Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under mars 2010

Av Sara - 22 mars 2010 20:31

Vilken härlig måndag! Jag och tjejerna var uppe med tuppen och fodrade och släppte ut. Äntligen är alla vattenslangar upptinade så att det går att vattna hästarna i alla hagar oxå nu. Skönt för dem att slippa törsta under dagtid. När mina tre ridhästar Zacke, Malibu & Teddy käkat upp sitt hö sadlade jag först Zacke. Han var betydligt mera kontaktbar jämfört med i fredags och jag longerade bara ca fem minuter. Lite krånglig var han vid uppsittningen och jag praktiserade metoden gör om - gör rätt. Till slut stod han fint! Idag red jag i trav och galopp i båda varven. Hans galopp är sagolik! Efter 15 minuters arbete var han svettig och lite trött men jag kände mej väldigt nöjd så vi avslutade med skritt på långa tyglar. Han kunde äntligen slappna av och frusta och vara nöjd   

När Zacke var klar var det Malibus tur. Tur att jag köpte 11,5 på hans nya bett för det var perfekt! Även Malibu fick jogga på linan några minuter först. det är ju så spännande att vara på ridbanan där stona går precis utanför och betar. Mycket svårt att slita blicken från tjejerna och koncentrera sej på matte... Så kopplade jag av linan, ställde Malli i ett hörn och satt upp. Han var superduktig! Just uppsittningen har varit det svåraste med hans inridning, men han skötte sej perfekt! Jag har ju alltså aldrig ridit honom tidigare så det var lite pirrigt. Vi skrittade några steg, men han verkade väldigt pigg så jag bad om trav ganska direkt. Det var som att flyga! Vilken känsla! Ahhhhhh! Min söta, underbara, vackra lilla arabiska prins! I morgon ska praktisarna få fotografera oss!

När vi var klara med ridningen åkte vi till Djursjukhuset med röntgenbilder på Ann´s nya häst från Spanien. Passade på att köka pasta till lunch.

När vi var klara där körde vi hem och hämtade transporten och körde till Svalöv för att hämta Bizarra, som ska till veterinären i morgon. Det var roligt att träffa Lina igen och hon blev så glad och stolt när jag berättade hur bra det gått med Silverprinsarna!

Ikväll har vi tränat Galope & Trazzel på bocken igen. De är bara så otroligt duktiga. Aldrig har jag varit med om att det har gått så fort att lära nya hingstar denna konst. Är nog en kombination av min rutin på saken och ovanligt duktiga pojkar! Trazzel skötte hela saken helt själv. Han hoppar perfekt och är smidig som en katt! Galope kör vi vidare med "modell-Teddy-tappning" och det är ett vinnande koncept även för honom. Två minuter tog det idag och kvalitén var mycket hög! Det är oerhört glädjande att nu veta att båda killarna håller hög spermakvalité med välkoncentrerad sperma och mycket bra motilitet (rörlighet, simsätt och rikting). Nästa tappning blir dett att packa och kyla oxå för att kunna se hur hållbarheten verkar.

Galope & Trazzel i april förra året

  

ANNONS
Av Sara - 20 mars 2010 20:57

Igår var min ridbana ÄNTLIGEN ridbar igen. För första gången på tre månader. Ofattbart. Men så kom jag då till sist upp i sadeln igen. Jag började med Zacke som fick sin premiärtur utanför ridhusväggar. Det var många intryck och mycket att titta på för en ungtupp som Zacke, men när jag efter en stund longering kom upp på hans rygg var han som en dröm. Jag längtar redan tillbaka dit igen! Jag tömkörde Teddan. Herregud vad läcker han var! Med den överskottsenergin han samlat på sej var skolor ovan mark, levad och piaff barnleken. (kvalitén sådär förstås och det mesta ofrivilligt av matte). Till sist fick Malibu på sadel & träns. Upptäckte att han så liten mun att jag inte ägde ett bett som passade! Så det blev bara longering och på eftermiddagen inhandling av bett i stl 11,5!

På kvällen kom Kim & Janne och vi avnjöt en trevlig middag. En tidig sänggång blev det och i morse klev vi ur varma sängar kl 05.15 Kom iväg mot Stockholm och  Avelsföreningens årsmöte kl 06.30 och kl 11 var vi framme. Han med lunch och kaffe innan mötet började kl 13. Det blev ett stormigt möte med mycket obehagligheter, men oxå ganska givande och i slutändan tror jag att vi är på väg mot nya mål. Jag är numera ledamot i styrelsen och ser fram emot att sätta tänderna i arbetet som ska utföras. Nu har Linda, Kim & jag checkat in på hotell. Hel slut i rutan och jag bloggar här från hotellbaren med en välförtjänt P2 i handen. Godnatt!

  

ANNONS
Av Sara - 17 mars 2010 17:17

Jag är lite tråkig med bloggandet nu och det är jag ledsen för. Men det har varit så mycket att jag helt enkelt inte haft någon ork att skriva. Idag har jag iallafall ansträngt mej lite och tagit med kameran ut i stallet.

Vi körde igång i morse med stostallet. Tömde en box med gammal halm och smuts i och fyllde den med småbalar med gul fin halm! Jag körde som en skottspole med 4-hjulingen & släp lastat med balar! Sen fixade vi klart till tjejerna. Det är så mysigt nu när de gamla bäddarna är borta!

Duktiga tjejer!

Trazzel blir putsad

     

Kl 11 kom Agenta, min veterinär, för att provta pojkarna. det är alltid ett orosmoment för samtidigt som hingstarna ska teasas så att de är på "G" så att säga, så ska de vara så hanterbara att Agneta kan ta tag i snoppen och ta 4 svabprover från olika platser! En utmaning! Först Teddy som sköter sej med den äran. Som en robot och allt var klart på ett par minuter. Sedan var det Galopes tur. Han ver svårflirtad och vi fick hämta in Nexi som lockbete. Då gick det fint och han var supersnäll! Trazzel har fattat hela galopen och jag fick ropa på Agneta att skynda sej ut från labbet och ta proverna för han var "klar" på 10 sekunder! Som vanligt så charmade Trazzel. Agneta tyckte han var en oerhört söt och trevlig kille! Skönt. Nu är det gjort!

In och laga lunch till tre hungriga praktisar. Saras kök serverade idag thai-wok med kyckling och nudlar. Mums!

Sedan var det dags för hovslagaren. Galope, Trazzel, Malibu och Zacke skulle skos. Zacke var lite trotsig men de andra tre uppförde sej väldigt bra. Återigen, speciellt Trazzel. Hovis tyckte han var en ovanligt klok och sund kille! Matte blir så glad och stolt!

Pojkarna blir vuxna med skor på!

      

Av Sara - 15 mars 2010 21:23

Idag har jag haft tre praktisar! Två tjejer från Helsingborgs ridgymnasium och deras hästar anlände igår kväll och stannar i tre veckor. Ytterligare en tjej ska praktisera denna vecka och kommer dagtid. Så idag gick stallsysslorna i ett nafs! Vi strödde upp extra mycket halm till småkillarna i ligghallen och sedan mockade vi ut permanentbäddarna till Clasica & Gittan. Det blev väl sisådär en 60 kärror... Men det blev såå fint och två dm lägre i boxarna!

Mitt på dagen blev det lite kontorsarbete och en tur till Citygross för att fylla ut kylen. Det går en del käk nu med tre tonåringar i huset!

Ikväll har vi tränat Galope & Trazzel på bocken igen. Trazzel hoppar som en galning över och från sidan och ibland nästan under. Får styra upp honom lite mera nästa gång. Galope hade inga planer på att bestiga Barbie (mitt smeknamn på fantomen) idag heller, men istället blev det en perfekt tappning á lá Teddy, dvs bredvid bocken! Perfekt! Hurra! Han blir nog enkel att tappa ganska snabbt!

Har även gjort en film på Leviton idag! Den blev ganska fin, men så upptäckte jag för sent att jag glömde att tidsanpassa musiken!    Så jag ber om ursäkt för att den fortsätter i dryga minuten efter att själva fimen är slut...


Av Sara - 14 mars 2010 14:01

Ja nu är det snart dags. Lördagen den 27/3  ca kl 13.00 är det dags för avelsvärdering av våra pojkar. Borde inte vara några bekymmer med någon av dem, men lite nervöst är det ju! Även några utomstående PRE-ägare ska komma hit för att få sina hästar visade. Det är vädigt oglamoröst och enkelt men vi har ändå gården öppen för dem som vill komma hit och se hästarna och prata lite häst! Det kommer att finnas fika oxå! Varmt välkomna!

  

Här är Nelento e. Tendencioso IV u. Neferite (PRE). Uppfödare är Cina Nordling, Gislaved. Nelento är född i juni förra året!

  

Av Sara - 11 mars 2010 20:08

Fy fan vad trist allting är nu. Aldrig blir det vår. Dagarna bara vävs in i varandra med samma gamla sysslor som man gjort i över tre månader nu. Kallt, ruggigt och mörkt. Men så äntligen. Nu börjar vårens göromål iallafall. Idag har jag beställt provtagningsmaterial från SVA. På onsdag nästa vecka kommer Agneta för att CEM-prova pojkarna. Det blir Trazzel, Galope & Teddy som får verka på semin. Det blir för besvärligt att ha fem hingstar på semin, dessutom är både Zancado & Malibu till salu, så det fick avgöra saken. De två sistnämnda betäcker naturligt och ifall av en försäljning så får påbörjade ston betäckas klart innan någon av dem kan levereras. Jag har även beslutat att Trazzel får betäcka alla raser i år ialllafall. Har fått en hel del förfrågningar om detta och eftersom han ändå skall vara på semin spelar det ingen roll rent arbetsmässigt för Trazzel. Så alltså: ALLA ston är välkomna till Razonado-MAC!

Idag har jag varit hos Linda och vi har tillverkat filmer efter förra veckans film- och fotodag. Det tar mycket längre tid än man tror att klippa film, lägga ljud, bilder, osv. Det blev bara Kairoso & Jerez som vi hann med, men flera kommer! På väg till Linda hade jag turen (NOT!)   att råka i klorna på trafikpolisen och blev snabbt 2000 kronor fattigare. Surt, sa räven. 13 km över tillåten hastighet. Ska det verkligen vara så noga? På 100-väg?


Var hemma från Linda vid 17.30 och då var det dags att plocka in hästarna. I kväll har Mays & jag tränat Galope & Trazzel på bocken. Galope var lite motsträvig, men fattade iallafall vad det handlade om. Trazzel hoppade efter ca 15 minuter. Ett par gånger till så har han nog lagt ihop ett och ett! En mycket samarbetsvillig Nexi ( ultrabrunstig) hjälpte oss en del på traven!


Här kommer dagens arbetsprojekt! Båda killarna är ju alltså till salu!

Av Sara - 9 mars 2010 11:09

Fick dessa fina bilder av några stoägare. Först Twist´n Tango e. Zagal XI u. Tezella (e. Testarozza). Hon är 3 år i år och här ute på en av sina första ridturer med matte Marie!

    

Lilla Pepina blir 1 år i år och är e. Tendenciso IV. Mamma till denna sötnos är halvblodsstoet Piorina af Ranstorp. Ägare & uppfödare är Kajsa Ekman.

    

Av Sara - 8 mars 2010 20:09

Kallt som fanken fortfarande på nätterna. Så fryser vattnet i stostallarna  för att tina upp igen senare på dagen. Både igår och idag har eftermiddagrana varit helt underbara med ett par plusgrader, vimdstilla och stråålande sol. Hästarnas vinterpälsar rasar av dem i stora sjok och de rullar sej frenetiskt. De ser ut som stora, leriga hårmonster allesammans! Speciellt Gittan har en förkärlek att rulla sej på de lerigaste platser. Hon är skicklig oxå och rullar runt över ryggen för att nogsamt gnida in hela kroppen. Fast det ser härligt ut så jag unnar dem det! I morse var det lite spännande ett tag när grannens ca tio 1-åringar rymdt ur sin hage och sprang omkring på fälten utanför våra hagar. Jag tror Zacke skrämde hem dem igen för han talade om med hög stämma att det minsann var han och ingen annan bestämde på denna mark!

Så här fin var Zacke iallafall i fredags, innan lerinpackningen!

    

Så måste jag även passa på att gratulera min stationsveterinär Agneta Tegner, som är stolt uppfödare till 4-årige Turmalin, som i helgen blev godkänd hingst och utsågs till bruksprovets bästa hopphingst! ETT STORT GRATTIS AGNETA!


Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Pepino - dressage & breeding med Blogkeen
Följ Pepino - dressage & breeding med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se