Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under december 2010

Av Sara - 17 december 2010 11:15

Trazzel & Teddy pussas!


Kunde inte hålla mej... Vet att Galope ska vila en stund efter inridningen, men en liten tur i stallgången kunde jag inte hålla mej ifrån. UNDERBAR KÄNSLA att sitta på min vackra vackra häst!   

ANNONS
Av Sara - 16 december 2010 19:58

Ofta så visar jag bilder på små söta fölungar. Men vad hände sen? Det är ju sen som är intressant. Alla föl är ju söta! Här kommer iallafall bilder på några som växt på sej en del! Jag ber om ursäkt om jag inte minns namnet på stoet eller om jag stavar fel... Och om just du har en avkomma till någon av våra hingstar, så blir jag superglad om du ville skicka en bild till mej i julklapp! Tack!   


Här är Zantan´s Edward. 3 år e. Zagal XI u. Arabsto. Uppfödare Gunilla Otterdal och här är hennes dotter på nyinridna "Eddie"


Detta är Primeiro 2,5 år. Han är e. Alferez IV u. Kallblodstravare. Uppfödare är Stuteri El Sapo i Småland!  


Här ser vi Nelento 1 år gammal. Han är ren PRE och son till Tendencioso IV & Nefertite. Stolt uppfödare & ägare är Cina Nordlund, Gislaved.  Här hoppar Jovial 2,5 år! Han är e. Alferez IV u. Kallblodstravare. Uppfödare Stuteri El Sapo.Malin Kihl har fött upp 1-åriga vackra Brisa e. Tendencioso IV u. Arabiskt fullblod  


Detta är Banjo 3 år. Han är e. Alferez IV u. Svenskt halvblod. Ägd och uppfödd av Jennie Nordström.


Långt upp i norr bor Anna-Stina Wikström med sin Liviano. Ett sant underverk födde då 21-åriga maidenstoet Nova (SWB) 2008.

  

  

Kolsvarta Liberty här 1 år e. Tendencioso IV u. Svenskt Halvblod. Uppfödare & Ägare är Sari Köttö.     


Född i våras är lille Exotic e. Tendencioso IV u. Euforica V (PRE). Uppfödare & ägare är Marita Birgersson. 


PRE-fölet Cerezo e. Tendencioso IV u. Mastia II. Uppfödare är Wärmagårdens stuteri. 

  


Sommaren 2007 praktiserade Saga Kaarna här och hade med sej sitt sto Bailys hit. Saga lät betäcka henne med Alferez IV och här är Bacardi 2 år. Mamma var korsning Nordsvensk/Engelskt fullblod (!)  

  


I somras föddes Curioso e. Tendencioso IV. Mamma är ridponnyn Camella och uppfödare & ägare är Kristina Fromm. 

  

ANNONS
Av Sara - 14 december 2010 23:05

Så här i mörkaste vintern så ska våren planeras. Mitt i snöstormen ska man tänka på vårens föl och tillverkningen av nästa års föl! Håller på med annonser som ska ut och beslut om vilka hingstar som ska betäcka hur och vilka ston skall planeras in. Vi håller även på med färganalyser på alla grabbarna så att ni som är intresserade av färg får veta alternativen!

Efter årets ramaskri om PRE-hingstar på semin kommer vi tyvärr inte att kunna erbjuda alla våra hingstar på semin nästa säsong. Vi måste välja. Smittskydds regler säger att en hingst som verkar på semin inte får betäcka naturligt samtidigt. PRE-ston måste betäckas naturligt och därför blir det problem. Fördelen vi har är ju att vi till våren kan erbjuda fyra hingstar och kan ju då välja att ha några på semin och några på naturlig betäckning. Vi vill därför ha intresseanmälan om betäckningar så fort som möjligt för att försöka tillgodose allas önskningar. De hingstar som verkar på semin kan betäcka PRE-ston både före och efter seminsäsongen, så är man ute i tid så kan man eventuellt få sitt PRE-sto betäckt i mars/april eller augusti! Ja, det finns många varianter! Så varmt välkommen med era funderingar och önskemål och betäckningssäsongen 2011!

Teddy på Strömsholm 2009. Teddy kommer troligtvis att verka på semin 2010.

    

Av Sara - 11 december 2010 12:37

Detta videoklipp visar tre banbrytande spanska hästar som gjort djupa avtryck i PRE-historien. Den siste Fuego III kommer förhoppningsvis att fortsätta visa framfötterna och just börjat sin karriär!

Evento, Invasor & Fuego!

Av Sara - 11 december 2010 09:44

Igår var det en gnistrande vit vinterdag i Skåne. Jag var igår, liksom tidigare i veckan, på Lönnstorp där Mandon & Teddy står under veckorna. Igår blev det tömkörning för båda två och de var väldigt duktiga. Mandon har blivit av med sin tjocka päls och fick mera energi! Han verkade tycka det var väldigt skönt. Teddy älskar att jobba på tömmarna och det är en fröjd att se honom dansa fram. Ska se om jag kan be Lina filma en dag båda Teddy & Mandon. efter avslutat arbete fick båda följa med hem igen för att tillbringa helgen här. På måndag bär det förmodligen tillbaka igen. Om det nu inte töat vilket det sannerligen gör idag. Nästan all snön har hunnit smälta bort över natten och allt flyter omkring. Usch så trist...

Lite bilder från igår när allt fortfarande var vacker!

              

Av Sara - 9 december 2010 21:22

Ja det kan man ju fråga sej? Inom de flesta hästraser finns det mycket tydliga regler för vad som är en sådan, men just inom PRE-rasen är så icke fallet. I rasens hemland har man under 100-tals år använt den hingst man själv ansåg vara lämplig till sina ston. Med tanke på rasens storlek så tror jag att detta har gynnat rasen. Vi har idag en förhållandevis sund och frisk hästras. Nu har denna fantastiska ras sedan några år tillbaka även börjat breda ut sej här i vårt Sverige, där vi är vana att en avelshingst, det är en häst som är granskad av en nämnd och det är en häst som är av garanterat hög klass. Så hur ska vi hingsthållare göra för att sätta en kvalitetsstämpel ¨på våra hingstar? Själva basavelsgodkännandet, som sker för såväl ston som hingstar garanterar endast att hästen håller minimimått (150 cm för ston och 152 cm för hingstar), inte har diskvalificerande defekter som tex fallen mankam och för hingstarnas del, att de har två testiklar. Klart!

Själv är jag av den åsikten att det är många faktorer som spelar in när våra avelshingstar väljs ut.

  • Nr 1 är att den är frisk. Friröntgad, korrekt benställ, bra hovar och på det hela taget en sund individ. Om allt detta finns är det ju en bra start. Sedan kommer olika faktorer in. Här har jag ändrat mej genom årets lopp.
  • Numera sätter jag ett bra temperament oerhört högt och det kommer som nr 2 på listan. En hingst kan vara hur snygg som helst, röra sej som en dröm men vass och otrevlig och för mej kvittar då allt. Sådana hingstar vill vi inte ha i vårt stall överhuvudtaget.
  • Vidare så kommer (numera) stammen högt upp som nummer 3. Min ringa erfarenhet av PRE-avel har gett mej tecken på att hästar med rent blod är mera förärvningssäkra. Och det vill man ju definitivt ha! Att tydligt se hur hingsten nedärver sej är en klar fördel. Då kan man snabbt avgöra vilken typ av ston som passar, eller att han passar på flera typer av ston eftersom hingstens egenskaper tydligt slår igenom.
  • 4. Här näst kommer min personliga smak in. Hingsten måste ha utstrålning och vara vacker. Den ska säga -här kommer jag, kungen! Den ska vara stolt och dra blickar till sej!
  • 5. En bra avelshingst ska även vara ordentligt fertil, vilket absolut inte är en självklarhet. Att hålla på med mindre fertila hingstar skapar bara massvis med extrajobb med ston som skall betäckas på flera brunster, ökade kostnader för stoägaren i form av resor, uppstallning, provtagningar osv. Så en hingst som uppfyller samtliga ovanstående krav kan ändå i slutändan gå bort pga bristande fertilitet. Tyvärr vet man ju inte detta förrän minst en avelssäsong är till ända...

Vi har valt att ha många hingstar i avel, för att hingstar är min passion. Detta gör det mycket enklare att vara kritisk och sålla bort hingstar mera krasst. Inte bara sätta dem i avel för att "åh, jag har ju fött upp honom själv!, "han är den snällaste häst jag haft!" "han är ju svart!" osv.

Nu är det rabalder i lilla ettriga PRE-Sverige igen. Jag brukar välja att hålla mej utanför dessa diskussioner men i detta läget känns det högst aktuellt eftersom vi ju är Sveriges största hingsthållare vad det gäller just PRE. Cirkusen gäller denna gång 2011 års hingstkatalog där utgivaren satt upp regler som kräver att utställningsresultat skall anges. Alltså resultat från officiella utställningar för P.R.E där auktoriserade rasdomare från Spanien dömer hästarna. I dagsläget det enda sätt som finns att meritera sin P.R.E officiellt överhuvudtaget. Givetvis kan man ju även tävla sin hingst och då kan även dessa resultat anges. Detta har alltså gjort vissa hingsthållare galna! De vill absolut inte ange vilka resultat hingsten gjort eller om den inte gjort några alls. Om man tycker det är så hemskt att uppge denna information, vill man mörka reslutat för stoägare i en hingstkatalog?

Om man tex tittar i ASVH:s hingstkatalog så står ALLT om hingsten. Bra som mindre bra. Ska hingstkatalogen för PRE bara vara en samling med vackra bilder där det är omöjligt att egentligen se hur hingsten faktiskt är byggd, uppgifter från hingsthållaren som säger "vacker", rör sej mycket bra", underbart temperament", och så har hingsten i fråga aldrig lämnat stallet? Helt sjukt!


Heder åt dem som visar, tävlar, och utbildar sina hingstar! Har hingsten fått strålande poäng och championtitlar på utställning, GRATTIS! SJÄLVKLART ska en visad hingst med många fina resultat premieras framför en icke visad hingst! SJÄLVKLART!!!!


Folk har även haft synpunkter på hur utgivaren av katalogen ska gradera hingstarna efter resultaten. SJÄLVKLART SKA INTE UTGIVAREN GRADERA HINGSTARNA! DET SKA JU STOÄGARNA GÖRA! Det ska finnas en tydlig förklaring i katalogen som redogör för besömningssystemet, att poängen kan skilja mellan domare och en fingervisning om hur resultaten ska tolkas. Jag tycker att detta är UTMÄRKT och ser fram emot ytterligare krav och regelverk hur informationen anges just i denna katalog. På sin egen hemsida, i tidings annonser osv DÄR kan hingsthållaren skriva PRECIS vad denne vill eller inte vill. Men inte i den gemensamma hingstkatalogen. Ge rasen lite seriositet!


Här en av våra avelshingstar och stoltheter, Tendencioso IV. Här vid Championatet på Strömsholm 2009. Enligt våra önskemål lever han väl upp till hela listan!

    

Av Sara - 6 december 2010 22:28

Idag har jag hunnit med massvis med småsaker som behövde göras och det är alltid lika skönt! Mandon fick ett litet dressyrpass på stubben. Teddy är halvtokig för att han inte fått jobba ordentligt på ett tag nu, men imorgon drar vi till Lönnstorp och då blir det action igen!

Provade min Isabell-sadel på Galope idag och den låg otroligt bra! Härligt! Åh, om någon månad ska jag hoppa upp! Under tiden ska vi promenera med sadel och träns och kanske longeras lite om underlaget tillåter, så att de inte glömmer vad Lina lärt dem!

Plockade in alla killarna strax innan det blev mörkt och så fick alla en rykt. Älskade Trazzel är bara så mysig. Vi pussas och myser och han är så busig under sin Trazzliga lugg, men har ändå stenkoll på var gränsen går. Han vet att reglerna 'är kristallklara och håller sej nogsamt till dem. Det är så härligt med en häst som bara är så GOD! Galope och jag har ett helt annat förhållande. Han är mycket mera grabbig och har mera integritet. Vi hyser stor ömsesidig respekt och kärlek för varandra och han medger (lite irriterat) att det faktiskt är jag som är "the boss". Leviton börjar utveckla sin personlighet mer och mer nu. Han är väldigt lik sin far i mycket. Han är cool och oerhört självsäker. Inte alls lika känslig som Galope, Trazzel eller Teddy utan mera "fötterna på jorden". Han kollar in vad jag vill, tänker efter lite och reagerar sedan noga övervägt. Inget flams och trams här inte. Funderar på att låta honom ridas in redan i vår. Tror han hade gillat den uppgiften, men vi får se.

Här en liten hälsning från Camilla & Zacke!

  

Av Sara - 5 december 2010 12:51

Ja snön fullkomligt vräker ner över Skåne och gör livet surt för en hästarbetande kvinna...Men men, jag har flera utmärkta hjälpmedel så på det stora hela går det ganska bra! Det är ridningen som blir mest lidande. Mandon klarar det fint men igår försökte jag mej på en tur med Teddy, men det blev Bambi på hal is och det verkade ganska livsfarligt så det fick jag avbryta. Nu bär det av mot Lönnstorp med Teddan & Mandon i stället.

Igår blev det även juklapps-shopping med syrran, och vi var ganska duktiga. Hälften av klapparna är inhandlade. Nästan.

För exakt en vecka sedan var jag i Sevilla i strålande sol och efter att SICAB avslutats hämtade vi sex tjejer ut vår hyrbil och begav oss till Jerez. Vi strosade runt i den vackra staden och njöt av atmosfären och avslutade kvällen på ett Argentiskt steakhouse (!) efter alla tapas i Sevilla var alla sugna på att sätta tänderna i en riktigt bra köttbit. Och herregud vilket kött!!! Wow! (vattnas i munnen bara jag tänker på det, eller som danskarna säger; tännerna löber i vann!) Vi var nästan själva på vårt 5-stjärniga lyxhotel och fick superservice. Några av oss blev som vanligt sena i baren med vin och mera hästsnack. )Behöver jag nämna att jag tillhörde denna skara?)

På måndagsmorgononen väckes vi ar ÖSREGN! VERKLIGEN! Nåväl, morgonträningen på Spanska Ridskolan hölls givetvis inomhus i det vackra ridhuset och vi bänkade oss och studerade ryttarna och instruktörerna i ett par timmar. Alltid lika spännande att se Rafael Soto mfl in action! Tyvärr var jag inte lika imponerad som förra året, utan i år känndes det som de återigen gått några år tillbaka och det var mycket spön och hårda händer, hårt pressade hästar och ledsna ögon. Jag vet, jag är känslig för sådant, men jag vill njuta av dressyren som ett samspel med hästen, inte ett tvång...

Efter lunch, som idag intogs på Mc Donald´s, åkte vi för att besöka Don Ayala på hans stuteri. Tyvärr var ju vädret BEDRÖVLIGT och det var därför omöjligt för oss att se unghingstarna, som gick ute på "el campo". Men flera berömdheter stod uppradade och lät sej beskådas och vi visades även några unga saluhästar. Det blev dock inga affärer gjorda denna gång. Kanske återkommer vi!

På kvällen var vi tillbaka i Sevilla och bodde sista natten mitt emot Palacio de Congressos, där allt nu packades ihop efter SICAB. Lite vemodigt, men man vet ju samtidigt att allt är tillbaka nästa år!

Vi sex gick till en krog som jag besökt många gånger förr och åt vår sista Spanien-middag. Efter avancerad packning (som alltd verkar krävas när man reser hem från SICAB med viss övervikt) stupade vi i säng och laddade för hemresan. För fem av oss som flög via Barcelona-Kasturp gick allt som smort och vi landande nästan i tid! Men stackars Helena som skulle flyga själv via Brüssel-Göterborg kom inte iväg överhuvudtaget och fick tillbringa ytterligare en natt ensam i Sevilla. Vid detta laget är hon iallafall hemma...

 Rafael Soto jobbar en häst vid hand på Spanska ridskolan i Jerez

Den vackra ridhallen ( oj, man får visst inte fotografera här...)  

På Yeguada Ayala, unghingst till salu

  Söt vovve! Mastin Español   Hingststallarna   Kallt!

Manuel på SICAB!

 

    

Manuel blickar ut över Sevilla, sista kvällen...  

Manuel är handbagage

  och får flygplatsfurkost

Resan hem

              

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Pepino - dressage & breeding med Blogkeen
Följ Pepino - dressage & breeding med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se