Pepino - dressage & breeding

Direktlänk till inlägg 22 juni 2010

Travare/PRE?

Av Sara - 22 juni 2010 21:52

Är det en bra idé? Ja det kan man ju tvista om. Oftast när frågan kommer upp så blir det vilda diskusioner. Många anser att man inte ska korsa överhuvudtaget, andra tycker att allt med travarblod är skit om de inte är framför en vagn och andra älskar sina travhästar som ridhästar. Själv har jag ingen erfarenhet av att rida travhästar. äremot har jag varit i kontakt med många travare både här hemma med ston på betäckning och i jobbet som djursjukvårdare. Då måste jag säga att de oftast är oerhört trevlia och behagliga hästar att hantera.  Så tillbaka med frågan om travare/PRE. Ja om inte annat så borde korsningarna bli ljuvliga till temperamentet! Och får de lite galopp och knälyft av PRE-hästen så kanske det tom kan bli ganska trevligt att rida på? Nåväl, det finns några stycken i Sverige redan och flera lär det bli. Ni som har får skriva och berätta!

Här är Prcious Angel "Ängla" e. Zagal XI  & u. Delila Gagn. Hon är 3 år nu!

   

Idag har jag jobbat på smådjurskliniken på förmiddagen. Hem ganska tidigt och åt lunch med Anna i solen. Sedan kom sperma med posten och ett sto fick den dosen tilldelad. Vi strosade i hagarna och kollade över alla hästarna och vattnade. De har det väldigt skönt i solen! När detta var gjort fick Anna en paus och jag sadlade Teddy, sen Zacke och Varonil.

 I morgon väntar en full dag igen med ridning, veterinär, betäckningar osv...

En ny spansk dam som kom igår. Hon ska träffa Trazzel!  

  

 
 
Ann

Ann

22 juni 2010 22:43

Jag har haft några stycken "rena" travare som ridhästar och min erfarenhet är att de är oftast väldigt välhanterade och trevliga. Som ridhästar så får man välja noga, alla har inte alltid de bästa förutsättningarna, och det krävs ganska mycket jobb för att skola om dem. Men sedan beror ju allt på vilka krav man har på sin häst. Ska man upp och tävla dressyr i de högre klasserna kanske man ska välja något annat men till klubbtävlingar och träningar duger dem oftast utmärkt. Att korsa dem går säkert jättebra, men man ska nog tänka sig för varför man gör den korsningen och vad man vill ha ut av den. Hade själv tänkt betäcka mitt ena varmblodssto med en arab men köpte mig en arab istället.

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kryddan

22 juni 2010 23:35

Vadå Varonil? Har inte han flyttat till Norge?
Kram, Kryddan

 
Sara

Sara

22 juni 2010 23:46

Varonil är såld till Norge, men står hos mej i träning över sommaren. :)
Matte från Norge kommer hit och rider honom med jämna mellanrum!

http://www.pepinopre.com

 
Ida

Ida

23 juni 2010 09:06

Jag tycker det verkar vara lite som med korsningar inom hundaveln. Det kan bli riktigt bra och det kan bli riktigt dåligt. Man vet ju inte vad som ärvs ner från respektive förälder.

http://www.stallhavang.se

 
Ingen bild

monica/mariscala

23 juni 2010 09:19

Min kära Gittan -travarstoet- som vi räddade från slaktbussen när hon var 4 år och som nu har varit hos oss i 7 år som avel/sällskapshäst. Hon visade sej vara en guldklimp!!! Ett helt outstanding temperament , full koll på läget överallt hela tiden! Men att tillverka en "kryssning" på henne NIX,det KAN bli precis vad som helst. Om Gittan skall betäckas igen så kommer det att bli med ren travstam (fått 2 st)
Men visst -tanken har funnits där många, många gånger just ihop med PRE
Hälsn monica
PS det kommer faktiskt lite uppfödarpremier till oss från en av hennes avkommer då och då.

 
Ingen bild

Anne-Lie

23 juni 2010 09:22

Travarkorsning nja...när det gäller travhäst i sig så står de som nummer två på listan. Trevligt temperament.

Lättahanterad eftersom de uppfostras tidigt. Som ridhäst ja om de är av ridhästmodell. Men som sagt mycket jobb att få ihop dom om de har varit starthästar innan. Håller med Ann vill man mer, så satsa på något lättare.

Travarkorsningar:Japeluop OS-hoppare. Korsning fullblod -fransktravare.
Sir James tävlade ST George under slutet av 80-talet. Korsning Scotch Nibs fullblod. Började sitt liv som ridskolehäst på Solna Ridskola och omtyckt som en sådan med.

Båda hästarna var korta i kroppen så kanske det kan vara en avgörande faktor. Att isåfall välja ett travsto som är kort och av ridhästmodell. Och sedan hålla tummarna att fölungen får det bästa gångartsmässigt av båda föräldrarna.

Har man ingen tävlingsambition så har man iaf fött upp en trevlig häst som förgyller vardagen.

 
Ingen bild

Rebecca

23 juni 2010 10:05

Håller med Ann, jag har jobbat med travhästar o även ridit en hel del sådana o de e inte alla som passa som ridhästar men vissa är så bra att de e som att rida ett vanligt halvblod. På youtube finns de en travhingst som ser ut precis som ett halvblod o han gör piruetter o trampar lite, kanske inte som en 10:o poängare på tävling men helt ok så jag tror att med rätt sto kan en korsning blir en jättetrevlig ridhäst=))

 
Ingen bild

Pia

24 juni 2010 23:21

Har en travarkorsning - en Zagal-son. Det är en fantastisk häst, aldrig några problem med något. Nu håller jag på att köra in honom och hoppas att han skall bli min körhäst på tävlingsbanorna framöver. Tycker detta med diskussionen kring om travare är lämpliga som ridhästar eller inte är en skitdiskussion. Jag har alltid ridit våra tävlingshästar (travare) och ALLTID fått jättemycket beröm för dem. Det finns inget roligare än att få säga till dem som säger "ja, men den är ju ingen typisk travare" att jo, det är just det den är. Våra har sett ut på alla olika sätt så jag tror inte att det är det som är avgörande. Det som är en avgörande faktor är vem som hanterar hästen. Det spelar ingen roll vilken häst du har, kan du inget själv så blir det heller inga som helst resultat. Tänker på alla iberiska hästar man har sett med jättepinning trav, eller som biljarderar som galningar men ändå jobbar, jobbar, jobbar - genom piaff och passage. Äh, vad jag menar är att man kan ha vilka tillkortakommande som helst men funka fantastiskt ändå och det finns ingen ras där alla individer är perfekta - gör det bästa av det du har och gläd dig över att din häst anstränger sig för din skull!

 
Sara

Sara

26 juni 2010 14:53

Tack för alla kloka kommentarer! Kul att läsa om era erfarenheter!
Pia, du kan väl skicka lite bilder på din grabb, vore så spännande att se hur han utvecklats!
Glad midsommar på er!

http://www.pepinopre.com

 
Ingen bild

Maria

2 juli 2010 22:20

Min ettåriga hingst, Änglas helbror rör sig som en P.R.E fram och som en travare bak när han blir lite uppspelt. Många pratar om att travkorsningar breddar sig för mycket bak men det gör han inte utan han länger sig väldigt bakåt om ni förstår hur jag menar? Min hovslagare och jag har i alla fall kommit fram till att det med största sannolikhet kommer ändras i framtiden när han blir riden och får andra muskler *Hoppas*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sara - 4 december 2016 20:45

Så har vi varit iväg på några LA, jag & Hugo. Förra helgen red jag hela programmet och kände mej nöjd, men på filmen såg vi ut som om Hugo hade tuggumi under fötterna och jag passiv i sadeln, som vanligt, suck... Jag nöjde mej och plockade inte upp h...

Av Sara - 21 november 2016 19:25

Helgen har gått och så är det måndag igen. I fredags var jag en sväng på HFRK, som arrangerade Nationella dressyrtävlingar i dagarna tre. Pepino Dressage & Breeding sponsrade PSG-klassen på fredagen och då var jag givetvis på plats för att titta och ...

Av Sara - 17 november 2016 20:36


Igår var det som vanligt dags för Amanda-träning med Hugo, och det är veckans höjdpunkt. Nu när jag sedan några år tillbaka, tränar varje vecka, fattar jag inte hur jag gjorde innan? Eller rättare sagt, det gör jag egentligen visst... Den utveckling ...

Av Sara - 14 november 2016 20:03


Ja det är nya tider här på Pepino, men det har ni ju iofs märkt redan med alla förändringar som skett senaste året. Och de fortsätter... Vi byter namn, Pepino PRE kommer framöver att heta "Pepino dressage & breeding" och det är precis vad det ska han...

Av Sara - 28 september 2016 19:43


Idag var det dags för träning med finaste Hugo för Amanda. Sedan jag sist skrev om hu knäckt jag var för att jag är så kass på att rida, så har jag tagit mej själv i kragen. Ja, det finns oändligt många som är sååå mycket duktigare på att rida än jag...

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards