Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under februari 2010

Av Sara - 18 februari 2010 17:36

Idag har så alla killarna ju fått komma ut i hagarna och träffat sina ny-gamla kompisar. Alla ihopsläpp gick över förväntan och det verkade som om de alla kände igen sej. Hero blev genast kompis med Trazzel och även Galope gick fint. Zacke fick stanna inne idag eftersom han är en kaxig skit, så jag ville ge Hero en chans att "bonda" lite med de andra två innan Zacke oxå blandar sej i leken.

             

Teddy & Zacke hade stalltjänst

        

Hos 2-åringarna var det full fart. De leker ju lite mera oskyldigt och det var att springa runt i hagen som var roligast!

Kairoso, Leviton & sist Jerez

Leviton-P

Jerez & Kairoso  

    

Av Sara - 18 februari 2010 11:43

Igår var en styv dag för mej & Mats. Den började med att stackars Matango var sjuk och fick åka med husse till djursjukhuset. Han hade kräkts upp all sin mat dagen innan och började morgonen med att kräka upp sin frukost även om vi bara gav honom 10 kulor hundmat och lite A-fil. Eftersom han är en väldigt glupsk valp och tuggar på allt, så var vi oroliga över att något fastnat.

Nordblicks Matango

    

Jag drog igång med stallsysslorna här hemma. Det var lite extra jobb med att köra hösilage och strö upp nya boxar. Olyckliga omständigheter har gjort att vi skulle hämta hem Heroico, Jerez & Leviton. Väldigt tråkigt för deras ägare men så är det ibland. Numera är hästarna dock åter våra och jag var givetvis spänd och förväntansfull över att få träffa dem igen efter drygt ett år! Speciellt Leviton som jag ju egentligen aldrig ville sälja...


Mats ringde och berättade att de behöll Matango på sjukhuset och skulle undersöka vidare. Strax efter lunch ringde en veterinär mej och meddelade att de opererat honom men inte kunde hitta något fel alls utan att han förmodligen bara dragit på sej en mag/tarm-infektion. Så nu har vi en valp som är buköppnad helt i onödan! Och måste stanna för medicinsk behandling.Jag blir tokig! Han hade klarat sej fin med medicinsk behandling, men de är så jäkla glada i skalpellen så upp med jycken på op-bordet innan man hinner blinka. Ska bli lite besvärlig djurägare i detta ärendet känner jag.

  

Nåväl, efter att jag var klar i stallet och kört och hämtat grannens transport, så att vi kunde ta hem alla tre på en gång, kom vi så iväg vid 16.30-tiden. När vi kom fram stod det tre pojkarna i en hage. Såg ut att vara välmående om än långpälsade som utegångsfår! Vi började med att lasta in Hero som snällt gick på. Så tog vi Leviton & Jerez som bara åkt en enda gång tidigare, och då lösa när de var små föl. De hade inga planer på att kliva på. Det blev lite tumult runt transporten och då blev snälla Hero rädd inne i sin trailer och passade på att hoppa över bommen! Som väl är är den enkel att släppa ner utiffrån, så sedan var det bara att backa tillbaka honom lite, sätta upp bommen och koppla fast honom igen. Vi bestämde dock att Mats skulle köra hemåt med honom så han slapp vänta. Jag fick hjälp att lasta de andra två. Kort efter att Mats åkt klev Jerez snällt in. Då ringer Mats och bara skriker: DU MÅSTE KOMMA NU!!!. Shit! For i en lånad bil och drog iväg efter honom. Efter 10 minuters nervös körning hittade jag ekipaget vid vägkanten. Hero hade hoppat över bommen, igen. Fått upp framhovarna på hyllan ovanpå den inbyggda sadelkammaren och kört huvudet rakt genom taket!!! När jag kom fram hade dock Mats lyckats baxa ner honom igen och han stod på rätt plats. Dock numera i en cabriolet! Efter att ha proppat upp hö, som han åt med god aptit, körde Mats försiktigt hemåt igen medan jag vände tillbaka för att hämta de andra två. Leviton var fortfarande inte inne men med lite hjälp av en longerlina i rumpan skuttade han kvickt in och jag kunde köra iväg. Hann bara ut från gården så ringer Mats, lätt upgiven och gastar att Hero har gjort samma sak en gång till! Han har dock rett upp situationen och meddelade att han väntade på mej så att vi kunde köra i karavan hem. Allt gick bra, vi körde stillsamt hemmåt och var 100 m från Gården när Mats transport plötsligt krängde som sjutton. Ner på gården snabbt som ögat och öppnade dörren framtill. Där ligger Hero upp och ner, bak och fram! Nu är han död, tänkte jag. Vi slängde ner lämmen och sparkade upp bakdörrarna. Så for hästen ut och stod strax utanför släpen. Genomsvettig, grimman hängades på halsen, men oskadd! Han följde snällt med in i stallet där han åt hö och fick på sej ett fleecetäcke. Ett lite skrapsår i huvudet och ett på benet var allt. Ofattbart!

Leviton & Jerez åkte båda hem som små änglar och installerades i gäststallet. De verkade helt nöjda med det.

Natten ha förlöpt lugnt och idag är alla ute i hagarna utan problem. Mer om det senare...

Av Sara - 16 februari 2010 19:07

Ja, jag tycker det! Lite knäppt kanske, men det blir så fint och ser så mysigt ut! Fick börja med att laga lite staket i morse och sätta ut stonas nya foderring i deras hage. Clasica är en busunge och har flera gånger på senaste tiden sprungit en egen tur i pojkarnas hagar innan hon kommer tillbaka till rätt haga där Gittan och Nexi oroligt väntar! (Ja jag släpper alltså ut stona först så inga pojkar är ute när hon är där   ) Jäklar att jag inte hade videokamerna med mej idag för hon var så fiiin! Rund och tjock med två månader kvar till fölning men ändå flög hon fram och såg så lycklig ut! Härligt!

Annars har dagen gått åt till att städa och röja lite, packa upp, skiva en massa mail och svara på telefonmeddelanden. Det jobbiga med att vara borta är att man får igen allt när man kommer hem igen. Ska nog sluta åka bort, grrr.

Kan inte låta låta bli att lägga in lite flera bilder på denna kille. Han är 9 år, utbildad Prix St Georg, men inte alls i kondition. Ändå så funkade det mesta när jag satt upp. En underbar ridkänsla och härliga rörelser! Ursäkta bildbomben!

            

Av Sara - 15 februari 2010 20:18

Ja så var man tillbaka efter några dagar i Spanien. Sällan har jag frusit så mycket som dessa. Fy fanken vad kallt det har varit! Mellan -5 och +2 och klart väder. Vackert men huuu så kallt! När man är van att jobba och hålla sej varm så går det ju bra, men att stå stilla och se på hästar är INTE varmt. Tur att man även red en del så man tinade upp... Vi har sett bra och dåliga hästar. De dåliga glömmer man fort medan de fina hänger kvar. Jag har videofilmer och massvis med foton på fina trevliga spanska hästar ifall någon söker en sådan.   

Vi har ätit god mat, jag har tränat på mina spanska, som går bättre och bättre och vi har kört många, många mil. Tror dryga 100. Sedan spenderade vi nästan 4 timmar runt Madrid för att hitta vårt hotell igår kväll. Vi var båda beredda att köra till flygplatsen och sova i bilen till slut, men med Mats i telefonen framför Google-earth så kom vi till slut fram och kunde checka in och få oss lite efterlängtad sömn. Vilken mardröm..........Jag säger bara GPS!!!! (Måste man ha alltså).

Här ett litet, litet urval av hästar vi sett. Flera kommer!

Söt och snäll valack som kan ridas av alla!  

Furtivo V från VDC Stud. Far till många numera svenska PRE-hästar  

En annan godbit, 100 % cartujano förstås med 1 meter man! Härlig att rida och mycket snäll!  

  Mastin Español, en härlig hundras!  

Lite värme framför en brasa var inte fel!

    

Nedan min absoluta favorit!

    

Av Sara - 10 februari 2010 18:35

Ja, det tycker iallafall Ann-Louis att jag är. Tack! Nu återstår bara det angenäma arbetet att skicka vidare denna utmärkelse till 7 av mina favoriter och berätta 7 saker om mej själv...

  

1. Jag är en djurmänniska ut i fingerspetsarna. Har haft följande husdjur: Undulater, råttor, dansmöss, kaniner, vandrande pinnar, eremitkräfta (fast den var jag livrädd för!), salamander, grodor, hamster, fiskar, kakaduva, katt, hund, hönor, getter, får. Hmm det var nog alla. Ville börja på ridskolan när jag var 3 år gammal men föräldrarna tvingade mej att vänta tills jag var 4 år. Då stövlade jag in på Åsbo Ponny Klubb och red min första lektion på Jimmy Boy. ÖVERLYCKLIG! När jag sedan kom hem ringde någon från klubben som upptäckt att jag bara var 4 år. Man var tvungen att vara 6 år !!  För att de gjort misstaget att anta mej och låta mej börja så fick jag dock dispens och fick ändå börja! Det är alltså 30 år sedan min ridkarriär började..... Hua!


2. Morfar köpte min första ponny till mej när jag var 9 år. Domina, en c-ponny korsning mellan connermara & russ. Underbart söt liten häst som jag tävlade framgångsrikt i lätta klasser i hoppning. Växte dock snabbt ifrån henne och hon såldes två år senare.


3. Senare fick jag av mina föräldrar Al Dano, en arabisk fullblodshingst, knappt riden och 8 år gammal. Måste vara den perfekta hästen för en 13-åring! NOT! Efter diverse omkullridningar, stegring med överfall och häst ovanpå ryttare, klämd upp i boxväggar, biten och sparkad, blev denna hästen likväl helt underbar och han gick genom eld för mej! Vi tävlade upp till MSV hoppning och med honom grundlades även mitt intresse för avel, då han betäckte några få ston. Tyvärr dog han av en sjukdom 1994 och jag beslutade mej för att aldrig mer äga någon häst!


4. 1994-1999 så var det hund, hund, hund för min del. Skaffade först Grand Danoisen Simba som snabbt följdes av Border Collien Asslan. Jag, som aldrig kan göra något halvhjärtat, blev givetvis snabbt involverad i SKK och SBK. Satt som ordförande i lokala SBK och SHU, utbildade mej till instruktör och höll kurser så gott som alla dagar i veckan. Tävlade Asslan i lydnad. Han var Lydnadschapion vid två års ålder och vi tävlade flera SM. Tävlade även honom i spår och försökte oss på vallning. På en lydnadstävling träffade jag en trevlig kille med en schäfer som hette Mats...Tröttnade lite på hund och började fundera på häst? Resten är historia eller?


5. Helt andra saker om mej är att jag är otroligt höjdrädd, flyggrädd och båträdd. Fast mest höjdrädd. Jag hatar broar och undviker att gå eller köra över dem så långt det bara går. Jag har aldrig varit så panikslagen som när vi körde över Ölandsbron en gång, eller en gång när jag körde själv över Öresundsbron. Och då hade jag ändå knaprat i mej hemligt införskaffade stesolidtabletter...


6. Jag har rest till Kina två gånger. Första gången var jag i Kina i tre dagar, shoppade like a maniac, promenerade på muren och käkade nån jäkla insekt. Andra gången var jag där i 24 timmar. Jag flög dit (9 timmar) hoppade av planet, shoppade lika a maniac igen, åt mat, sov i 4 timmar, flög hem. Jag har även gjort 3-dagars turen till Dehli, Indien. Som sedan dess är mitt favoritland och som jag lääängtar att återvända till. Under tiden käkar jag indisk mat så ofta jag kan och läser gärna böcker och ser TV-program som handlar om eller utspelar sej i Indien.


7. Jag har fyra tatueringar, alla på högra sidan av kroppen, och skaffade min första när jag var 15 år.  Var tvungen att ha intyg från min mamma med mej till tatueraren. Det skrev hon glatt eftersom jag var så fruktansvärt rädd för sprutor, så hon var övertygad om att jag aldrig skulle våga. Gissa om hon blev paff när jag kom hem med en liten papegoja på skulderbladet! Senast förra året gjorde jag vid och om en som går runt ankeln till att sträcka sej ner över foten. Annars är favoriten min ring! Den älskar jag!

  


Så ja! Nu återstår bara 7 av mina favoritbloggare. Hmm, de flesta har ju redan fått, men jag ska nog klura ut några stycken!

Hej hopp!


Av Sara - 10 februari 2010 13:11

Ja denna bilder kanske ilustrerar hur förbaskat kallt det är i Skåne på vintern! Snö, har vi ju nu. Mer än vi brukar ha (normalt ingen alls). Idag blåster det som f-n en nordlig vind. Det flyger igen överallt och på vägarna "fyker" det, som vi kallar det när snön liksom glider över vägen.

Bortsett från vädret så måste jag passa på att visa mina foderringar som jag älskar! Det gör foderspillet minimalt, och dessutom äter hästarna i ring runt fodret utan att bråka. Mycket praktiskt! Jag skär av plasten på balen, trär över ringen och skär därefter av snörena. Bon apetit!

  

Och här bredvid den nyfyllda foderringen kan man se spillet från den förra balen. Ingenting!

  


Av Sara - 9 februari 2010 21:58

Måste bara lägga ut detta UNDERBARA stycke av A.L Webber. Den 6:e mars i Halmstad ska jag & Cecilia Alling(vår körledare som är en otroligt begåvad och musikalisk människa!!!) sjunga denna duett tillsammans med kören bakom oss. Det ska bli fantastiskt roligt! Lyssna och njut!

Så ska vi även sjunga en massa andra fantastiska stycken. Ser fram emot detta väldigt mycket även om det är mycket jobb!

Av Sara - 9 februari 2010 17:07

Ja igår var det ju veterinären som besökte oss för de årliga vaccinationerna och idag var hovis här. Teddy fick nya skor och tjejerna blev verkade. Normalt sett så sköter Mats alla verkningar, men ibland är det skönt att hovis tittar över dem. Han tyckte de var fina och Clasica behövde inte verkas alls. När jag kommer hem från Spanien ska han komma igen för att sätta skor på Galope & Trazzel, och så behöver både Zacke & Malibu nya framskor.

Eftermiddagen har ägnats åt reseplanering med alla vägbeskrivningar, telefonnummer och hotelbokningar. Nu är vi klara med den biten och det ska bli fantastiskt roligt att komma iväg! Jag tar med mej datorn och ska försöka hinna med att blogga lite från Spanien med. Nu är det tvätt och packning som ska fixas innan jag ska iväg och sjunga. Kören är igång igen och det är så roligt att få sjunga igen. Även om jag fortfarande har problem med att gapa efter min mun-operation. Var på återbesök igår och fick tagit bort stygnen och det känns iallafall lite bättre efter det.

Så här kan det se ut när Mats & jag är i Spanien och kollar på hästar! Tror detta var 2003 eller 2004. Foto Barbro Berglund         

    

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards