Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under februari 2010

Av Sara - 8 februari 2010 18:25

I går var jag så iväg med Teddy på Gränsbo Stuteri för att Träffa Rose och prova Equipe-sadlarna. Det var en väldigt annorlunda sadelutprovning jämförelsevis med hur det gick till både när jag fick min Passier och sedan Rööslin. Först tog Rose en titt på Teddan bara ståendes på backen. Så gick hon till sin sadelkammaren och hämtade 8 olika sadlar som hon gissade skulle passa. Sedan placerade vi oss i ridhuset med tränsad häst och alla sadlar upphängda på sargen. Vio började med Elegance-varianten i olika tum och olika bomvidder. Den första i bomvidd 1+ och i 17,5 tum kändes mycket bekväm och även om Teddy var oerhört laddad efter 10 dagars vila så fick jag en bra känsla i den. Vi provade vidare i Elegans-serien men kom fram till att den första var bäst. Lite trång över manken och så vill jag ha 17 tum men annars bra. Så ville ändå Rose att jag skulle testa Oracle-varianten eftersom det var den som jag själv spontant fastnat för. Men den har rak bom och alla har varit överens om att hans rygg kräver en svängd bom. I Oraclen fanns dock en 2+ bomvidd fast 18 (!) tum så den var lite lång. Så satt jag upp. YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag fick tillbaka min häst! Rose bara ropade rakt ut: den ska du ha!!!!!!! Teddy dansade fram lugnt sökandes framåt nedåt med sin vanliga taktmässiga och luftiga trav som på senaste tiden varit bortblåst! Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta! Vilken förbaskad tur att vi provade den raka bommen! Uppenbarligen är det så att han höjer sin rygg så pass mycket i arbetet att han måste ha gott om plats att göra det. Det känns oxå förnuftigt när jag tänker på hur väl han fungerade i 1,5 år med Bates:en innan den blev för smal. Även om den var lite lång så fick han iallafall inte ont i ryggen av den! Denna ljuvliga sadel har enkelkåpa med STORA knästöd och djup sits. Sedan är hela sadeln gjord av fantastisk mjukt kalvskinn med en gripkänsla helt olik de "vanliga" lädersadlarna som jag ofta upplever som hala.

En sådan här Equipe Oracle blir det alltså till Teddy!

  

Idag har vi haft -8 grader och mjölkvit dimma hela dagen. Svinkallt men smäktande vackert! Snälla distriktsveterinären Helene kom förbi och vaccinerade alla hästarna. I hagarna! Hon är för söt! Inget knot över att pulsa runt i snön med vaccin och sprutor i högsta hugg! Sedan är alla hästarna väldigt snälla och ingen är dum att spruta. Så på 20 minuter var alla vaccinerade och intygen ifyllda. Jag hade förberett med att vika upp alla på rätt sida, skriva i rätt datum och kolla vilket vaccin alla skulle ha. Stona skulle egentligen inte vaccineras förrän i maj, men det är så bökigt att ha olika datum hit och dit, Så nu är det bara Malibu som halkar efter lite. Alla andra ska vaccineras i början av februari hädan efter! Perfekt!

En häst som tydligen älskar snön är Bailon! Det berättar Charlotte som fått skaffa sej halsrem för att hålla sej kvar på alla glädjeturer som han bjuder på!

  

Av Sara - 6 februari 2010 13:41

Tog lite bilder i fina vädret idag på Kairo, som verkligen växt till sej och börjar utvecklas till en stor kille. Han är fortfarande så mild, så mild och tycker själv att han är en bebis. Kairoso är ju den fjärde i raden helsyskon e. Zagal XI & u. Gaditana XXVII. Danza-P är 5 år, Fendi-P är 4 år, Heroico-P blir 3 i år och ska avelsvärderas i mars, och så har vi då Kairoso som blir två år i slutet av april. Han är eventuellt till salu till rätt köpare och pris, men jag gråter inte om han blir kvar tills nästa år så vi får se vad det blir av honom när han blivit inriden!

