Pepino - dressage & breeding

Direktlänk till inlägg 9 december 2010

Vad är en avelshingst?

Av Sara - 9 december 2010 21:22

Ja det kan man ju fråga sej? Inom de flesta hästraser finns det mycket tydliga regler för vad som är en sådan, men just inom PRE-rasen är så icke fallet. I rasens hemland har man under 100-tals år använt den hingst man själv ansåg vara lämplig till sina ston. Med tanke på rasens storlek så tror jag att detta har gynnat rasen. Vi har idag en förhållandevis sund och frisk hästras. Nu har denna fantastiska ras sedan några år tillbaka även börjat breda ut sej här i vårt Sverige, där vi är vana att en avelshingst, det är en häst som är granskad av en nämnd och det är en häst som är av garanterat hög klass. Så hur ska vi hingsthållare göra för att sätta en kvalitetsstämpel ¨på våra hingstar? Själva basavelsgodkännandet, som sker för såväl ston som hingstar garanterar endast att hästen håller minimimått (150 cm för ston och 152 cm för hingstar), inte har diskvalificerande defekter som tex fallen mankam och för hingstarnas del, att de har två testiklar. Klart!

Själv är jag av den åsikten att det är många faktorer som spelar in när våra avelshingstar väljs ut.

  • Nr 1 är att den är frisk. Friröntgad, korrekt benställ, bra hovar och på det hela taget en sund individ. Om allt detta finns är det ju en bra start. Sedan kommer olika faktorer in. Här har jag ändrat mej genom årets lopp.
  • Numera sätter jag ett bra temperament oerhört högt och det kommer som nr 2 på listan. En hingst kan vara hur snygg som helst, röra sej som en dröm men vass och otrevlig och för mej kvittar då allt. Sådana hingstar vill vi inte ha i vårt stall överhuvudtaget.
  • Vidare så kommer (numera) stammen högt upp som nummer 3. Min ringa erfarenhet av PRE-avel har gett mej tecken på att hästar med rent blod är mera förärvningssäkra. Och det vill man ju definitivt ha! Att tydligt se hur hingsten nedärver sej är en klar fördel. Då kan man snabbt avgöra vilken typ av ston som passar, eller att han passar på flera typer av ston eftersom hingstens egenskaper tydligt slår igenom.
  • 4. Här näst kommer min personliga smak in. Hingsten måste ha utstrålning och vara vacker. Den ska säga -här kommer jag, kungen! Den ska vara stolt och dra blickar till sej!
  • 5. En bra avelshingst ska även vara ordentligt fertil, vilket absolut inte är en självklarhet. Att hålla på med mindre fertila hingstar skapar bara massvis med extrajobb med ston som skall betäckas på flera brunster, ökade kostnader för stoägaren i form av resor, uppstallning, provtagningar osv. Så en hingst som uppfyller samtliga ovanstående krav kan ändå i slutändan gå bort pga bristande fertilitet. Tyvärr vet man ju inte detta förrän minst en avelssäsong är till ända...

Vi har valt att ha många hingstar i avel, för att hingstar är min passion. Detta gör det mycket enklare att vara kritisk och sålla bort hingstar mera krasst. Inte bara sätta dem i avel för att "åh, jag har ju fött upp honom själv!, "han är den snällaste häst jag haft!" "han är ju svart!" osv.

Nu är det rabalder i lilla ettriga PRE-Sverige igen. Jag brukar välja att hålla mej utanför dessa diskussioner men i detta läget känns det högst aktuellt eftersom vi ju är Sveriges största hingsthållare vad det gäller just PRE. Cirkusen gäller denna gång 2011 års hingstkatalog där utgivaren satt upp regler som kräver att utställningsresultat skall anges. Alltså resultat från officiella utställningar för P.R.E där auktoriserade rasdomare från Spanien dömer hästarna. I dagsläget det enda sätt som finns att meritera sin P.R.E officiellt överhuvudtaget. Givetvis kan man ju även tävla sin hingst och då kan även dessa resultat anges. Detta har alltså gjort vissa hingsthållare galna! De vill absolut inte ange vilka resultat hingsten gjort eller om den inte gjort några alls. Om man tycker det är så hemskt att uppge denna information, vill man mörka reslutat för stoägare i en hingstkatalog?

Om man tex tittar i ASVH:s hingstkatalog så står ALLT om hingsten. Bra som mindre bra. Ska hingstkatalogen för PRE bara vara en samling med vackra bilder där det är omöjligt att egentligen se hur hingsten faktiskt är byggd, uppgifter från hingsthållaren som säger "vacker", rör sej mycket bra", underbart temperament", och så har hingsten i fråga aldrig lämnat stallet? Helt sjukt!


Heder åt dem som visar, tävlar, och utbildar sina hingstar! Har hingsten fått strålande poäng och championtitlar på utställning, GRATTIS! SJÄLVKLART ska en visad hingst med många fina resultat premieras framför en icke visad hingst! SJÄLVKLART!!!!


Folk har även haft synpunkter på hur utgivaren av katalogen ska gradera hingstarna efter resultaten. SJÄLVKLART SKA INTE UTGIVAREN GRADERA HINGSTARNA! DET SKA JU STOÄGARNA GÖRA! Det ska finnas en tydlig förklaring i katalogen som redogör för besömningssystemet, att poängen kan skilja mellan domare och en fingervisning om hur resultaten ska tolkas. Jag tycker att detta är UTMÄRKT och ser fram emot ytterligare krav och regelverk hur informationen anges just i denna katalog. På sin egen hemsida, i tidings annonser osv DÄR kan hingsthållaren skriva PRECIS vad denne vill eller inte vill. Men inte i den gemensamma hingstkatalogen. Ge rasen lite seriositet!


Här en av våra avelshingstar och stoltheter, Tendencioso IV. Här vid Championatet på Strömsholm 2009. Enligt våra önskemål lever han väl upp till hela listan!

    

 
 
Ann

Ann

9 december 2010 22:15

Enligt mina önskemål också!
Fina kort! :)

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Helena

9 december 2010 22:26

Håller med!! Han är fantastisk:) Mycket bra skrivet av dig också Sara:)

 
Ingen bild

Marita

9 december 2010 22:42

Jätte bra skrivet om avelshingstar. Jag håller helt med dig, sen kanske inte alla högt presterade hingstar är lämpliga till alla, de kan vara krävande som tex Tortilas han klarar ingen vanlig ryttare av även om vi vill tro det!

Sara

9 december 2010 22:46

Absolut Marita! Att Tootilas är en fantastisk häst råder ju inget tvivel om: Jag tycker absolut att han ska få en chans att visa vad han kan göra i avelsboxen. Ansvaret att matcha honom med rätt ston måste man ju ge stoägarna. Annars idiotförklarar man ju dem!

 
Ingen bild

Anna-Karin

9 december 2010 22:54

Nu blir jag förvånad! Det du skriver Sara borde väl vara en självklarhet. Men tydligen är det inte så i PRE-sverige?

Sara

9 december 2010 23:00

Det kan man ju tycka, men tyvärr verkar det inte så. Folk är oerhört upprörda över detta! Häpnadsväckande!

 
Malin

Malin

9 december 2010 23:49

Jag förstår inte heller varför det blivit sånt ramaskri. Det minsta man kan begära av en vuxen avelshingst (och sto för den delen) numera är väl ändå att den nån gång blivit visad för en spansk rasexpert och bedömd i sin exteriör och gångarter med poäng över medelnivå... Sedan om det är 1 häst eller 25 i klassen spelar mindre roll, den får inte en högre bedömning för att den är ensam... Högre placering visst men tittar man på bedömningen så får man ju ändå en fingervisning om kvaliteten. Poängsumman kan ju variera lite mellan olika domare men på det hela taget så ser man ändå rätt tydligt vad som är bättre o sämre. Jag kan inte glömma domaren som i enskilt samtal uttryckte verklig bedrövan och oro över att vi svenskar använde för dåliga hästar i avel, vilket han såg på kvaliteten på de vid det tillfället visade svenskuppfödda unghästarna. Om vi inte vågar ta hjälp av de som verkligen kan rasen (dvs de spanska domarna) för att bedöma våra avelsdjur (och deras avkommor för den delen, lika viktigt att resultatet av aveln utvärderas) - vem ska göra det då???
Visst kan jag hålla med de som menar att en treårig häst just inte har så mycket meriter att skryta med, men å andra sidan är det väl inte så vanligt inom någon ras att treåringarna är de som används mest i avelsverksamheten, och ingen stoägare är väl dummare än att man begriper att en treåring inte kan ha några tidigare avkommor eller några tävlingsmeriter inom dressyren. Den kan vara fin ändå o vill man använda den så gör man ju det.
Sen skulle jag vilja vara ännu hårdare och få redovisat de olika delpoängen, det tycker jag är mer intressant än slutsumman faktiskt, ska man ha en ridhäst så är ett otypiskt huvud bättre än dålig benställning och dåliga rörelser tex.

Jag är gruvligt trött på att läsa om alla "fantastiska hingstar" i föreningens kataloger, när det är hästar utan meriter, eller ännu värre, hingstar som har riktigt dåliga utställningsresultat.

Många i Sverige menar att utställningarna enbart är en skönhetsbedömning och att enbart stora hästar premieras och att en häst som får kassa poäng visst kan vara jättebra ändå. Öhhh, jag undrar om de nån gång fört ett vettigt samtal med nån spansk domare - domarna är oerhört seriösa och vill verkligen rasens bästa.

Jag håller alltid ett litet öga öppet efter ett riktigt fint svenskfött ungsto, men det känns inte som om särskilt många uppfödare i Sverige har något att komma med eftersom jag vill ha nåt där BÅDA föräldrarna har meriter och dessutom ska jag ju tycka om dem själv också.

Jahapp, det här blev långt... Summa summarum - jag håller med dig Sara :-)

http://vetmalin.dinstudio.se

 
Ingen bild

Camilla Milldoff

10 december 2010 08:13

Självklart har du rätt Sara! Hingsthållare visar sina hingstar och det är upp till oss stoägare att bedöma vad vi tycker är lämpligt får vårt speciella sto! I en hingstkatalog finns inget utrymme för "personliga" åsikter om sin egen speciella hingst. Jag måste kunna läsa katalogen och få någorlunda objektiv information för att kunna bedömma själv. Och visst ska det vara utbildade spanska domare som dömer. Vill vi behålla och utveckla denna underbara ras i Sverige behöver vi all hjälp och expertis vi kan få! Underbara hästar - ja visst - men det finns en anlednng till det, genom år av seriös avelsverksamhet, och det skall vi absolut ta till vara.
Bra skrivet Sara! Och extra morot till Underbara Teddan!!!
Kram kram

 
Ingen bild

Jenny

10 december 2010 09:38

Inget har mao ändrat sig. För många år sedan, innan det ens fanns en avelsförening för PRE så skrev jag på hemsidan för PRE-hästens intresseförening ngt liknande. Skrev även att man inte kan jämföra kvalitén på själva bedömningen av ett svenskt halvblod och avelsvärdering av en PRE eftersom i princip alla blir godkända (detta var när bara basgodkännandet existerade). Vilket ramaskrik det blev på den sidan... Och det intressanta var att det var PRE ägare som blev arga, jag skrev infon till folk som funderade på att korsa sin häst med en PRE, som inte var så insatt i rasen. PRE-ägare tog jag förgivet att de hade koll på detta och informerade sina kunder...

Sara, jag hoppas att du orkar stå på dig och kämpa vidare med detta eftersom du har helt rätt.

 
Annica

Annica

10 december 2010 11:41

Jag brukar inte lägga mig i offentliga bloggar, men jag måste bara säga att debatten är fullkomligt onödig. Det är väl självklart att vi ska skriva i så mycket information vi kan i hingst-katalogen. Egentligen borde det finnas en sto-katalog också, stona har minst lika stor betydelse om inte mer, för att prägla avkomman. många tittar bara på hingstarna , men ni ska veta att de bästa stona i Spanien säljs inte, och om de säljs så är de dyrare än hingstarna.
Har just fått blanketten som man ska fylla i till katalogen. Finns inga konstigheter där tycker jag.
Vi som håller på med uppfödning är lyckligt lottade att få sprida denna fantastiska ras. Då ska vi försöka använda så rastypiska individer hos såväl hingstar som ston, som möjligt, både vad gäller temperament och morfologiskt. Domarna på utställningarna ger oss naturligtvis en hjälp på vägen. Det är domare som hållit på med rasen länge i sitt ursprungsland, vi ska inte tro att vi kan göra det bättre än dom. Vi får ju akta oss så vi inte faller utanför ramarna för en rastypisk PRE. På utställningarna får vi ju riktlinjer om vad som ska förbättras och då har ju vi stoägare ansvar att välja hingstar som kompletterar de ev. brister man har på stoet. Då krävs mycket information från hingstägarna. Och det bästa är ju om man kan åka och träffa hingsten och se den live.
Bra inlägg, Malin
Annica,som har både hingstar och ston :)

http://www.yeguadafavorito.se

 
Irene Andersen

Irene Andersen

13 december 2010 15:20

På mange måter er jeg enig med deg Sara, den eneste måten å få vurdert våre spanske hester er å vise dem for SPANSKE dommere. Jeg synes det er langt mindre viktig hva en hingst får av poeng fra f eks norske og svenske dommere, da de ikke kjenner rasen - og vektlegger andre kvaliteter enn de spanske dommerne. For ikke å snakke om de hestene som ikke vises overhodet. Så at avlshestene, både hopper og hingster, bør vises for spanske dommere på P.R.E Championatene (og ikke bare vanlig kåring) er det vel ingen tvil om.
Derimot er jeg samtidig motstander av at en forening skal sette krav om hva slags informasjon det skal stå i en annonse. Alle utstillingene er offisielle, og har hesten blitt vist er det en enkel sak å finne ut resultatene. Du skriver selv at man ikke skal idioterkläre hoppeeiere - og da synes jeg også man skal gi de tilliten til at de bryr seg nok om valg av hingst til å sjekke ut tävligsmeriter på internett.
Poengsummer en hest har fått på ett spansk P.R.E championat kan variere veldig mye. De to utstillingene som var i Sverige i 2007 er et godt eksempel. På den ene tävlingen ga dommeren generelt veldig lave poeng, og på neste utstilling med ny dommere var poengene uvanlig höga. På de samme hestene! Og det var vel kun to-tre uker mellom utstillingene? Så selve poengsummene er ikke så lette å sammenligne syns jeg, derimot bör man gå inn på de offisielle resultatene fra Spania og se hva respektive dommer bruker å gi i poeng.

Alt i alt - det er hva de spanske dommerne synes om kvaliteten på våre hester som teller. Håper flest mulig stiller ut sine avlsdyr i framtiden, også hoppene :)

http://www.prehorse.info/breeders/263

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 december 2016 20:45

Så har vi varit iväg på några LA, jag & Hugo. Förra helgen red jag hela programmet och kände mej nöjd, men på filmen såg vi ut som om Hugo hade tuggumi under fötterna och jag passiv i sadeln, som vanligt, suck... Jag nöjde mej och plockade inte upp h...

Av Sara - 21 november 2016 19:25

Helgen har gått och så är det måndag igen. I fredags var jag en sväng på HFRK, som arrangerade Nationella dressyrtävlingar i dagarna tre. Pepino Dressage & Breeding sponsrade PSG-klassen på fredagen och då var jag givetvis på plats för att titta och ...

Av Sara - 17 november 2016 20:36


Igår var det som vanligt dags för Amanda-träning med Hugo, och det är veckans höjdpunkt. Nu när jag sedan några år tillbaka, tränar varje vecka, fattar jag inte hur jag gjorde innan? Eller rättare sagt, det gör jag egentligen visst... Den utveckling ...

Av Sara - 14 november 2016 20:03


Ja det är nya tider här på Pepino, men det har ni ju iofs märkt redan med alla förändringar som skett senaste året. Och de fortsätter... Vi byter namn, Pepino PRE kommer framöver att heta "Pepino dressage & breeding" och det är precis vad det ska han...

Av Sara - 28 september 2016 19:43


Idag var det dags för träning med finaste Hugo för Amanda. Sedan jag sist skrev om hu knäckt jag var för att jag är så kass på att rida, så har jag tagit mej själv i kragen. Ja, det finns oändligt många som är sååå mycket duktigare på att rida än jag...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards