Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under november 2009

Av Sara - 3 november 2009 19:28


Ja det gick fort med Principe! Tina som var här i söndags har bestämt sej för att de två ska kampera ihop ett bra tag framöver. Principe motsvarar väl hennes önskemål på en häst så jag är övertygad om att de kommer att få många härliga stunder tillsammans! På måndag är det besiktningen som ska avklaras innan någon affär kan bli klar. Sedan ska han stanna hos mej i träning i en månad eller två. Vi ser hur fort han utvecklas!

Grattis Tina!

Red söte Principen när jag & Camilla var klara med hingststallet. Han går redan mycket bättre. I vänster var är han helt ok i skritt & trav. Travar med fin bjudning, bra takt och hyfsad balans och böjning. Höger varv har han väldigt svårt i . Men i slutet av dagens pass kunde vi iallafall få till en volt i skritt med hyfsad form & böjning. Vi kämpar på!

När Camilla sedan förbarmade sej över stostallet så red jag Teddy. Äntligen är han tillbaka på mattan. Han får jobba nästan som vanligt nu och då är han nöjd! Gick kanonfint idag och var bara liiite het. Känns hur som helst väldigt liksidig och fin. Många spänningar som verkar vara borta! Härligt!

Nu i kväll kom så Relampago (betyder Blixt på spanska så hädanefter alias Blixten) inrullandes med lastbil. Han var lugn och fin men lite trött så han inkvarterades i stostallet tillsvidare. Fullt i pojkarnas stall, men Indi åker hem till Camilla på fredag så då får han komma in i grabbgänget! Han ser lite tjock och omusklad ut, men väldigt söt, vacker hals och uttrycksfullt huvud, rejäla ben och kort fin rygg. En underbar häst!

nöjd och glad!

Relampago nyanländ, hungrig men glad!

MMS-bloggning  

ANNONS
Av Sara - 2 november 2009 21:45

Detta steg är inte bara det första steget. Jag skulle nog vilja säga att detta är det viktigaste steget. Inte för att föringa följande steg, men utan bjudning blir allt pannkaka!

Vissa hästar har ju en enorm bjudning i sej själva. De jobbar gärna och vill och vill hela tiden. Detta skall dock inte förväxlas med den heta hästen som bara vill springa. Detta är ingen äkta bjudning utan bara ett annat uttryck för att komma undan arbete. Vissa hästar blir "tröga" och måste tvingas i varje steg, andra rusar och man får bara bromsa. Båda typerna av hästar är bekväma. En häst som gärna springer är ofta lätt att plocka fram bjudning i, men vidare steg som bogar och rakriktning är ofta svårare på dessa hästar då de gärna, för att komma unden arbetet, skjuter ut både höfter och bogar hit och dit i stället för att korrekt trampa under sej och bli bäriga.

På en häst som är "trög" eller snarare ouppmärksam är oftast lättare att komma vidare när man väl fått till bjudningen.

Hur får man då ärlig bjudning i hästen?

Vi börjar med den ouppmärksamma hästen i dagens genomgång. Metoden är mycket enkel. Du måste helt enkelt lära hästen att snabbt svara på dina hjälper och att sedan behålla tempot tills du ber om annat. Tricket är: SLUTA DRIVA! Det är absolut förbjudet att sitta och småbanka eller klämma med skänklarna i varje steg, driva med sätet eller i värsta fall både och. FÖRBJUDET! I stället så ska vi väcka hästen. Vi börjar i skritt. Var noga med din sits. Gå igenom hela din kropp. Slappna av i bäckenet och tänk lååånga ben. Buren hand, inga hårda händer vid hästens manke. Enkelt funkar det så att benen betyder FRAMÅT. Be hästen gå frammåt genom att "kicka till" den med båda hälarna. När du gör detta, var beredd på en eventuell kraftig reaktion. Hur myckte hästen än går fram så får du ALDRIG bromsa direkt eller ta i tyglarna, utan när du ber den att gå frammåt så har du HELT lösa tyglar. När så hästen travat 5-10 steg, eller eventuellt tagit några galoppsteg, beroende på hur kraftig reaktionen blir, då tar du en jämn och mjuk kontakt med hästens mun och rider på framåt. När eller om hästen tappar tempo så återigen, lätta på tygeln kicka till med hälarna, låt hästen reagera framåt några steg, hellre för många än för få, och ta sedan kontakt igen. På detta vis arbetar man vidare tills hästen skrittar, travar och galopperar självmant och glatt framåt tills DU ber den sakta av. Vissa hästar kan de ha trubbats av så pass mycket att man kan behöva sporrar eller spö i inlärnings skedet. Det är viktigt att du får en  kraftig reaktion. Annars är hela inlärningssystemet meningslöst och du är snart tillbaka till ett evigt drivande. HA SJÄLVDICIPLIN! Du får ALDRIG sitta och hacka på eller klämma hästen med benen!

I början kan man behöva upprepa mönstret - lätta på tygel, kicka med hälar - tre, fyra, fem gånger på ett varv! Men ganska snart förstår hästen mönstret och du behöver använda hälarna allt mera sällan. Så småningom kan kickande hälar övergå till smått osynliga rörelser med benen för att be hästen att röra sej framåt.

Glöm inte att beröma hästen, gärna och helst med rösten, när den gör rätt och pinnar på framåt! Skrattande

Teddy1  

ANNONS
Av Sara - 2 november 2009 16:45

MMS-bloggning  

Så här skönt sover man på Teddys rygg!

Av Sara - 2 november 2009 16:31

Visste att stormen skulle komma under förmiddagen så jag skyndade mej ut med alla unghästarna och red både Teddan & Principe precis innan regnet kom. Nja Principen blev lite blöt, men vi hade ändå tur för 10 minuter efter vi kommit int i stallet fullkomligt vräkte det ner! Fixade snabbt stostallet och så fick alla komma in igen. Dyblöta!

Hann precis till Veleño som skulle hämtas kl 13. Han gick rakt in i transporten och åkte med sin nya glada matte hem. Vi kommer att ha kontakt så att jag får veta hur det går. Härligt för Ville att äntligen få sin egen matte!


Jag filar allt vad jag kan på inlägget om bjudning. Herregud vad lååångt det blir. Jag funderar på att skriva en bok i stället... Inte säkert att jag blir klar med hela inlägget i kväll så eventuellt får ni ge er till tåls tills i morgon!

Zagal i sin hage för ett knappt år sedan.

Zagal hage  

Av Sara - 1 november 2009 20:50

Jag skulle vilja stanna upp lite och bena ut detta med att rida hästen lång och låg. Detta har blivit en allmänt vedertagen metod som många tillämpar på alla typer av hästar. Det sägs att man ska akta sej för att plocka upp hästen i tävlingsform, utan i stället sträva efter att få den att gå lågt med huvud och hals.

Njaaaa, akta er, säger jag! Enklet sagt skulle jag vilja säga att lång och låg inte är någon bra arbetsform för en PRE. Dessa hästar är byggda för att gå i en högre, mera samlad form!

Som jag skrev i tidigare inlägg tror jag att ryttaren allt för ofta endast strävar efter huvudets placering och inte känner när hästen faktiskt hamnar på bogarna, i framvikt och ur balans. En häst som rids i framvikt på deta sätt kommer ganska snart att dra på sej problem som kotledsinflammationer, överbelastade hovar, spänningar i nacker och rygg m.m

Det är jättebra och väldigt viktigt att man kan variera hästens form, men återigen, formen är ointressant utan bjuding, takt, liksidighet, balans osv. Dvs strunta i att rida din PRE där nere om du inte är HELT säker på att den är i balans och med vikten på bakdelen trots en lägre form framtill. När steg 1-5 på "min" trappa sitter, då kommer formen! Först nu kan man börja variera formen låg, lagom eller hög. Men gå alltid tillbaka och kontrollera trappan!

Jag "jobbar" aldrig hästarna i låg form. Jag joggar ofta av dem i en lite lägre form och med längre hals i max 5 minuter efter ett arbetspass (på då ca 20 minuter). Då vill jag att hästen ska få sträcka ut sin muskulatur för omväxling och avslappning. Sedan skritt på helt lösa tyglar!

Jag tänkte även att jag ska gå igenom "trappan" steg för steg. I morgon börjat vi med nr 1: BJUDNING!

  


Av Sara - 1 november 2009 20:40

Har varit en hektisk men givande helg. I lördags hyrde vi in grannens minilastare och mockade ut stonas permanentbäddar. Vi brukar göra det var eller varannan månad. Nu när fölen fortfarande bor hos sina mammor blir det ju väldigt snabbt mycket bädd... Men de ska alldeles snart flytta till egna boxar så då blir det lite mera ordning på torpet!

Så idag har jag haft en kund som har provridit Principe. Egentligen är han inte alls redo för detta ännu, men kunden gillade honom på min beskrivning och var beredd på att ha överseende med hans status. Det gick väldigt bra och han uppförde sej väl. Vi spånade lite på om han ska vara kvar i träning här och lite olika upplägg. Vi ska höras igen inom kort så får vi se vad hon beslutar sej för.

Sedan har vi då haft vår Requiem-konsert i kväll. Det gick fantastiskt bra och alla var supernöjda! Underbart!

Veleños ägare och kunden som provred honom har kommit överens så han flyttar redan i morgon. Väldigt skönt för hästen att få komma till en egen ryttare nu. Det är han värd! Och eftersom tjejen var supergullig och de två verkligen fann varandra ser jag fram emot att följa deras utveckling tillsammans!

Otroligt söta Milagro e. Bailon IV & Brisa e. Tendencioso IV

        

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Pepino - dressage & breeding med Blogkeen
Följ Pepino - dressage & breeding med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se