Låt mej presentera KAIROSO-P

    

               

Av Sara - 6 februari 2010 09:59

Nu börjar Malibu verkligen arta sej som ridhäst! Jag kan knappt bärga mej tills jag ska rida honom och börja jobba med honom här hemma! Han är så fiiin! Igår var jag och filmade honom när Lina red. Han galoperar nu lugnt och fint. Fortfarande så är uppsittningen den jobbigaste biten för honom och då blir han lite spänd. Men han står stilla och anstränger sej för att vara en duktig kille! När Lina sedan väl är på ryggen på honom är han en väldigt nöjd häst! Han tycker att det är väldigt skojigt och har lätt för sej. Han söker sej till rätt form och rör sej väl även om han fantastiska trav inte riktigt kommit fram ännu. Han behöver lite bättre balans och stryka. Nästa vecka åker jag till Spanien för att träffa några potensiella samarbetspartner. Jag får med mej Ann (Varonils matte) som resesällskap så det ska bli fantastiskt roligt! När jag kommer hem ska jag rida Malibu, och sedan får han komma hem igen. Har bokat tid för röntgen och avelsbesiktning, enligt SAHF´s regelemente, på Djursjukhuset. Så ska ha CA-testas oxå. Förhoppningsvis går allt bra och han kanske kan få betäcka några ston i sommar. Jag tycker ju att Malibu är precis en sådan arab som man ska avla på. Stor och ridbar, fantastiskt trevlig, bra rastyp, korrekta och bra ben samt inte minst väldigt fina rörelser! Han kommer att verka via semin så det ökar kanske hans möjligheter att få ston. Om allt går som det ska kommer jag att visa honom riden på hingstvsiningen!

Ang sadeln till Teddy så har jag bestämt mej för att ändå åka till Rose på söndag och prova Equipen. Fick ett samtal från en vän som även hon har PRE. "Min" sadelutprovare hade provat ut en Passier Optimum även till hennes häst, men den funkade inte alls och hon var vansinnig på honom! Sedan fick hon kontakt med Rose och har nu en Equipe som både hon och hästen stormtrivs i! Då blev jag givetvis peppad!

Av Sara - 4 februari 2010 21:52

Idag kom sadelutprovaren som testat ut Rööslin jag har för att, vad jag trodde, hämta sadeln. Men icke. Han tyckte att den låg "ganska bra" och att han inte kunde ta tillbaka sadeln för han ansåg inte att det var något fel på den åt Teddy! Jag kan väl oifs hålla med om att när man lägger den på hästen i stallgången så ser det bra ut. Men det är ju sedan när jag rider som den glider fram, jag hamnar i bakvikt och ut balans och allt är skit. Så efter mycket om och men så gick jag med på att han justerar stoppningen, breddar bomvidden och gör något hål för stropparna som ska ändra tyngdpunkten eller något. Suck. Inga kommentarer om hur korkad jag är tack. Alternativet var att han tog med sej sadeln och försökte sälja den åt mej. Vad får jag då? Jävla fan. Nåväl, jag ger detta EN chans till.

Vinter på vår gård! Mina föräldrar hälsade på idag och vi tog promenad med vovvarna! Visst har vi snö i skåne!

  

De tre musketörerna är så duktiga och fina! Jag hänger och grejar med Galope & Trazzel varje kväll. Galope är lite suspekt men Trazzel tycker mest allt är mysigt. Får se hur länge det dröjer innan jag vågar lägga över benet. Jag vet, jag är en mes med det oxå... När jag tar ut dem på morgonen är de alltid ganska ystra och vill snabbt ut och busa i hagen. Jag kräver förstås lydiga killar och tar Galope och Trazzel tillsammans först, och sedan Zacke själv. Så att jag har koll på dem och de uppför sej. Men när de ska in på kvällen tar jag alla tre. De är så duktiga!

Zacke, Galope, Trazzel & matte

    

Av Sara - 3 februari 2010 21:06

Suck. Har ju precis fått igång Teddy efter ofrivillig vintervila (pga vädret). Men förra veckan tyckte jag att han verkade mysko igen. Svårt att hålla takten (han som har supertakt!!!), ovanligt mycket hopp och studs, tjafsig i munnen mm. Inte bra sa min magkänsla och den brukar ha rätt. Bara att ringa Jonas (Thornell, landslagsveterinären, min nya guru) som jag haft en del kontakt med i vinter ang Teddy och hans sadelproblem. Nu ville Jonas se Teddan. Hem åkte jag med en häst som är inflammerad och mycket öm i ryggen och därmed behandlad i ryggmuskulaturen. Jag började böla...(skånska för gråta). Men återhämtningen var inte så farligt som jag trodde. Jag får sitta på honom igen om en vecka, OM JAG HAR EN SADEL SOM PASSAR! och det har jag ju INTE! Något som var bra var att vi passade på att röntga ryggen på honom för säkerhets skull. Jag var så nervös att jag nästan kräktes. Men han var SUPERFIN i ryggen. Väl avgränsade tornutskott och allt helt normalt. Skönt!

Så i eftermiddag har jag suttit i telefon med sadelmänniskor och på nätet och letat sadlar. Det har resulterat i att vissa modeller har uteslutits och andra blivit mera intressanta. På söndag ska jag till Gränsbo och Rose Mathiesen och testa en Equipe. På tisdag ska jag till Jensens sadelmakeri utanför Lund och se vad han föreslår. Det som verkar bra med Jensen är att han ha flera olika bommar som man bygger upp hela sadeln efter häst och ryttare helt efter kroppsfysiken. Man kan läsa om honom här:

www.jensensport.se

Stackars stackars Teddan. Igen. Han har det inte lätt. Nu FAN ska jag ha tag i en bra sadel snabbt, så att jag kan hålla igång honom och ha honom i topptrim till hingstvisningen!

Så nu blir det tömkörning och långa promenader för hand för att hålla igång honom tills min sadel kommer.

Angående min gamla sadel verkar det som om jag hotat och gafflat tillräckligt för de ska ta tillbaka den. Väntar på att de ska komma ut en sista gång för de var tvugna att se med egna ögon... Varsågoda!

Här är Teddy i Spanien, ett par år innan vi köpte honom! Foto Barbo Berglund

  

Av Sara - 2 februari 2010 19:00

Funderingarna att köpa ytterligare en hingst kom ganska snart efter att vi skaffat våra första, som ju var Zagal XI. Vi hade pratat lite löst med Barbro om att skaffa en brun kille och plötsligt en dag fick vi ett mail. Hon hade fått nys om en otroligt läcker hingst som var till salu i ett handelsstall i Benidorm. Att utläsa av Barbros mail var hon väldigt förtjust i hästen och bifogade några foton och en lite filmsnutt. Mats & jag blev båda förtjusta i vad vi såg (nja, mest jag kanske som vanligt men ändå!) och vi bokade genast en biljett till Alicante så att jag kunde kika på hästen! Barbro hämtade upp mej på flygplatsen i stekande hetta. Vi åkte hem till henne så att hag kunde få på mej ridkläder och begav oss genast till säljaren. Vilket ställe!!! När man gick in i det svala stallet stod den ena otroligt vackra hingsten efter den andra uppradade i ståtliga boxar. Alla var blänkande rena med silkeslena manar och oljade hovar. Snacka om välskött! Barbro lät mej gå runt och se om jag kände igen "vår" häst. Och det gjorde jag! Han var vackrare än jag vågat hoppas! Men lite svårt att inte kika på de andra hingstarna som de flesta var mycket mera barocka och maffiga än Alferez. Men nu hade vi ju Zagal hemma som var maffig så det räckte och skulle ju inte ha en likadan, utan helst hans motsats! En brun ädel hingst precis som Affe!

Så här såg Affe ut när jag såg honom första gången. Foto Barbro Berglund

    

Provridningen gick inte riktigt som jag tänkt mej. Affe var hur snäll som helst, men helt obalanserad och dålig takt. Dessutom var han väldigt stel i överlinjen och det oroade mej. Jag var dock så såld på hans utseende, stam och temperament så jag villa såklart ha honom ändå. Vi bokade genast veterinärbesiktningen som skedde dagen efter så att jag kunde närvara. Den passerade han dock utan problem och vips, så  hade vi köpt en brun hingst.

Affe vid besiktningen. Vänligen ignorera den spanska hovvården...

    

År 2003 gick inga transporter till och från Spanien på löpande band som idag, så vi bestämde att Affe skulle stå hos Barbro tills han kunde åka. Då kunde hon dessutom jobba honom innan han åkte hem. Barbro passade oxå på att betäcka sitt fina Escalera-sto Rubia med honom! Det resulterade i fina Mitica.

Affe hos Barbro i juno 2003

  

Sensommaren 2003 anlände Affe så till Sverige. Han var lite småstökig och med tiden skulle jag bli varse om att han hade ganska mycket temperament men han var alltid supersnäll att rida. Jag kommer ihåg att allra första dagen jag red honom så skippade vi ridbanan och red i stället ut och galopperade på stubbåkrarna! Det tyckte båda han och jag var superkul!

Affe kom att stanna hos oss i 6 år. Han blev aldrig den tävlinghästen jag hade hoppats på då han dels inte hade riktigt de rörelserna man önskar på dressyrbanorna, och dels så var han hyfsat hingstig när man red bland andra hästar. Han gjorde aldrig något dumt och jag hade inga bekymmer med honom, men alla andra flydde fältet när vi kom in på framridningen. Inte så kul... Vi startade dock några lätta klasser, deltog i shower och uppvisningar och var på utställningar. Det var dock i avel som Affe blev vår stjärna. Under tiden hos oss betäckte Affe närmre 100 ston och han har idag ca 75 avkommor i Sverige. Säsongen 2009 gjorde Affe sin sista säsong i avel hos oss. Han fick bara 2 ston och ett av dem är dräktigt så i år kommer han sista avkomma. Han är såld och kommer sannolikt inte att vara mera i avel utan fungerar nu som ridhäst och läromästare. Vi har ju kvar hans son Galope som ser mycket lovande ut och Affe har med all säkerhet satt sin tydliga prägel på PRE-aveln i Sverige.

Se hans avkommor här:

http://www.pepinopre.com/C125729F005469E0/1/F29B401E10FF12AEC12573F10070578A.html


Här är Affe vid vår hingstvisning i mars 2009

  Och i hagen i april 2009  

Av Sara - 2 februari 2010 08:12

Usch. Reste mej från sängen och munnen fylldes genast med blod. Blää! Man skulle ta de lugnt och inte praktisera fysisk aktivitet det första dygne, men hur lätt är det? Hästarna vill ju ha mat, komma ut och ha rent o boxarna. Det kommer att gå långsamt idag. Nej, nu får jag allt släpa mej ut till de stackarna.

Längtar efter fölen. Snart kommer de första! I väntan på dem får vi njuta av dessa två fantastiska Teddy-föl. Brisa-hispanoarab och Alegrina-andalusier.

    

Och denna vackra 2-åring är e. Alferez

    

Av Sara - 1 februari 2010 21:33

Tänkte skriva något spännande idag, men så har jag varit och opererat ut en visdomstand och är helt nere för räkning... Återkommer.

  


Lite bilder från april i floj piggar ju alltid upp! Inte så långt kvar tills dess, fast det känns ganska avlägset om man tittar ut.

        

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards