Pepino - dressage & breeding

Alla inlägg under november 2009

Av Sara - 16 november 2009 20:54

Idag var det så en ny vecka. Pinfärsk! Vi startade veckan med klassisk skånsk vinter: 10 +grader och dimma så man inte ser hande framför sej! Underbart! Det är så fruktansvärt lerigt i unghingstarnas hagar. Förra året grusade vi till stona så de har det kanonfint även nu när det är 1 meter djup lera i andra hagar. Måste beställa till pojkarna med, men det är så förbaskat dyrt!

Jag och Camilla var glada att se varandra igen och snattrade glatt om helgens händelser. Sedan var det sedvanlig fika med kaffe och knäcke.

Camilla var bussig och tog stonas stall själv, som vanligt, så jag kunde komma igång och rida. Principen gick bra så idag höjde jag ribban lite och krävde faktiskt lite form i trav. Det gick kanon! Fixk till ett par stadiga varv med byt om volt i stadig fin och bärig form! Heja Principen!

Laban var duktig idag, men trampade av sej en framsko, typiskt! Fick nya skor i lördags och så han jag inte ens rida ett helt pass. Tur att Mats kan slå på tappskor igen...

På eftermiddagen fick jag hem en ny häst som ska tränas och sedan säljas. Hon heter Bizarra och är ett vackert Lusitanosto på 160 cm och 3 år gammal. Hon verkade lugn och nöjd i sin nya box.

Bizarra

    

Av Sara - 14 november 2009 17:15

När jag försäkrat mej om att hästen bjuder på bra, rör sej taktmässigt och  balanserat så kommer även rakriktningen. Jag ägnar inte jättemycket tid till rakriktningen i början av hästens utbildning. Det är en svår sak som jag jobbar mera på när vi kommer till samligen. Det enda jag kräver är att hästen ska vara rak på långsidorna men inte alltid på kortsidorna. Jag tycker det kan vara väl svårt för en yngre/outbildad häst att hinna med att passera mjukt genom ett hörn, rakrikta och sedan passera nästa hörn mjukt och fint. Brukar ofta ta hela kortsidan inklusive hörn som en enda mjuk båge. Iallafall i trav och galopp. Rakriktningen är egentligen samma sak som liksidighet. Det är en otroligt viktig bit att hästen är liksidig och förmodligen även det svåraste. Många ryttare är själva lite sneda och då blir snart hästen det med. Det är betydligt svårare för en ryttare som bara rider en häst regelbundet. Man vänjer sej snabbt vid hur just den hästen "känns" och då kan det vara oerhört svårt att avgöra om den verkligen är rak/liksidig eller inte.

Jag har märkt att många hästar är sneda eller starkare åt höger. Jag är ganska övertygad om att det beror på att de flesta ryttare är högerhänta=starkare i högar arm och därmed kraftigare i sina tygeltag i denna hand. Men då och då får jag även en "vänsterhänt" häst.

Hur får man då hästen liksidig?

Ja, att hästen är liksidig hänger mycket på om bogarna är på plats. Detta har vi ju gått igenom i tidigare trappsteg. Om jag känner att hästen "tar tag" i ena sidan av bettet så är jag mycket noggran med att "plocka loss" den. Den får ALDRIG hänga eller seg-dra i bettet. Då tar jag små snabba "ryck" i tygeln samtidigt som jag böjer hästen mjukt åt det håll den "tar tag".  Så fort hästen släpper taget rätar jag upp den och blir jag omedelbart mjuk och helt stilla, stadig med handen. På detta sätt lär jag hästen att det blir obekvämt om den hänger och den får belöning genom stillhet och mjukt stöd om den själv är mjuk. Glöm inte att berömma med rösten! Jag rider mycket på volter och byter volter. Genom en sådan väg kan man enkelt känna om hästen är liksidig eller inte. Jämför känslan i ena varvet, byt om volt och så ska det kännas exakt likadant under hela vägen. Var kritisk!

Lagom när man plockat loss hästen och får den mjuk och lätt framtill är vi genast inne på BÄRIGHETEN. När hästen är lätt i mun, liksidig och mjuk, ja då blir den också bärig!

I allt detta arbete så glöm inte bort dej själv! När du nu plockat loss hästen och du söker bärigheten hos din häst är ryttarens sits otroligt viktig! Tänk lååånga avslappnade ben, häl ner, buren hand, RAK RYGG, buren och STADIG hand. Observera att växlandet mellan att plocka loss och vara helt mjuk och stadig i handen är avgörande. Direkt hästen tar tag, hänger måste du vara med och korrigera den men lika snabbt tillbaka till lugnet och stadigheten. Jag brukar föreställa mej att jag rider Grand Prix, 1 miljon människor tittar på mej och vi flyyyter fram! Stilla, stolt och enkelt!

Och du, glömt aldrig tempot!

  


Av Sara - 13 november 2009 16:18

Kanske en fin dag idag med? Himlen såg iallafall lovande ut med lite blåa glimtar här och där mellan molnen... Vi fixade pojkarnas stall och gjorde sedan kaffe. Ann & Varonil kom lagom till det var klart så Varonil fick komma in i en box och så myste vi i sadelkammaren en stund. Varonil går så otroligt fint nu! Han kändes helt glad, framåt, taktmässig och bärig. Bra jobbat Ann!!!

Efter honom tog jag ut Blixten och Teddy. Sedan in och käka lite, 2o minuters  powernap på soffa och sedn ut i kylan och blåsten igen. Red Principen på banan och gick mycket fint. Nu är även galoppen hyfsat bärig. En vecka till så ska nog allt vara på plats och vi kan börja fila lite på formen oxå. Men han var så glad och verkade riktigt lycklig idag! Trots att det regnade småspik och blåste järnet när vi red! Blev lagom att ta in resten av hästarna när vi var klara. Zacke & co är så otroligt snälla och väluppfostrade nu. Jag tar alla tre på en gång, knatar förbi alla stona, in i stallet där Zacke & trazzel går in i sina boxar, vänder sej om och sträcker fram huvudena så att jag kan ta av deras grimmor. Under tiden väntar Galope snällt bakom mej och när de andra två är instängda och klara går vi vidare till Galopes box. Duktiga killar! Matte blir sååå stolt!

Putsade fönsterna i hälften av boxaran. Det blev superfint. Herregud vad skitiga de var Rynkar på näsan Nu blev det glasklart (!) och jag kan faktiskt nu se från huset vad Principe, Teddy, Galope och Trazzel hittar på!

Teddy fick vara lös på ridbanan en stund idag. Hur snygg är han på en skala?

        

Av Sara - 12 november 2009 19:17

Äntligen tittade solen fram idag. Och genast kommer energin tillbaka och man blir hur handlingskraftig som helst! Släppte ut Galope, Zacke & Trazzel i en av sommarhagarna så att de fick sträcka på sej lite. De tyckte det var underbart! Först rusade de runt som tokar i ca 5 minuter, sedan kastade sej alla ner, samtidigt, och rullade och rullade och rullade. Vilken syn! Ha ha! Sedan skulle det "betas". Inte för att det fanns så mycket gräs men man kan ju gnaga!

      

När alla stallbestyren var avklarade bestämde jag mej för att här skall ridas ut! Först ut var Teddan som var tyckte det var en otroligt skojig idé! Småtaktade hela asfalten ner mot grusvägarna. Lite skeptisk till det mystiska täcke som matte tyckte skulle täcka rumpan (ländtäcke hemska tanke!) Precis när vi svänger in på en grusväg runt en häck hör jag en bil närma sej ganska fort. Shit, tänkte jag, ska den inte sakta ner! Jo, då 1 meter ifrån oss tvärbromsar bilen och gör värsta sladden rakt emot oss. Teddy blev skiträdd och vänder 180 grader runt om varpå min fantastiska väl-liggande nya sadel far runt och helt plötsligt hänger jag smått på sidan av hästen. Hmm, inte bra, jag får nog försöka kliva av och fixa detta. Precis när jag lyckas slänga över benet bestämmer sej bilen för att köra vidare i racerfart, Teddy snor runt igen, jag far i backen och lyckas slita med mej ländtäcket (tur man har välvadderad bakdel) och vips så har jag tappat tygeln. Ser min vackra svarta hingst i FULL GALOPP ut över en MEGA STUBBÅKER på typ 20 HA! Då hade bilen stannat igen och jag öppnar dörren och gastar: nu får du skjutsa mej efter min häst!! I dont understand swedish, säger den förskräckta "ryska" tjejen bakom ratten. After the horse! gastar jag! och iväg far vi i fortsatt racefart. 300 m längre fram ser jag honom på stubben, ber att få hoppa ur bilen och går ut och hämtar min stackars vettskrämda häst. Suck, bara att rätta till sadel, lägga på ländtäcke, hoppa upp igen och bege sej hemåt. Det fick räcka med uteritt för oss två idag. Fick iallafall galopperat hem på stubben och det var lite skoj! Väl hemma var Teddan supernöjd med dagen! Länge sedan han såg så fulkomligt tillfreds ut i boxen efter avslutat arbetspass. Själv föredrar jag liite mindre dramatik...

Sadlade upp Principen och gav mej ut på en odramatisk tur med honom. Hade faktiskt en mycket behaglig ridtur där vi träffade på en trevlig gubbe som tydligen brukade kolla på vår hemsida och beundrade våra hästar så. Jättekul! Man är ju van att mest stöta på sura människor som retar sej på hästbajs på gatan eller att vi överhuvudtaget rider på vägarna. Denna trevliga gubbe höll som bäst på att bygga om en barack för att skaffa brevduvor. Så fick vi pratat lite om avel och hur spännande det är. Visste ni att en brevduvas stamtavla är otroligt viktig och aveln synnerligen avancerad och välplanerad. Intressant!

Han med några hästar till på ridbanan, en promenad med hundarna och lite foton på hungriga ston & föl.

    

Har möblerat om lite i matsalen och detta arrangemanget med en korg för dukar och linneservetter och utsetts till en viss Salt-katt nya sovplats...

  

Av Sara - 11 november 2009 17:19

Jag blir såååå trött av detta vädret. Inte sett solen på flera dagar nu. Bara grått, grått, grått. Sedan kommer mörkret. Redan kl 16 är det dags att plocka in de ler-täckta stackars hästarna. de står vid grinden och hänger redan en timme tidigare, men de får vänta tills in i det sista. Det är ändå tillräckligt många timmar på box. Vi öser in halm och de får massvis med hö så att de alltid har något att göra, men ändå...

Sen när man då kommer in kl 17 då känns det som om dagen är slut. Jag försöker skrapa fram energi till att baka eller måla eller göra något annat vettigt med usch vad svårt det är. Helst vill jag bara koka the och sätta mej i soffan och surfa eller glo på TV. Tisdagarna är räddningen då man iallafall kommer iväg på kören. Kanske skulle man dra igång med spanskan igen?

Principen gick fantastiskt fint idag. Flera varav i trav åt båda hållen mycket fint och nu börjar även galoppen komma. Om några veckor kommer video! Under tiden får ni hålla tillgodo med ett par bilder Cool

    


Av Sara - 10 november 2009 17:16

Ja så är det ju nu, vilket vi alla vet, vi som sysslar med hästar. Men ha hopp, det är "bara" fem månader kvar till våren! Skrikandes I morse småregnade det dessutom. Har gjort det hela dagen. Släppte som vanligt ändå ut ston, föl och unghästar. Vi mockade till pojkarna och tog sedan en lång fika i sadelkammaren. Full pinne på värmen och tända ljus så känns det riktigt bra! Sedan red jag Blixten. Han har funnit sej till rätta och är nu lugn och behaglig. Jobbade på väldigt trevligt idag. Han behöver slappna av i överlinje, jobba genom kroppen, bli taktmässig, mera liksidig och bättre balanserad. Sedan blir det bra! Men det känns att han är välriden i grunden så jag tänker att det ska ta 2-3 veckor så går han ordenligt.

Fortsatte med Teddy som behöver få större uppgifter. Har kommit fram till att han helt enkelt är uttråkad! Har harvat runt i två år nu och gjort i princip samma saker. Nu gör han allt med hög kvalitet så nu behöver han nya utmaningar. Har bestämt mej för att piaffen ska sitta som ett smäck till nästa hingstvisning och att jag ska åka iväg mera och rida på nya platser med honom. Så skäll på mej och jag fuskar!

Principen travade flera varv idag innan han slog i sko, blev obalanserad eller högg tag i bettet. Han börjar komma upp från sina bogar och nu kan jag se hans knän uppifrån när han travar! Hurra! Fina galoppfattningar och mycket mera focuserad på mej. Härlig häst verkligen!

Tömkörde Laban och han var så duktig! Hoppas verkligen han kan få bli valack och hitta en egen matte eller husse iallafall innan jul!

Körde några ärenden och han med en skogspromenad med hundarna innan det började mörkna och det var dags att plocka in utegångsdjuren igen. Ikväll är det kören och nu drar vi igång med rep inför årets julkonserter, som är det roligaste av allt!

Har hittat ett jättefint sto i Spanien åt en kund som söker. Hoppas allt går i lås. Hon är utställningsmeriterad, hennes pappa är Kvalificerad och så är hon dräktig med en svart YM-hingst. Hon är stor och pampig och blir ett fint tillskott i svensk PRE-avel!

  


Av Sara - 9 november 2009 20:36

Malins uppfödning Brisa är en hispano-arab som bara är helt ljuvlig! Kolla in hennes rörelser här! Är hon pappas tös eller vad! Hon räkar vara till salu oxå! Cool


Av Sara - 9 november 2009 19:18

Camilla kom lite tidigare idag så vi snodde på och fick klart i hingststallet innan vi lastade Teddy & Principe och for mot Djursjukhuset. Först ut var Principe. Han uppförde sej exemplariskt och gled igenom hela besiktningen som en dans. INTE EN ENDA ANMÄRKNING! Det händer ju inte! I slutet av besiktningsprotokollet skalla alla "anmärkningar"  redovisas under olika rader; utan betydelse för hästen, betydelse kan ej avgöras och har betydelse för hästen. Men där fanns INGET! Det stod bara: hästen uppvisar inga anmärkningar. Alltså inte ett sår, överben, galla, nada! Härligt! Nu ska han stanna året ut i träning och sedan kan Tina förhoppningsvis hämta hem sin välgående, vackra spanska häst lagom till nyår!

Teddy fick gå in till sin mys-stund med Katja. Han fullkomligt ääälskar när hon klämmer och drar i honom. Idag tyckte hon att han var väldigt fin i sin muskulatur. Inga nya låsningar eller konstigheter utan jag får rida på som vanligt. Jag bokade ändå en tid om en månad igen. Den lyxen kan han vara värd!

Så måste jag slå ett slag för Laban! Han är nu prissänkt till 150.000:- Han MÅSTE hitta ett eget hem nu. Jag tror att man borde kastrera honom och så behöver han mycket uppmärksamhet, kel och pyssel. En helt underbar häst med STOR personlighet och magnifik utstrålning. Fantastisk känsla att rida och bara hel härlig. Ingen som vill slå till och köpa sej sin drömhäst?

Laban hopp  

Presentation

Fråga mig

217 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards