 5 år e. Alferez  u. SWB

   


Pepina 2 år  e. Tendencioso IV u. SWB

 

Av Sara - 20 mars 2011 19:17

Vilken underbar dag! Soligt och fint och över 10 +grader! Efter morgonfodring och utsläpp så tog jag låååång frukost i soffan men gick sedan ut i stallet och pysslade. Mats grejade på diverse sysslor. Alltid finns det 1000 saker att göra när man har en stor gård. Men dagar som denna är det fantastiskt tillfredställande att bara gå är hemma och småfixa! Trazzel var på sitt showigaste humör idag. Kanske för att fick lite vårsmak igår! Passade på att filma honom lite när han kråmar sej för de nyanlända flickorna!


 

I eftermiddag har jag varit i Stävie ridhus och visat Mandon för en kund. Han var som vanligt en klippa och var totalt oberörd av ny miljö, andra hästar och nya ryttare. När ska han äntligen få ett hem...

Har glömt att berätta att jag sålde Zorro i fredags! Till en jättegullig tjej som nyligen mist sin gamla häst. Hon var här och träffade Zorro för ett par veckor sedan och blev hals över huvud förälskad. Så i fredags var det besiktning på Stenestads Hästklinik som han passerade med glans!

I morgon är det ny vecka igen och den sista i vintertid för denna gång. Dumt påhitt. Varför kan man inte bara ha sommartid året runt?


Fick en förfrågan om inlägg som jag skrev förra året om min rid-filosofi! Länkar här till de inläggen och nog kan jag uppdatera lite oxå. Kommer i veckan!


http://pepinopre.bloggplatsen.se/2009/10/

http://pepinopre.bloggplatsen.se/sok/text-trappsteg+1/

http://pepinopre.bloggplatsen.se/2009/11/04/2149176-trappsteg-nr-2-takt/

http://pepinopre.bloggplatsen.se/2009/11/06/2156779-trappsteg-nr-3-bogar-bojning/

http://pepinopre.bloggplatsen.se/sok/text-trappsteg+4/


Tror de flesta inlägger var med här! Nog dags att börja skriva lite om ridningenigen tror jag...

Slut för idag!

Av Sara - 19 mars 2011 18:01

Ja det blir en tidig vår i år här hos Stuteri Pepino! Idag anlände de första stona för betäckning. Två vackra PRE-damer från Danmark. Förra årets bästa Danskfödda häst Dulsona SJ ska betäckas med Galope och fina Bielda med Razonado. Matte Gitte på Stutteri Sant Jordi hade bra koll på brunsterna för Bielda var mycket villig och fick redan ikväll sitt första möte med Trazzel. Helst vill jag u-ljuda alla ston innan första betäckning, men om veterinären kommer på måndag och stoet brunstar på lördagen innan så är det inte mycket att be för. Förhoppningsvis står hon kvar i brunst på måndag så det blir ett språng till, för då vet jag säkert att hon är betäckt innan ägglossning. Om hon ägglossat vid u-ljudet på måndag blir det lite mera osäkert eftersom jag då inte säkert kan veta att hon betäckts i tid. Håll tummarna!

Nu är det bara tre veckor kvat till första beräknade fölning här hos oss oxå. Clasica är stor och tjock men ser väldigt välmående ut! I hennes mage ligger ju Trazzels allra första avkomma. Sååå spännande!   Samma dag är Tina Delanders Federica beräknad med Galopes första avkomma. Åhh det är lika spännande det med!

Nu blir det en myskväll hemma med god mat och min favorit serie för närvarande, Downton Abbey på SVT1. Underbart engelskt kostymdrama. I love!!!

Galope förra sommaren, lite valpigare än nu!

    

Av Sara - 18 mars 2011 08:56

Ja en liiiten uteritt blev det igår! Från ridbanan till stallet!   Jaja, man måste ju börja någonstans! Igår lyckades vi iallafall trava flera varv utan att stanna! Tur att jag red alla hästarna igår för idag har vi snö! Bläää! Men det är värme att vänta redan imorgon så jag låstsas som om det inte fanns!

Igår blev hela seminavdelningen städad och är nu klar att användas, även om det dröjer lite till! Jag och praktisarna vär även iväg på soptippen och slängde hösilageplast. Skönt att bli av med det.

Galope & matte igår, i sol och ingen snö!

    Ja, vi har inte kommit så långt, men det tar sej!     

Av Sara - 16 mars 2011 22:05

Oj nu blåser vi bort i Skåne! Härligt soligt hela dagen men en fruktansvärd vind. Suck. I morgon ska tydligen vintern komma tillbaka och göra ett sista försök, men jag vet att han kommer att misslyckas även i år. Ha! Näste vecka ska våren vara tillbaka igen.

Idag har alla unghästar och ston blivit fina om fötterna. Småkillarna var så duktiga! Fick komma in i stallet för första gången på hela vintern och de följde alla med så snällt och fint! Alla har bra hovkvalité men bäst av alla dagens hästar var Leviton. Hovis fick verkligen ta i för att "klippa" hans naglar! Inte har han varit minsta öm heller någongång! Skönt, det lär dröja innan han behöver skor på! Nu när 2-åringarna kom in på stallgången så blev det väldigt uppenbart hur olika de är. Altanero är så stor, snygg och pampig och Davizin så liten och så söt! Tyvärr var det nog mest önsketänkade att han har växt på sej i vinter. I hagen ser "David" inta alls så liten ut! Han knycker på nacken och rör sej riktigt trevligt! Men allvarligt, han ligger en bra bit under ponnymått och kommer aldrig att bli tillräckligt stor. Fick idag inse att jag måste sälja honom   . Han blir en riktigt fin liiiten ridhäst eller en urfräck tävlingsponny. Han är precis 2 år nu och ja, är väl alltså till salu för ett bra pris.

Praktisarna började fixa iordning seminavdelningen för redan nu kommer de första stona! Vi flyttade halm och strödde upp boxar. Imorgon fortsätter vi att städa upp och göra iordning för att börja provtappa de pojkarna som ska var på semin.

På eftermiddagen red jag Trazzel. Först en liten stund på ridbanan. Han skötte sej mycket väl så sedan red vi ut en liten sväng. Hade tre tokiga hundar med mej och det kombinerat med stormvindar blev ganska mycket för Trazzel. Blev ett par luftsprång men annars var han riktigt duktig trots att han blev rädd för jyckarna flera gånger när de kom rusande bakifrån i full fart! Skrittade hem på långa tyglar på min ljuvliga häst!

Galope fick jobba på linan en stund och det gick så bra att jag inte kunde låta bli att sitta upp! Det gick ganska bra. Han har lite svårt med bjudningen och vill gärna bara stanna! Så snart det torkat upp lite mer ska vi rida ut i stället så han fattar hur skoj det är! På linan har han fattat galopen (kul va!) och jobbar på betydligt bättre, men med mej på ryggen blir han lite osäker. Min stora bebis!

Teddy fick en skrittrunda och Mandon en liten uteritt. Sedan var jag totalt bortblåst.

Ibland är det konstigt vad mycket åsikter folk har om hur andra tränar sina hästar.  Man förespråkar en massa gamla människor som red för 100 år sedan om hur fantastiska de var. Och alla som rider tävlingsdressyr idag drar sina hästar i käften, sporrar dem blodiga och rider rollkur allihop! Usch, jag HATAR när man drar alla över en kam. Eller ännu värre när man själv tycker att man har hittat ett bra koncept som man brinner för och då tvunget ska förkasta ALLT ANNAT och dessutom, ännu värre, pracka på alla man stöter på sin egen salighet! Var lite ödmjuk herregud! Det värsta av alltihop är att de som snackar mest, dem ser man ALDRIG till häst överhuvudtaget! De leder sina hästar, lär dem en massa cirkustrix, tycker att vanlig jäkla normal hästuppfostran är "träning" och att om man skulle rida sin häst i någon annan gångart än skritt, ja så måste man inom kort behandla den i alla lederna samtidigt, för då går de sönder!

Bara en liten reflektion...   

Jag RIDER på mina hästar. Usch vilken hemsk människa jag är. Un-natural horsemanship?

     


Av Sara - 14 mars 2011 12:56

Inatt ska jag jobba så jag har redan avslutat stallarbetet för dagen, Ja förutom intag och hö innan jag sticker ikväll. Började två nya praktisar idag från Ridgymnasiet i Helsingborg. Två pigga glada tjejer. Kul! De fick hjälpa mej med stallet och sedan att fixa iordning hästarna. Började med en tur på Mandon, en klippa som vanligt. Sedan var det Galopes tur. Hans balltramp har dragit ihop sej bra och så bra ut. Han fick jobba på lina idag med lösa inspänningar. Han behöver hjälp att hitta sin balans och arbetsform utan att rusa ifrån den eller helt enkelt stanna. Efter några varv så finner han sej och är sååå fin! Taktmässig och mjuk och jag jan se vilken FANTASTISK häst han kommer bli! Duktig kille! Han får jobba så här några dagar och sedan ska jag sitta upp lite i slutet av veckan. Sedan varvar vi tömarbete och ridning tills det sitter tillsammans. Är planen iallafall just nu!

Så var  det Trazzel. Alltid en pärla! Inte så mycket snack idag alls trots att stona for omkring och hade vårkänslor. Galoperade lite och den blev väl rund och stor (bocksprång kallas det visst) emellanåt   . Skrittade ut en liten tur efter avslutat träningspass. Körde sedan tjejerna till tåget. Var lite trött och vrålhungrig så jag tog Teddan på en promenad och sedan in i köket och fixade lite käk. Nu blir det Oprah på TV och sedan vila en stund. Ny dag i morgon, eller i natt rättare sagt!

För ett år sedan satt jag på Malibu & Zacke!

    

Av Sara - 13 mars 2011 20:31

Vilken underbar helg! Våren har kommit! Helt juvliga dagar, vindstilla och med dryga 10 + grader! Mina föräldrar och min syster har varit här och vi har jobbat häcken av oss, nästan iallafall. Mamma lagade 3-rätters i går kväll vilket satt som ett smäck efter en hel dag utomhus. Vi har sorterat och eldat och samlat och slängt. Underbart! Idag tog vi det lugnt på förmiddagen och sedan har Mats & jag fortsatt med lite annat. Verkat några ston och snickrat en dörr till foderkammaren. Det skulle ha gjorts för sisådär sex år sedan, men bättre sent än aldrig eller hur!

Stackars Galope står med ett fult balltramp som har krävt lite extra pyssel i helgen. Denna jättehäst blir som en olycklig hundvalp när man ska peta på ett sår. Ser helt förskräckt ut och darrar nästan av skräck, men står ändå som ett ljus, som den väluppfostrade gosse han är! Tänkte att han skulle ha boots på sej i hagen i morgon, men upptäckte att de bootsen jag äger satt som ljusmanchetter runt hans karleder. Alldeles för små! Jag får väl inhandla ett par större boots till honom så vi slipper flera trampskador!

Santo roar sej själv i vårsolen! En underbar hund!

      

Av Sara - 11 mars 2011 22:00

Vilket märkligt väder det har varit idag! Vaknade till blå himmel, vindstilla och +-grader utanför fönstret! När jag var klar med morgonsysslorna i stallet sadlade jag Galope och tog ut honom på ridbanan. Där fick vi nöjet att jobba i såväl strålande sol och fågelkvitter som snö och blåst. Sedan har detta upprepats hela dagen! Ena sekunden värmde solen så att man riktigt kunde känna våren som klev över tröskeln. Men då var vintern genast där och motade ut den igen med hårda vindbyar och snö! Mycket märkligt!

Trazzel var en pärla idag och vi jobbade först på ridbanan en liten stund och därefter skrittade vi en runda. Fastän vi rider längs hagen med 2-års hingstarna så uppför Trazzel sej otroligt väl! Altanero & co stegrar sej, bockhoppar och springer omkring 2 meter ifrån oss så att man själv får hjärtat i halsgropen, men Trazzel bryr sej inte! Tänk att han är min!   

Ikväll gick jag & Mats loss i köket och lagade flera indiska rätter. Mums vad gott! I helgen kommer halva min släkt till oss och så ska gården storstädas! Vilken tur att man har en så hjälpsam familj!

Här är Mats på en av våra allra första importer, Cardenas-hingsten Odre här 21 år gammal. Det är september 2002.

  

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards